De ‘levenstaart’ van een dertiger

levenstaart


Als dertiger heb je veel belangrijke gebieden in je leven waar je aandacht aan wilt besteden.Grofweg kunnen we deze opdelen in vier taartstukken:

– Carrière
– Liefdesleven
– Familie en vrienden
– Vrije tijd

Carrière
Als dertigers krijg je vaak te maken met carrièrevraagstukken. Niet alleen kijk je nu terug op de keuze die je hebt gemaakt ten aanzien van studie en werk (of juist niet), maar ook de noodzaak om zorgvuldiger over je toekomst na te denken kan aanleiding zijn om te overwegen een andere weg in te slaan. Je komt misschien tot de conclusie dat het tijd is geworden om meer geld te gaan verdienen, om serieus de carrièreladder te gaan beklimmen, of om eindelijk je hart te volgen en op zoek te gaan naar een baan in de sector waar je altijd al hebt willen werken. En wellicht ben je ontevreden met je huidige werk, maar heb je geen flauw idee wat je wel zo willen en kunnen doen. Tijd voor onderzoek dus.

Liefdesleven
De dertigersdip kan een pittige tijd zijn voor relaties; veel partnerrelaties lopen stuk wanneer de partners hun leven onder de loep nemen en besluiten wat ze met hun toekomst willen. Als je begin of halverwege de twintig bent getrouwd of een vaste relatie bent aangegaan, kunnen er spanningen ontstaan wanneer een van jullie, of beiden, de balans gaan opmaken. En natuurlijk zijn er ook de dertigers onder ons die nog geen vaste relatie hebben, zodat je je zo langzamerhand af gaat vragen of het nog gaat gebeuren. Je ziet je vrienden om je heen gaan samenwonen en kinderen krijgen, en dat kan veel onrust veroorzaken en een gevoel van ‘doe ik het allemaal wel goed?’.

Familie en vrienden
Op dit gebied kunnen er in deze periode subtiele veranderingen plaatsvinden. Je ouders (en broers en zussen), die jarenlang ergens op de achtergrond aanwezig waren, kunnen nu iets meer op de voorgrond treden. Opeens word je je bewust van hun gezondheidstoestand en bij je beslissingen merk je dat je meer rekening houdt met hun behoeften. En je vrienden, die altijd een belangrijk onderdeel van je leven waren, krijgen een vaste relatie, kinderen en gaan verhuizen. Het vanzelfsprekende, regelmatige contact wordt opeens anders.

Vrije tijd
Wanneer je je studententijd ver achter je hebt gelaten, realiseer je je dat je dieet van pizza en bier niet langer energiegevend zijn, en dat je niet ontkomt aan een vorm van beweging, wil je je lichaam in conditie houden. Ook met je drukke baan is het 5 avonden in de week weg zijn niet langer meer bevredigend. Je merkt dat het tijd wordt om wat meer ‘down-time’ in te bouwen in je leven en een betere balans te zoeken.

Opdracht
Teken nu eens een cirkel en verdeel de taartpunten zoals het op dit moment in jouw leven is. Dus hoeveel procent van je tijd en energie spendeer jij aan werk? Aan je liefdesleven, je familie en vrienden en aan je vrije tijd? En is dat ook hoe je het zou willen hebben? Teken vervolgens ook de taart zoals die er idealiter voor jou uit zou moeten zien.

Geef vervolgens per onderdeel een cijfer tussen de 0 en 10 voor hoe tevreden jij op dit moment bent over dit onderdeel. Welk gebied heeft onmiddellijk eerste hulp nodig?

Pak dan een nieuw blaadje en schrijf per taartpunt op wat maakt dat het al een … (jouw cijfer) is? Met andere woorden, wat gaat er al goed? Wat is al positief?

Schrijf vervolgens op wat voor jou een ideaal cijfer zou zijn voor ieder taartpunt. Denk dan eens na over wat jij nodig hebt om tot dat cijfer te komen? Wat zou er anders moeten zijn? Probeer het positief te formuleren, dus schrijf bijvoorbeeld op: bij een 8 geef ik leiding over een team van 3 mensen, en niet: dan zit ik niet meer in een assistent-functie. Doe dit per levensgebied. Schrijf zoveel mogelijk ‘acties’ op, zaken die jij zélf kan doen om tot een hoger cijfer te komen. Dat zorgt ervoor dat je zelf invloed hebt op jouw doelen en ze dus ook realistischer zijn.

En zo kun je dus meer balans creëren in jouw eigen levenstaart!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

©2011 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *