Werkgeluk

Als er chaos is …

Verandering heeft een manier om een zekere mate van chaos met zich mee te brengen, vooral als je hooggevoelig bent.

Daarom vind je troost in vertrouwde patronen en routines, en houd je niet van verrassingen of spontane acties die je evenwicht verstoren.

De toestroom van externe en interne prikkels kan gemakkelijk je gevoel van helderheid vervagen, waardoor je je overweldigd voelt en worstelt om geaard te blijven en je balans te hervinden.

Wanneer je je gevoel van helderheid en controle verliest, reageert je lichaam instinctief met een vecht- of vluchtreactie, waarbij een golf van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol wordt geactiveerd. Dit creëert een ongemakkelijk gevoel van onzekerheid, angst of zelfs paniek.

Maar het zit zo: het is essentieel om te begrijpen dat deze eerste lichamelijke reactie slechts een signaal is, meer niet. En jij hebt de macht om die reactie te onderscheppen en om te buigen door na te gaan of je veiligheid echt in het geding is.

Tegenwoordig hebben we geen beren meer die ons in onze grot aanvallen 🤣, dus meestal is dat niet het geval. En door jezelf bewust gerust te stellen dat alles oké is, kun je die lichamelijke reactie weg laten ebben.

Als je het lichaam voedt met angst- of paniekgedachten, houd je de vicieuze cirkel alleen maar in stand. In feite geef je je lichaam onbedoeld het signaal om voortdurend op scherp te staan en stresshormonen te produceren. Dat is hoe chronische stress zich ontwikkelt en allerlei schade op lange termijn aan ons lichaam veroorzaakt, zoals hormonale disbalans, vroegtijdige veroudering, ontstekingen, auto-immuunziekten, … de lijst is eindeloos.

Het is dus belangrijk om deze negatieve spiraal te stoppen. Als je je realiseert dat het een lichamelijke reactie is en dat het vanzelf wegebt als je er even bij stilstaat, en wanneer je er bewust voor kiest om het niet te voeden met angstige gedachten, kun je veranderingen aanbrengen in je normale routine of iets spontaans doen zonder meteen overweldigd en uit balans te raken.

Vergeet niet dat verandering de enige constante in het leven is! En we leven op dit moment in een tijd van snelle verandering en transformaties, dus ja, we worden steeds meer getriggerd, zelfs als we ons daar niet zozeer bewust van zijn!

Door stappen te nemen die voor jou goed voelen, ondanks de spanning en lichamelijke reacties, word je kapitein van je eigen leven. Je zult leren dat er achter deze eerste lichamelijke reacties verborgen juweeltjes zitten – emoties die je helpen op jouw unieke pad.

Je hebt de kracht om door de chaos van verandering te navigeren, deze te omarmen en de verborgen kracht in jezelf bloot te leggen, lieve lezer!

***
Leuk als je wilt reageren op deze blog! Dat kan hieronder.
(Let op: In verband met spam wordt je reactie niet meteen zichtbaar)

Delen mag ook! Dat kun je doen via de social media buttons.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *