5 manieren waarop je je eigen succes in de weg staat

5 manieren waarop je je eigen succes in de weg staat

Ergens willen we allemaal succes hebben. Succesvol zijn. Ons succesvol voelen.

Maar succes is een nogal relatief begrip. Voor de een is succes veel geld verdienen, terwijl het voor de ander zoveel mogelijk mensen een beter leven bezorgen betekent. Misschien is het voor jou een idee in de wereld zetten dat je al heel lang in je hoofd hebt. En voor weer iemand anders het combineren van een drukke baan met een gezin zonder zichzelf voorbij te lopen.

sabotage succes

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je onder succes verstaat. Wat belangrijker is, is het feit dat je dat gevoel van succes vaak niet ervaart. En dat heeft niet zozeer te maken met wat dat succes inhoudelijk is (tenzij je jezelf natuurlijk altijd onbereikbare doelen stelt!), maar dat je jezelf zo in de weg kan zitten om daar te komen.

Daarom heb ik de 5 meest voorkomende manieren waarop je je eigen succes in de weg staat op een rij gezet. Onbewuste strategieën die je jezelf hebt aangemeten:

1) Denken dat het niet mogelijk is 
Denken dat het niet mogelijk is zorgt ervoor dat je niet in actie komt. En dus ook nooit bereikt wat je eigenlijk graag zouden willen. Noem het doemdenken: “Het lukt me toch niet, ik kan het niet, het heeft toch geen zin, ik ben niet goed genoeg, ik heb de kennis/ervaring niet in huis”. En vergelijkbare overtuigingen die je misschien wel herkent. Ergens ben je gaan geloven dat er niets voor je kan veranderen. Dat dit het leven is waar je genoegen mee moet nemen.

2) Geloven dat je het niet waard bent
Gedachten als “Ik verdien geen liefde, succes, aandacht, geld, goede gezondheid, enzovoorts” horen hierbij. Deze hebben te maken met eigenwaarde. Een ander kan het wel bereiken, maar jij niet. Je hebt de overtuiging dat het niet voor jou is weggelegd.

3) Angst om te falen 

Deze hoort typisch bij perfectionisten. Je begint er maar niet aan, want dan kan het ook niet mis gaan. Bang zijn om fouten te maken en angst om door de mand te vallen. “Als ze maar niet door hebben dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed ben”, oftewel het zgn. ‘imposter syndrome’. En ook de gedachte “als het niet perfect is/kan dan doe ik het liever niet” is er eentje die succes behoorlijk in de weg kan staan.

Faalangst heeft vaak uitstelgedrag en afstelgedrag als bijbehorend gedrag. De veilige status quo handhaven is aantrekkelijker dan de belofte van succes. De angst is groter dan het verlangen.

4) Angst voor succes
Dit gaat over angst voor wat zou gebeuren als het je lukt. Over hoe dat jou en je leven gaat veranderen. De verantwoordelijkheid die dat succes met zich meebrengt. En daarmee misschien de stress. Of de zichtbaarheid. Jezelf een beetje op de achtergrond houden is vele malen veiliger.
Ook kan het zijn dat je bang bent dat je alles toch weer kwijtraakt. Het blijft toch niet, het is maar tijdelijk. Dus ‘why bother’?

5) Druk maken om wat anderen ervan zullen vinden 
Je bent meer bezig met de ander dan jezelf, als het om je succes gaat. Je bent bang voor de reactie van je omgeving als jij succesvol bent. Bang dat je dan niet meer bij de club hoort van familie, vrienden, studiegenoten, enzovoorts. Straks vinden ze iets van je, verlies je hun steun, hun goedkeuring. Erbij willen horen is een hele primaire basisbehoefte van mensen. Onderschat deze behoefte dus niet!

Nu zul je op de bewuste en rationele laag misschien zeggen: dat denk ik allemaal niet! Cliënten zeggen wel eens tegen me: “maar ik ben juist heel positief ingesteld! Ik geloof juist dat ik kan bereiken wat ik wil!.”

Daar zit het probleem dus ook niet. Positief zijn is natuurlijk juist heel fijn! Maar het is verre van genoeg. De saboteur zit namelijk niet in je bewuste maar in je onbewuste; die runt de show. Er is een deel van jou dat die positiviteit niet echt gelooft. En dan is het de muis tegen de olifant. Of het topje van de ijsberg versus de massa onder water. Het bewuste in strijd met het onbewuste.

Het mooie is, heb ik ontdekt, dat als je met deze onbewuste blokkades aan de slag gaat, je gedachten automatisch positiever worden. Je kunt het vergelijken met vervuilde ondergrond. Als je die vervangt door een gezonde, vruchtbare bodem, dan kunnen er veel mooiere en gezondere dingen op groeien.

***

Meer weten over hoe je je ‘succes-beperkingen’ aan kunt pakken? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend WerkgelukAdviesgesprek, waarin we samen gaan onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt om een stap in de goede richting te zetten.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *