Zo ‘boost’ je je carrière in de zomer


zomer solliciteren carrière boosten

Veel mensen denken dat de zomer een periode is die niet interessant is voor hun carrière. Sollicitatiegesprekken kunnen niet ingepland worden vanwege de vakanties en bedrijven gaan na de zomer pas weer verder met werven. Toch kun je deze rustige periode juist goed benutten en de vakantietijd bewust gebruiken om de kans op een baan te vergroten.

En mijn ervaring is, ook al is het natuurlijk rustiger, dat er nog steeds mensen aangenomen worden in de zomerperiode. Dus de gedachte dat alles stil ligt en je helemaal niets kan doen is echt zonde!

Hier volgen dan ook 5 tips waarmee je de zomer kunt gebruiken om je carrière nieuw leven in te blazen:

Tip 1) Geef je CV en sollicitatiebrief een opfrisbeurt

Kijk nog eens kritisch naar je CV. Is het nog up-to-date? Is het nog een ouderwets document met een droge opsomming van de banen die je hebt gehad en de opleidingen die je gevolgd hebt? Dan wordt het tijd om deze eens flink op te poetsen. Maak je CV persoonlijk door te laten zien wie de persoon achter het CV is. Wat zijn je ambities en wat heb je allemaal te bieden? Maak duidelijke omschrijvingen van je taken, verantwoordelijkheden én resultaten. Gebruik daarbij (zoek)woorden waarop je gevonden wilt worden. En geef je document een moderne uitstraling door bijvoorbeeld met de lay-out te spelen, het lettertype en kleur.

Hetzelfde geldt voor je brief; ben je helder over je ambities en welke toegevoegde waarde jij gaat hebben voor deze organisatie? Ziet het er uitnodigend uit en is het prettig leesbaar? Laat het door anderen lezen en vraag ze of zij enthousiast worden van jouw brief. Kortom: maak je CV en motivatiebrief ‘Personal Brand-proof’!

Tip 2) Volg een (zomer)cursus

Universiteiten, hogescholen en trainingsinstituten in binnen- en buitenland bieden de meest uiteenlopende zomercursussen aan. Vaak is het erg druk om naast je werk ook nog een cursus of opleiding te volgen, maar wellicht heb je daar in de zomerperiode wat meer tijd voor. De kosten zijn meestal niet al te hoog en bij sommige buitenlandse instituten zijn er zelfs beurzen beschikbaar. En ook onze Belastingdienst draagt bij aan je scholing middels de aftrekpost Scholingskosten. Tijdens zo’n cursus ontmoet je ook allerlei nieuwe mensen die dezelfde interesse hebben als jij, dus dat is ook weer goed voor je netwerk. En een relevante cursus staat altijd goed op je CV; een toekomstige werkgever zal dit zien dit als een bewijs van initiatief nemen en je loopbaan serieus nemen.

Tip 3) Benut je netwerk en breid deze verder uit

Praten met mensen die iets doen wat jou ook heel interessant lijkt is een hele nuttige manier om je te oriënteren op je toekomst. Gebruik de gesprekken om informatie en advies in te winnen En het leuke is dat de meeste mensen je graag over hun werk vertellen. Ze voelen zich vaak vereerd! Daarnaast breid je daarmee meteen je netwerk uit. Dit kun je doen door eerst in je eigen netwerk rond te vragen. Maak ook eens een lijst van ex-klasgenoten, ex-collega’s, kennissen en of relaties die interessant zouden kunnen zijn om eens contact mee te leggen. Daarnaast kun je eens rondvragen voor bijeenkomsten, borrels en seminars van vakgroepen, verenigingen en andere clubs; dit zijn ook ideale ingangen voor de juiste netwerkcontacten.

Tip 4) Neem een (loopbaan)coach in armen

De zomer kan een uitgelezen moment zijn om samen met een loopbaancoach je nieuwe koers uit te stippelen. Of om te werken aan je presentatie op de arbeidsmarkt om er voor te zorgen dat je wordt uitgenodigd voor gesprekken en daar goed uit de verf komt. Of misschien zoek je begeleiding die meer op het persoonlijke vlak ligt, waardoor je de stappen kunt gaan zetten die je graag wilt. De rust en de tijd die je hier vaak tijdens de drukkere maanden van het jaar niet voor hebt is er nu misschien wel!

Tip 5) Werk aan je Social Media profielen

Je hebt wellicht ooit een account en profiel aangemaakt op Social Media, zoals op LinkedIn, Twitter en Facebook. En daar sindsdien nooit meer naar omgekeken… Neem dan nu de tijd om deze een voor een te updaten. Plaats bijvoorbeeld een nieuwe foto op je LinkedInprofiel, werk je ervaring en opleidingen bij en scherp je Summary aan. Daarnaast kun je vragen om nieuwe aanbevelingen en  een lijst maken van mensen met wie je nog meer zou kunnen ‘linken’ om je netwerk verder uit te breiden. En zijn er nog interessante organisaties die je zou kunnen volgen? Met deze aanpassingen ben je weer beter vindbaar voor recruiters en potentiele werkgevers!

Ook je Twitter en Facebookprofiel kun je weer eens kritisch onder de loep nemen. Zijn je foto’s nog actueel? Klopt de omschrijving van jezelf nog? Zijn er nog interessante mensen en organisaties die je zou kunnen volgen/liken? Maak gebruik van deze sociale netwerken, je kunt ze gebruiken om jezelf zichtbaar te maken en ze vormen echt een goudmijn aan netwerkcontacten en potentiële kruiwagens!

Kortom, de zomer hoeft geen gedwongen rustperiode te zijn waarin je achterover in je tuinstoel blijft zitten. Als je wilt kun je deze tijd juist goed gebruiken om je kennis en vaardigheden te vergroten,  nieuwe relaties op te bouwen en aan je Personal Branding te werken. Zo ben jij straks in september klaar om de arbeidsmarkt te bestormen!

 

TIP: T/m 8 augustus geldt de Summer Sale op alle online Werkgelukprogramma’s, met kortingen die oplopen tot maar liefst 50%! Wees er snel bij en kijk voor meer informatie hier: Summer Sale

***


Reacties op dit artikel 
zijn hieronder welkom! (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *