Analysis Paralysis

Analysis Paralysis

Ken jij het fenomeen ‘Analysis Paralysis’? “Analysis wát?” zul je nu misschien zeggen?

Analysis Paralysis, oftewel ‘Analyseverlamming’ is een complete verlamming doordat je er niet meer uitkomt in je hoofd. Er ontstaat een soort brei of misschien zelfs kortsluiting in je hoofd omdat het je duizelt van alle opties, het analyseren ervan, het plusjes en minnetjes zetten. Je bent geneigd je keuzes zo extreem te overdenken, tot het punt waarop je je verlamd voelt en helemaal geen beslissing meer neemt. Verlammende keuzestress dus.

Als dat je dit herkent dan ben je niet de enige. Het is een bekend fenomeen bij velen, en vooral bij perfectionisten. Want stel dat je keuze niet de juiste is? Wat als je niet voor de beste optie hebt gekozen?

Tja, wat dan? Ons rationele brein weet echt wel dat dan de wereld niet vergaat. Maar op een diepere, onbewuste laag zijn alle doemscenario’s wel degelijk een reële mogelijkheid.

Met een beetje googlen kwam ik al gauw op deze definitie van analyseverlamming:

“Analyseverlamming is een situatie waarin zaken ten behoeve van besluitvorming te uitvoerig en in teveel detail geanalyseerd, doordacht en heroverwogen worden, op zoek naar een perfecte oplossing. Hierdoor wordt het nemen van besluiten van uitgesteld of zelfs afgesteld, en komt men niet toe aan het invoeren van oplossingen. Men wordt dus verlamd door een perfectionistische analysedrift.”

(bron: De Financiële Begrippenlijst)

paralysis analysis - paradox of choice
Psycholoog Barry Schwartz bedacht de aanverwante uitdrukking “the Paradox of Choice” naar aanleiding van bevindingen uit zijn onderzoek. Hij zag dat, hoewel meer keuzemogelijkheden ons in staat stelt om betere resultaten te bereiken, dit ook leidt
tot grotere angst, besluiteloosheid, verlamming en ontevredenheid. We hebben vandaag de dag vrijwel onbeperkte toegang tot informatie, en dat is heel prettig want daarmee kunnen we betere keuzes maken. Maar het leidt dus ook tot meer angst voor het nemen van de verkeerde beslissing. En zo kunnen we rond blijven draaien in eindeloze denkkringetjes en door deze analyseverlamming niet verder komen.  Ook ik…

Mijn niet zo effectieve koopstrategie

Vorig jaar begaf mijn wasmachine het en moest ik een nieuwe kopen. Mijn koopstrategie is dat ik dan eerst ga bedenken aan welke eisen mijn wasmachine moet voldoen. Vervolgens ga ik naar een winkel om me te laten adviseren, want mijn wasmachine-kennis is niet zo verreikend, zeg maar. Ik zie daar waarschijnlijk een paar wasmachines die me wel wat lijken. Dan ga ik naar een andere zaak om meer advies in te winnen en bekijk ik ook de opties daar. Misschien ga ik zelfs nog naar een derde winkel.

Dan ben ik inmiddels redelijk overweldigd door alle informatie en keuzes en moet ik naar huis om alles op een rij te zetten. Dan duik ik toch achter mijn laptop om ook daar te gaan zoeken. Want misschien heb ik nog iets gemist? Daarmee kan ik uren, wat? zelfs dagen zoet zijn. Plaatjes bekijken, specificaties bestuderen, recensies lezen, prijzen vergelijken heel veel wikken en wegen. En dan weet ik het helemaal niet meer. Dus moet ik weer terug naar de winkel om nog eens naar die verschillende modellen te kijken en me te laten overtuigen door een van de medewerkers. Vervolgens ga ik weer twijfelend naar huis en ga ik weer achter de computer zitten. Weer plusjes en minnetjes zetten.

En dan inéens ben ik het heel erg zat en bestel ik er gewoon een.

En guess what? 9 van de 10 keer is het de wasmachine die ik al als eerste op het oog had ;-). Een hoop tijd, een hoop nadenken, een hoop twijfels en een hoop stress verder dus. En dat allemaal voor een wasmachine! Ik was gewoon bang dat er ergens nog een betere te koop was, en dat ik die had gemist …

Niet de meest effectieve koopstrategie moet ik eerlijk bekennen; de analyseverlamming is dan wel behoorlijk toegeslagen ;-).

 

Verlammende situaties

Wanneer komen we nou in die analyseverlamming terecht? Het komt het meest voor als:

 • Je overweldigd raakt door alle beschikbare opties (keuzestress)
 • Je de beslissing te ingewikkeld maakt terwijl het eigenlijk een hele simpele zou moeten zijn
 • Je je gedwongen voelt om de perfecte keuze te maken
 • Je een diepe angst voelt om het ​​verkeerde te kiezen

Al deze situaties leiden meestal tot uitstel van het nemen van een beslissing. Want je wilt koste wat het kost de verkeerde keuze maken vermijden. Liever geen keuze dan de verkeerde keuze. Al moet je je beseffen dat het niet kiezen ook leidt tot een keuze.

 

Overdenken belemmert veel meer dan je keuzes

Doordat we informatie te veel analyseren stellen we ook het in actie komen uit. En dat helpt duidelijk niet als we dingen voor elkaar willen krijgen. Onderzoek toonde zelfs aan dat werknemers gemiddeld meer dan de helft van hun werkdagen besteden aan het ontvangen en managen van informatie in plaats van het te gebruiken om hun werk te doen!

Helaas is dat nog maar het begin van het slechte nieuws. Studies in de psychologie en neurowetenschappen laten zien dat analyseverlamming een veel grotere aanslag is op je productiviteit en je welzijn is dan alleen verloren tijd.

Er zijn namelijk nog een aantal minder voor de hand liggende gevolgen van het overdenken:

 1. Overdenken verlaagt je prestaties bij mentaal veeleisende taken
 2. Overdenken is ‘killing’ voor je creativiteit
 3. Overdenken ondermijnt je zelfvertrouwen en je wilskracht
 4. Overdenken maakt je minder blij en gelukkig

 

Hoe kom jij Analysis Paralysis tegen in je werk en je leven? Hoe ga je ermee om en welke tips heb je voor anderen?

 

***

 

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom. NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

Similar Posts

2 Comments

 1. Hier heb ik zoveel last van bij nieuwe sociale situaties! Denk hierbij aan een nieuwe stageplek, een nieuwe klas, een nieuwe werkplek, een verjaardag.

  Kunnen dit soort nieuwe sociale situaties analyseverlamming triggeren? Of is het een combinatie (comorbiditeit) met sociale angststoornis?!

  1. Hi C, dank voor je reactie!
   Ja, kort uitgelegd: vaak ervaren mensen bij veranderingen en nieuwe situaties angst en gaan dan in fight/flight/freeze modus. Vaak is de beweging dan uit het lijf en in het hoofd, en daar ontstaat dan een brij, oftewel ‘analysis-paralysis’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *