Angsthaas of dare-devil?

 

Je bent al een tijd niet gelukkig in je huidige baan. Je hebt het er regelmatig met je partner en vrienden over dat je wat anders wilt. En je kijkt regelmatig op vacaturesites of er iets voor je tussen zit. Maar je komt niet in beweging.

Waarschijnlijk ben je dan in de ban van angst. Angst voor het onbekende. En angst om het oude los te laten. Want hoe naar we het daar ook vinden, ergens heeft het ook iets veiligs en vertrouwds, en dat is vaak makkelijker dan het onbekende aan te gaan. Dat waar we de consequenties nog niet van kunnen overzien.

 

angst, beren op de weg

Verandering en ontwikkeling in werk en loopbaan gaan nu eenmaal meestal gepaard met angst. Je werk is belangrijk en raakt aan je wezen. En of je nu noodgedwongen of vrijwillig met werk- en carrièrevraagstukken wordt geconfronteerd, er zijn maar weinig mensen die dan niet last hebben van angst voor de toekomst. Soms is deze overweldigend, soms wat milder. Soms terecht en soms ook niet. Hoe dan ook, het belemmert je wel om stappen te zetten en kan resulteren in een (gevoel van) impasse.

Angst beïnvloedt je doen en laten enorm en heeft effect op drie gebieden: 

  • Op fysiologisch vlak: je gaat meer zweten, je hartslag gaat omhoog, je krijgt het warm, je ademhaling wordt oppervlakkig en snel, en je spieren gaan trillen. Dit zijn voelbare effecten.
  • Op mentaal/emotioneel vlak: je denkt veel na over de bedreigingen en kan er zelfs over gaan piekeren. Je gedachten gaan vooral richting het negatieve en focussen zich op gevaren, bedreigingen en risico’s. Ik noem ze ‘de beren op de weg’. Ze brengen onprettige gevoelens en emoties met zich mee.
  • Op gedragsniveau: Je gaat de bedreiging vermijden, je gaat je klein maken en daardoor word je onzeker en passief. Het kan ook zijn dat je juist het tegenovergestelde laat zien: je maakt je juist groot en gaat in de tegenaanval.

Angst leidt vaak tot tunnelvisie: je ziet alleen nog maar beperkte mogelijkheden. Bijvoorbeeld als je alleen maar kijkt naar je gevolgde opleidingen en opgedane werkervaring. Dan zul je alleen in het verlengde daarvan kijken als het gaat om je volgende stap en mis je misschien een heleboel andere opties. Ook leidt angst tot een gebrek aan verantwoordelijkheid, besluiteloosheid, indirecte en gesloten communicatie en rigiditeit.

Bij loopbaantwijfels laat je je gemakkelijk leiden door angsten, weerstanden en onzekerheid, waardoor je ervoor kiest om te blijven hangen in een situatie waar je niet blij van wordt. Vaak heb je dan alleen nog maar oog voor het negatieve en gaat daar al je energie in zitten, in plaats van je dromen achterna jagen.

Want voor je droom gaan vergt veel lef. We kennen allemaal wel verhalen van bekende mensen die hun nek uit hebben gestoken en daarmee succesvol zijn geworden. Kijk bijvoorbeeld naar Steve Jobs van Apple. En je kent vast wel iemand in je omgeving die een grootse levens- of carriereswitch heeft gemaakt door naar de andere kant van de wereld te verhuizen, zijn of haar loopbaan helemaal over een andere boeg te gooien of een andere dappere stap heeft gezet.

Ik ben altijd enorm onder de indruk van dat soort moedige verhalen. Zo kwam ik vorige week het boek ‘De blanke Masai’ van Corinne Hofmann tegen toen ik mijn boekenkast op wilde ruimen. Ik heb het (weer) in twee middagen uitgelezen. Wat een enorme durf, kracht, doorzettingsvermogen én drive om haar droom te verwezenlijken: trouwen met een Masai-krijger en een nieuw leven opbouwen in Kenia. Vorig jaar heeft een van mijn cliënten ook zo’n prachtige stap gezet, door na haar ontslag samen met haar partner naar Cambodja te vertrekken om daar te gaan werken en wonen. Wil je haar verhaal nog eens teruglezen klik dan hier.

En een moedige stap hoeft niet per se te betekenen dat je naar de andere kant van de wereld moet vertrekken. Dat is natuurlijk onzin. Maar wel kunnen we enorm leren van deze mensen en hun verhalen. Wat maakt dat zij niet tegen die beren aan blijven hikken maar juist uit de startblokken komen en ervoor gaan?

Vaak zie je heel veel moed en de kracht bij mensen ontstaan als ze iets naars hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld na een naar ontslag, een burnout of andere ziekte, het verlies van iets of iemand. Het lijkt alsof ze dan werkelijk kunnen voelen wat ze echt willen! En dat ze dan ook de ‘drive’ vinden om ervoor te gaan. Maar gelukkig is iets naars meemaken niet de enige manier om angst om te zetten in durf.

Ik denk dat het ook te realiseren is door het creëren van een stevig fundament voor jezelf. Een goede basis waarin je een aantal zaken helder hebt voor jezelf en waarmee je je als het ware vereenzelvigd hebt, zoals:

eef je dromen, droom

  • je passie(s)
  • je talenten
  • je waarden en drijfveren
  • je identiteit
  • je missie
  • je overtuigingen en opvattingen
  • de bijdrage die je wilt leveren


Ik heb al heel veel professionals hun dromen zien verwezenlijken door dit pad te volgen.
Door deze, voor het zetten van loopbaanstappen, belangrijke ingrediënten te onderzoeken. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar liggen jouw talenten en hoe zou je die in willen zetten? Wat vind jij belangrijk als het om werk gaat? Wie wil jij zijn als mens en als werknemer of ondernemer? Welke bijdrage wil jij leveren? Wat zijn jouw angsten en hoe reëel zijn die?

Het helder hebben van deze aspecten en daar helemaal congruent mee zijn zorgen voor zelfvertrouwen en bereidheid om in actie te komen. Ik heb het voorrecht al vaak te hebben mogen meemaken wat een kracht, lef en enthousiasme dan vrijkomt, waardoor zelfs de grootste beren het hazenpad kiezen!

***

Reageren op dit artikel kun je doen via de knop ‘Reageer op dit artikel’. (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *