Het ‘Bright Shiny Objects’ syndroom

 

Het ‘Bright Shiny Object’ syndroom

Wat ik me steeds meer realiseer, is dat ik niet trouw aan mezelf kan zijn als ik mijn aandacht alleen maar naar buiten richt. Want dat is precies hoe ik van tijd tot tijd van mijn pad af ging. En velen met mij. Want is het niet trouw zijn aan jezelf vaak niet de crux van alle onrust, twijfel, stress en ‘het niet meer weten hoe nu verder’ die we allemaal wel kennen, op onze eigen manier?

Ik noem het ook wel het ‘Bright Shiny Object’ syndroom. Net als Pinokkio ben je voornemens om gewoon naar school te gaan, maar word je onderweg naar de blinkende, bewegende, luide kermis even verderop getrokken. Deze verleiding van spelen en niet de verantwoordelijkheid voor jezelf nemen is veel aantrekkelijker en vaak niet te weerstaan. Terwijl je weet dat je eigenlijk naar school zou moeten gaan om je echte ‘purpose’ waar te maken.

We leven in een wereld met enorm veel externe prikkels. Steeds maar bezig zijn, in de actie, en bewust of onbewust afleiding zoeken.

De smartphone is daarin misschien wel de grootste obsessie geworden. Maar ook het kijken naar vrienden, collega’s en rolmodellen om onszelf te staven of we het wel goed doen. Is ons werk nog wel interessant genoeg, ons salaris hoog genoeg, en moeten we ook niet die training volgen zodat we straks mee kunnen praten? Om nog maar niet te spreken over alle uiterlijke en materiele eisen waar we aan moeten voldoen. We gaan heel hard werken om dat ook allemaal te hebben en te bereiken. We zijn vooral bezig met de buitenwereld en wat we denken dat er van ons verwacht wordt.

FOMO

En daar zit nog een addertje onder het gras: we zijn bang om iets te missen. In chattaal FOMO genoemd: Fear of Missing Out. Dat is de stress die we ervaren als we teveel naar buiten zijn gericht. Als we op ons externe kompas koersen in plaats van ons intern kompas.

Er is altijd wel iets aantrekkelijkers, en ogenschijnlijk belangrijkers, dan tijd nemen om bij jezelf naar binnen te gaan en te voelen. Voelen hoe het eigenlijk met je gaat, waar jij behoefte aan hebt, en onderzoeken waar jíj blij van wordt. Niet zo gek dat veel mensen niet meer weten wat ze zelf willen.

Niet meer weten wie je werkelijk bent, hoe je je werk en leven verder in wilt vullen. Dromen worden weggedrukt en missies worden niet geleefd. Of ziek worden van de spanningen en stress van het alsmaar bezig zijn met de buitenwereld en daardoor jezelf kwijtraken.

En dan raken we verstrikt in een vicieuze cirkel: we worden nog meer vatbaar voor alle Bright Shiny Objects die om onze aandacht vechten en waar we ons aan vastklampen. En intussen vragen we onszelf af of we niet meer zouden kunnen doen met ons leven. Maar blijven we hangen in routine, onze comfortzone (ook al is deze heel onprettig), en gaan we door op de automatische piloot.

Stop yourself or something stops you

Totdat je op een punt komt waarop je heel duidelijk voelt; dit werkt niet meer, het moet anders! Een supervisor van me zei daarover eens: ‘Stop yourself or something stops you’. Laat dat een goede reden zijn om nú naar binnen te gaan. Tijd te nemen om te onderzoeken hoe jij jouw unieke talenten wilt gaan benutten en welke bijdrage jij wilt leveren. Ga stralen en wees ZELF die Bright Shiny Diamond!

 

Bright shiny objects syndroom

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Beste Gertrud,

    Het is allemaal heel herkenbaar en je hebt het zo mooi en duidelijk opgeschreven. Mijn complimenten

  2. Wauw, thanks. Kwam weer op juiste moment binnen je mail. Was me wederom bewust dat ik alleen naar buiten was gericht. En ging dat vandaag weer keren. Toen jou mail. Effe toch fijn dat ik het zelf weer bij juiste eind had. Effe alles loslaten en nieuwe energieeen laten binnenkomen, om weer door te gaan. Jij ook succes. Enne ik vroeg mij niet af hoe het verder zou gaan bij jou. Komt goed. Time will tell. Voor nu vooral dankbaar zijn, accepteren en vertrouwen. Fijne dag. Groet

  3. Hallo Gertrud,

    Een erg goed stuk.
    Hoewel niet herkenbaar bij mij zelf, wel heel herkenbaar in mijn omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *