Daag je belemmerende overtuigingen uit in 5 stappen!

Kracht van overtuiging deel 2

De kracht van overtuigingen (Deel 2)

We hebben in ons leven veel bekrachtigende overtuigingen en strategieën ontwikkeld, maar helaas ook belemmerende. Deze belemmerende overtuigingen horen we terug in ons interne dialoog in gedachten als: ‘ik kan het toch niet, ik ben het niet waard om gelukkig te zijn, een leuke baan is voor mij niet weggelegd’ en zo kun je er zelf vast nog wel een bedenken. Deze gedachten zorgen ervoor dat we niet in actie komen, onze gestelde doelen niet behalen, steeds in oude, niet werkende, patronen blijven hangen.

In het artikel ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent….’ vertelde ik je de vorige keer meer over hoe gedachten en overtuigingen werken en hoe ze je kunnen belemmeren in je dagelijkse leven. Heb je het eerste deel gemist? Lees het dan hier

In dit 2e deel leg ik je uit hoe je in 5 stappen je belemmerende overtuigingen zichtbaar kunt maken, relativeren, uitdagen en ombuigen naar functionele gedachten.

De manier om dit te doen is thuis alledaagse situaties te gaan beschrijven en analyseren. Elke situatie die je analyseert helpt je te ontdekken wat je disfunctionele gedachten zijn. Deze gedachten zullen je vervolgens gaan leiden naar je dieper gelegen overtuigingen. Oefening met deze methode zorgt ervoor dat je dit eerst leert toepassen als je achteraf thuis de situaties analyseert, en uiteindelijk leer je ook de disfunctionele gedachten te herkennen in de situaties zelf.

Om jouw overtuigingen te onderzoeken pak je een pen en kladblok en volg je de 5 stappen:

Stap 1: Beschrijf de situatie, je gevoel en je gedachten

Geef een korte beschrijving van de gebeurtenis. Zorg ervoor dat je deze beschrijving feitelijk houdt, dus zonder gevoel of interpretatie. Kies voorlopig eerst relatief alledaagse situaties, maar wel eentje waarin je je vervelend voelde.

Noteer wat je voelde in de beschreven situatie. Eventueel kunnen dat meerdere gevoelens zijn, die kun je allemaal noteren. Gevoelens die je kunt opmerken zijn bijvoorbeeld: somber, vrolijk, blij, bang, angst, schrik, balen, rot, verdriet, in de put, gespannen, nerveus, kwaad, walging, woedend, uitgeput, jaloers, enzovoort.

Verwoord je gedachten. Dit is nog niet zo gemakkelijk want je gedachten zijn vaak niet echt woordelijk gedacht. Veel meer woorden als “oh jee”, “help” of “zie je wel” zijn er dan niet. Toch weet je vaak wel meer over deze gedachten; dit zul je onder woorden gaan brengen op het moment dat je het opschrijft. De gedachte “oh jee” wordt dan bijvoorbeeld: “oh jee, wat zeg ik nu toch weer voor iets stoms” of “help” wordt: “Help, dat lukt mij nooit.”

Situatie:     Je moet een vergadering voorbereiden, maar je hebt geen tijd.
Gevoel:      Gespannen, nerveus.
Gedachte:  Oh jee, ik krijg het nooit af.

Stap 2: Onderzoek de ketting van gedachten

Lukt het je om je gedachten te formuleren, dan kun je nu een stap verder gaan door ze nader te bestuderen. Je gaat bij iedere opgeschreven gedachte na of er nog andere gedachten zijn die meespelen. Je doet dit door jezelf af te vragen “Wat maakt dat dit zo erg is voor mij?”. Deze vraag stel je je telkens weer bij ieder antwoord dat bij je opkomt. Ieder antwoord wordt als een nieuwe gedachte genoteerd. Je krijgt hiermee een ketting van gedachten.

Gedachte:  Oh jee, ik krijg het nooit af.
Vraag:       Wat maakt dat dit zo erg voor mij is dat ik er gespannen van wordt?
Gedachte:  Als ik het niet af krijg, kan ik de vragen van de leden niet beantwoorden.
Vraag:       Wat maakt dat het zo erg voor mij is als ik de vragen van de leden niet kan beantwoorden?
Gedachte:  Dan vinden ze dat ik mijn werk niet goed gedaan heb.
Vraag:       Wat maakt dat dit zo erg is voor mij?
Gedachte:  Ik moet mijn werk 100% goed doen.

En die laatste wil je te pakken krijgen want dit is een belemmerende overtuiging! Eentje die je waarschijnlijk goed kent en je regelmatig tegenhoudt om stappen te zetten, goed voor jezelf te zorgen, et cetera.

Stap 3: Daag alle gedachten uit en formuleer betere alternatieven

Stel nu bij iedere gedachte of overtuiging de volgende twee vragen:
1. Helpt deze gedachte me om mijn probleem op te lossen, of bemoeilijkt deze gedachte het juist?
2. Is deze gedachte eigenlijk wel waar?

Met deze vragen onderzoek je hoe behulpzaam deze gedachte is om je probleem op te lossen en hoe geloofwaardig, waar of functioneel je gedachte is.

Gedachte:   Oh jee, ik krijg het nooit af.
Vraag 1:     Nee, ik word er alleen maar zenuwachtiger van.
Vraag 2:     Ja, ik krijg het voor de vergadering niet meer af.
Alternatief: Het zou beter zijn als ik eens naging of ik wel de goede prioriteiten stel. Misschien kan  ik wel meer dingen delegeren, dan hoef ik mij minder te haasten.

Stap 4: Ga op zoek naar een functionele gedachte

Zoek tenslotte naar een alternatieve gedachte of verklaring die geloofwaardig is en minder negatieve gevoelens oproept dan je initiële gedachte. Stel deze alternatieve gedachte tegenover de eerste gedachte. Welke is aannemelijker?

Stap 5: Bepaal het resultaat

Na de vorige stappen doorlopen te hebben vermeld je tenslotte hoe geloofwaardig de gedachte nu is geworden voor je. Eveneens schrijf je op of dit leidt tot een verandering van het gevoel dat je in eerste instantie hebt genoteerd.

Op deze manier kun je je denkpatronen zichtbaar maken en dus grip krijgen op niet-effectief gedrag! Want zodra je je bewust bent van je disfunctionele gedachten en belemmerende overtuigingen, gaat je gevoel veranderen en zo ook je gedrag. En zodra je dit inzichtelijk hebt voor jezelf is er al een beweging tot verandering in gang gezet!

***

Welke ervaringen heb jij met overtuigingen? Reacties zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2012 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *