Ben jij een ‘bitch’?

Er is al veel over geschreven: zelfvertrouwen, kracht, kwetsbaarheid. En de bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown heeft dit onderwerp inmiddels tot een populair onderwerp van gesprek gemaakt.

Ook ik vind het een enorm boeiend onderwerp. Omdat het voor mij zo duidelijk de worsteling naar voren brengt waar we allemaal in meerdere of mindere mate mee leven: zelfvertrouwen.


kwetsbaarheidVeel mensen lijden onder het gebrek aan zelfvertrouwen.
Dat uit zich vaak in een ontevreden gevoel, verlies van energie, vermoeidheid, prikkelbaarheid en onzekerheid. De effecten op langere termijn zijn onder andere dat je geen stappen durft te zetten en dromen dromen blijven, je niet verder komt in je loopbaan, je werk- en privérelaties moeizaam verlopen en je het gevoel hebt stil te staan.

Vaak komt er uit de ontstane onvrede dan een soort tegenbeweging en denken we dat we ons groot en sterk moeten maken en overal ‘nee’ op horen te zeggen. Dat we niet meer mogen toegeven en dogmatisch bij ons eigen standpunt moeten blijven. Dat we alleen nog maar voor onszelf kiezen. Of is er misschien ook een andere manier? Want dit voelt ook niet echt fijn en levert ook niet de resultaten op die we graag willen. Zeker voor de vrouwen onder ons een duivels dilemma.

Het wordt pas echt boeiend op de werkvloer. In de tijd en maatschappij waarin we leven willen (en moeten in zekere zin) vrouwen meedoen op gelijk niveau willen we carrière maken. We hebben enorm geleerd onze mannelijke energie te doen gelden: doelgerichtheid, competitiedrang, presteren, altijd in de actie en ons groot en sterk maken. Zodat we niet onderdoen voor onze mannelijke collega’s en ‘one of the boys’ kunnen zijn. We kennen allemaal wel de vrouwen die dit tot een kunst verheven hebben en wie we als ‘bitch’ betitelen. Meestal niet de meest populaire dames in de organisatie. Onder de vrouwen niet maar óók niet onder de mannen!

Ze vergeten namelijk iets heel belangrijks: dat ze vrouw zijn. Als je als vrouw stevig in je schoenen wil staan doe je er namelijk goed aan wel gewoon vrouw te blijven. Dat betekent minder mannelijk gedrag vertonen en meer je vrouwelijke kwaliteiten inzetten en benutten zoals: intuïtie, warmte, zachtheid, zorgen, creativiteit, visie, gevoelig, rust en inlevingsvermogen.

De uitdaging is dan ook om een gezondere balans tussen je mannelijke en vrouwelijke energie te vinden. Met andere woorden: laat je kracht en je kwetsbaarheid samenwerken. Dit is voor velen nog onbekend terrein, maar hier ligt wel de sleutel tot zelfvertrouwen voor de zelfbewuste (carriėre)vrouw. Hoe meer je vrouwelijke energie de ruimte krijgt, de steviger jij in je schoenen gaat staan. Maar deze keer wel op een andere, meer natuurlijke manier én met een andere uitwerking. Op jou en je omgeving.

En hoe meer je op deze manier je zelfvertrouwen gaat voelen en uitstralen, de gelukkiger, productiever en creatiever je zult zijn. Je zult steeds meer je grootsheid gaan ervaren en andere vrouwen inspireren om ook daadwerkelijk vrouw te zijn. Krachtig én kwetsbaar.


***


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit onderwerp. Je reactie kun je hieronder posten
. (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *