De 3 cruciale voorwaarden om je droombaan te vinden

Herken je dit: je hebt goede diploma’s op zak, mooie, relevante werkervaring opgedaan en je weet dat je unieke talenten hebt. Maar dit alles wil je ook graag inzetten! Daar krijg je energie van. Alleen zit je in een baan waar je niet meer blij van wordt en je wilt iets anders. Of je hebt op dit moment geen werk. Het lukt je maar niet om iets (anders) te vinden dat bij je past. Helaas ben je niet de enige.

Het valt niet mee om eruit te springen als je in een vijver vist met vele ‘medehengelaars’ die ook werk zoeken. Hoe zorg je er nu voor dat jij je droombaan gaat vinden?

Daarvoor moet je in ieder geval aan deze 3 cruciale voorwaarden voldoen:


Voorwaarde 1) Heb heel helder voor ogen wat je wilt

Je kunt jezelf niet presenteren of ‘verkopen’ als je niet weet wat je wilt. Voor veel ‘in-between-jobbers’ ligt hier al het eerste en belangrijkste struikelblok. Een van de reacties die ik vaak van cliënten hoor is: “Als ik me focus op iets specifieks dan sluit ik zoveel andere mogelijkheden uit.” Wat mij betreft is niets minder waar. Een te
schot in de roos breed zoekveld verwart, is veel werk voor jou en is moeilijk te ‘verkopen’!

Met hagel schieten werkt dus niet. Vanuit marketingoogpunt moet je het zo zien: als je een nieuw product op de markt brengt en je communiceert er niet duidelijk bij wat het doet en voor wie dat product bedoeld is, dan ga je het niet verkopen. Hetzelfde geldt voor jou als je werk zoekt: Als je niet duidelijk bent over wat je wilt dan zullen potentiële werkgevers je boodschap niet begrijpen. En zullen ze niet zien waar ze jou voor in kunnen zetten. Weg kans!

Weet dus jouw droombaan te benoemen: ‘You’ve got to name it if you want to claim it!’ In welke branche wil je werken, in wat voor type bedrijf, met welke diensten of producten? Hoe ziet jouw gewenste functie eruit, met alle eisen en wensen? En aan welke andere (rand)voorwaarden moet worden voldaan? Wat is de behoefte die jij invult voor welke (soort) organisatie?

Focus zorgt voor resultaat: ‘Where attention goes, energy flows’.


Voorwaarde 2) Bewandel de juiste wegen

Veel mensen die werk zoeken doen dit alleen door de vacaturesites af te speuren op zoek naar iets wat ze aanspreekt en gaan daar op reageren. In sommige sectoren/vakgebieden zijn veel en goeie vacatures te vinden. In anderen helemaal niet. Wat doe je dan?

In mijn ogen spenderen werkzoekenden te veel tijd aan vacaturesites. Als je weet dat slechts dertig outplacement reintergratie

procent van het beschikbare werk zichtbaar is via deze kanalen dan wil je daar toch ook maximaal dertig procent van je tijd aan besteden? Dan houd je tijd over om ook andere manieren in te zetten, zodat je synergie creëert met je inspanningen. Persoonlijk vind ik het gebruiken van alleen deze manier een te afwachtende en afhankelijke manier om werk te vinden.

Heeft deze manier van zoeken jou ook nog niets opgeleverd? Dan wordt het dus tijd om zaken (ook) anders aan te pakken! Bewandel de juiste wegen voor jou en de baan die je zoekt.

Weet bijvoorbeeld wat je moet weten van jouw vakgebied, de branche waarin je wilt werken en de functie. Doe je research: hoe wordt daar personeel geworven? Wie weet het eerst waar een mogelijke plek voor jou vrijkomt? Hoe gaat dit in zijn werk? Zet daarbij de juiste middelen in. Niet in ieder vakgebied/sector wordt op dezelfde manier naar geschikte kandidaten gezocht.

Uit de comfortzone is ‘where the magic happens’; wees dus creatief. Stop niet teveel tijd en energie in gebaande paden waar een file aan werkzoekenden jou voor is. Je moet wel van erg goede huize komen om daar tussenuit te springen.

Als je doet wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt…

Dus als iets niet voor je werkt, ga het dan anders aanpakken!


Voorwaarde 3) Maak van werk vinden je werk!

Als de tijd er rijp voor is komt het (mijn droombaan) vanzelf wel op mijn pad…. Met mijn ervaring en passie voor het vak gaat het toch wel lukken? Herken je deze uitspraken?

Ja, er zijn nog steeds werkzoekenden die gebeld worden, maar dat zijn echt uitzonderingen! En alleen in vakgebieden waar dringend mensen nodig zijn. In deze tijd is achteroverleunen voor de meesten dus
motivatiegeen optie.

Maak dus van werk vinden je werk! Hierbij is motivatie, tijd en energie belangrijk. Je zult er energie in moeten stoppen om je droombaan te vinden; het komt je niet aanwaaien.

Motivatie straalt door in alle communicatie die je doet naar buiten toe. In bijvoorbeeld je brief en tijdens het gesprek. Zou jij als recruiter iemand die niet echt enthousiast is aantrekkelijk vinden voor de functie? Als je niet gemotiveerd bent dan zul je daar eerst iets mee moeten doen. Dit zal merkbaar zijn in je energie en ook voelbaar zijn voor je potentiele werkgevers.

Richt ook je werkdagen in. Plan tijdsblokken in je agenda voor het bezig zijn met werk vinden. Werk zoeken is nou eenmaal minimaal een parttime baan! Als je het fijn vindt om dit met andere werkzoekenden te doen, spreek dan met elkaar af. Zo kun je elkaar stimuleren en motiveren en ervoor zorgen dat je er net zo lang mee bezig blijft tot je die droombaan hebt gevonden!

Kijk bijvoorbeeld eens bij De Broekriem, een mooi platform waar je als ‘in-between-jobber’ geïnspireerd raakt, je collega-werkzoekers ontmoet en in beweging komt. www.debroekriem.nl


Kortom, om er voor te zorgen dat je als werkzoekende goed beslagen ten ijs komt is het heel belangrijk dat je aan deze drie voorwaarden werkt.
Zorgen voor een heldere focus, een effectieve boodschap waarmee je de arbeidsmarkt tegemoet treedt, en de voor jou juiste kanalen bewandelt. Door jezelf krachtig neer te zetten vergroot je enorm je kansen om je droombaan te vinden. En stop er voldoende tijd en energie in en zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft!

***


Reacties op dit artikel 
zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2014 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Goed artikel! Zo’n artikel geeft me toch altijd weer net wat extra motivatie om fris te beginnen met het zoeken van werk.

  2. Leo Zevenbergen says:

    Goed artikel, het klopt wat je schrijft over het vinden van een nieuwe baan.

  3. Ik denk ook dat belangrijk is om op de juiste plekken te zoeken naar banen. Op vacature websites vind ik ook niet altijd de meest interessante vacatures. Wanneer je weet wat je wil doen kan je ook een betere selectie maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *