Burnoutherstel & Re-integratie

Eerste hulp bij uitval

Hervind je balans, rust en plezier in werk en leven

Ben jij een enorm harde werker en herken je het volgende?

  • Je werkt ontzettend hard en komt al langere tijd uitgeblust thuis na je werkdag
  • Je kunt s’ avonds niet slapen, je bent (over)vermoeid geraakt en er komt steeds minder uit je handen
  • Je bent prikkelbaar en volgens je partner, kinderen en collega’s vaak niet te genieten. Je herkent jezelf niet meer…
  • Je kunt je steeds minder goed concentreren, raakt het overzicht en de controle kwijt, kan dingen niet meer goed onthouden, en beslissingen nemen is een opgave geworden
  • Je lichaam geeft allerlei signalen af als: hoofdpijn, spijsverteringsklachten, hartkloppingen, hyperventilatie, spierspanning, nek- en schouderklachten, huidproblemen, of anders

Door dit alles heb je het gevoel dat je vast zit en weet niet hoe je nu verder moet …

Als dit het geval is bij jou dan is de kans groot dat je zelfvertrouwen inmiddels een flinke deuk heeft opgelopen en begin je aan alles te twijfelen: je werk, je relatie, jezelf, je leven …

Burnout - Reintegratie - WerkgelukCoaching

Je ziet als een berg tegen de werkdag op en hebt geen idee hoe je jezelf er vandaag weer doorheen sleept. Misschien heb je je al ziek gemeld. En overweeg je zelfs je baan op te zeggen omdat je wel aanvoelt dat dit niet langer gaat zo …

Wacht daar dan nog even mee!

Want als je last hebt van bovenstaande of vergelijkbare klachten dan is er waarschijnlijk sprake van een burnout of chronisch stress syndroom. Hierbij is sprake van een fysieke ontregeling, die zowel lichamelijke als psychisch/emotionele klachten veroorzaakt. En als je ziek bent is het niet verstandig om je baan op te zeggen.

Wat is een burnout precies?

Extra inspanning leveren of een tijdje onder stress leven kost extra energie. Dat hoeft niet erg te zijn als je je lichaam maar voldoende de tijd geeft om te herstellen. Doe je dat niet, dan pleeg je roofbouw. Je staat continu op het gaspedaal en de remfunctie werkt niet meer voldoende. Bovendien komt je lichaam door een chronische stijging van stresshormonen in een constante staat van paraatheid. Hierdoor blijf je maar doorgaan (de ‘adrenalineflow’), totdat je zo moe bent dat er een gevoel van totale uitputting optreedt.

Herstel kan pas optreden als zoveel mogelijk de overbelasting wordt gestopt (de stressfactoren worden weggenomen), weer op de rem wordt getrapt en de overproductie van hormonen wordt gestopt. Dit kan bewerkstelligd worden door een uitgebalanceerde afwisseling tussen inspanning en rust. Vervolgens is het belangrijk om de stressoorzaken te onderzoeken en aan te pakken, zowel in de werksituatie als persoonlijke kenmerken en patronen. Daarmee zul je blijvend je zelfmanagement verbeteren, zodat je op een verantwoorde manier je leven en werk weer op kunt pakken en kans op terugval minimaliseert.

Gertrud kon steeds goed inschatten wat ik nodig had!

“Ik kwam thuis te zitten met een burnout. Al snel al duidelijk dat terugkeren geen succes zou worden en daardoor was ik behoorlijk down. Mijn zelfvertrouwen was weg. Het was wel duidelijk dat ik hulp nodig had. 

Door de coaching heb ik nu inzicht in mijn karakter en persoon in relatie tot werk. Ik ben hersteld en sta veel positiever in het leven. Ook al zijn er nog allerlei scenario’s waar ik geen controle op heb, deze leiden niet meer tot onrust. Het traject heeft mij veel inzicht en zelfvertrouwen gegeven om verdere stappen te kunnen zetten. 

Het fijnste was dat je mijn twijfels en onzekerheden steeds zo goed kon wegnemen, zeker in de situaties met mijn werkgever. Die waren echt heftig. Dat is je kracht, dat je steeds goed in kon schatten wat ik op dat moment nodig had.

Ik geef je een 8 of een 9 voor je begeleiding, en ik heb je al bij twee anderen aanbevolen!”

Arjan (43)
Online Marketeer

Hoe ik je kan helpen

Ik bied effectieve hulp bij het herstellen van (chronische) stress en burnout. Ook is het mogelijk om de begeleiding preventief in te zetten bij een dreigende overspannenheid of burnout. Mijn trajecten zijn er op gericht om jou op een professionele en gedegen manier op de been te krijgen zodat je weer vitaal en met plezier kan leven en functioneren. 

Partner van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht

Ik ben een opgeleide holistische burnoutspecialist, vitaliteitscoach en erkend CSR-coach® en als partner aangesloten bij CSR Expertisecentrum stress en veerkracht. Daarmee voldoe ik aan strenge toelatingseisen en wordt mijn coachkwaliteit op het gebied van stress en burn-out gewaarborgd door supervisie, evaluatie en bijscholing. 

Om mensen te coachen bij het hervinden van hun vitaliteit werk ik o.a. volgens de visie en werkwijze van de CSR-methode. Deze methode richt zich op het hele gebied van chronische stressverschijnselen, lopend van beginnende stressklachten tot volledige uitputting (ernstige burnout). CSR staat voor Chronische Stress Reversal: het omkeren van de neerwaartse spiraal waarin je kunt belanden door overbelasting of chronische stress.

De CSR-methode is een psychobiologische aanpak voor stressklachten en burn-out met begeleiding op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag. Daar voeg ik mijn eigen specialismen aan toe zoals systemisch kijken naar je patronen, zingeving en een vleugje spiritualiteit. Ik heb met deze aanpak inmiddels al veel hoger opgeleiden succesvol uit hun burnout geholpen. Zij zijn teruggekeerd naar hun (eigen of ander) werk én naar een meer ontspannen en plezieriger leven.

Meer lezen over hoe ik je help herstellen van burn-out? 

Download hier het gratis e-book ‘In 3 fases herstellen van burn-out’.

CSR Coach - Gertrud de Witte
Hernieuwde passie en vertrouwen in mijn eigen mogelijkheden!

“Ik voelde me gewoonweg ziek, wist héél goed wat ik NIET wilde maar had totaal geen idee van wat ik wél wilde. Het werk dat ik jaren met veel passie had uitgevoerd zag ik tegelijkertijd als oorzaak van mijn burn-out.

In de coaching heb ik geleerd om tijd en afstand te nemen van de chaos van mijn emoties, behoeften, loyaliteiten, etc. Te analyseren waar deze vandaan komen en bewuste keuzes te maken in mijn houding ten opzichte daarvan.

Het heeft me hernieuwde passie en vertrouwen in mijn eigen mogelijkheden gebracht. Daardoor kan ik weer, tot zowel mijn eigen tevredenheid als die van mijn werkgever, goed functioneren.

Dank je hartelijk voor je bijstand aan mijn begin van een nieuw pad naar een bredere horizon!”

Mart
Research Project Engineer

De kracht van de CSR-methode

De CSR-methode in een notendop:

Kenmerkend in CSR-coaching zijn de 3 fasen:

Fase 1: Roofbouw stoppen en fysiek herstel
Fase 2: Reserves aanvullen en zelfmanagement verbeteren 
Fase 3: Re-integreren en conditieopbouw

Uit je burnout met CSR Coach

Hoe burnoutklachten ontstaan en wat te doen

Wil je weten hoe stressklachten en burn-out ontstaan? 

In deze korte video wordt het helder uitgelegd:

Wat te moet doen als je (denkt dat je) een burnout hebt?  

Bekijk dan deze korte video: 

Waar we naartoe werken

Vitaliteit, Empowerment, Zingeving
Meer rust en controle en kan weer genieten

“Ik had overspannenheidsklachten en had bij Gertrud aangeklopt om weer meer energie krijgen, een betere balans tussen werk en privé te creëren en beter mijn grenzen aan te leren geven. Ik wilde mijn zelfvertrouwen terugvinden en weer plezier in het leven ervaren. 

Door de tools en gesprekken heb ik meer inzicht gekregen hoe ver ik kan gaan en wanneer ik rustiger aan moet doen. 

Daarnaast kan ik ook beter de verantwoordelijkheden laten waar ze horen, waardoor dit meer rust geeft op mijn werk. Ik heb nu meer controle over mijn werk, en privé kan ik weer genieten van de mensen en dingen om me heen.”

Patrick H. (44)
Senior Projectmanager

Hoe ziet een traject eruit?

De afgelopen jaren heb ik vele professionals begeleid bij het hervinden van hun Werkgeluk. Door de jaren heen heb ik de beste inzichten, theorieën, gereedschap en opdrachten bij elkaar gebracht in een werkwijze en stappenplan dat resultaten oplevert! Met deze werkwijze help ik jou om uit je burnout te komen om weer vanuit ontspanning en met plezier te kunnen werken en leven.  

Burnoutherstel WerkgelukCoaching

Intakefase:

Stap 1) Een vrijblijvende telefonische of persoonlijke kennismaking
Stap 2) Een heldere analyse creëren van je situatie d.m.v. een uitgebreide intake/anamnese (StressCheckup)
Stap 3) Bespreken van de uitkomsten en bepalen van de vervolgstappen
Stap 4) Opstellen van het trajectplan (in overleg met werkgever en evt. bedrijfsarts)

Is er sprake van ziekteverzuim door chronische stress en burnoutklachten, dan zal er in de meeste gevallen in eerste instantie gewerkt worden aan terugkeer in de eigen functie, een zgn. Re-integratie 1e spoortraject.


De begeleiding

Burnouthersteltraject (Re-integratie 1e spoor)

  • Fase 1) Fysiek herstel (verminderen van spanning en klachten)
  • Fase 2) Reactivering (opbouwen van weerbaarheid en energiebalans)
  • Fase 3) Verbeteren van zelfmanagement (inzicht krijgen in valkuilen, niet effectieve patronen, overtuigingen, e.d.)
  • Fase 4) Opstarten re-integratie (het geleerde toepassen en bijsturen)
  • Fase 5) Nazorg (Eindmeting StressCheckup, opstellen terugvalpreventieplan, doelen voor de toekomst)


Blijkt het niet mogelijk te zijn om weer binnen de eigen organisatie aan het werk te gaan en is er nog steeds sprake van ziekte? Dan kan het 1e spoortraject omgezet worden naar een Re-integratie 2e spoortraject.

Krijg je tijdens het proces meer inzicht in je mogelijkheden, ben je weer voldoende hersteld, en besluit je in overleg met je werkgever je carrière elders voort te zetten? Dan kan dit traject opgevolgd worden door een Outplacement traject.


Meer weten over Burnoutherstel
& Re-integratie?

Bel of mail me voor vrijblijvende informatie; ik bespreek graag de mogelijkheden met je!