De verlammende angst voor zichtbaarheid

De verlammende angst voor zichtbaarheid

Er zijn veel verschillende manieren waarop angst voor zichtbaarheid zich manifesteert. Het is voor ieder van ons verschillend, omdat we de wereld allemaal op onze eigen manier waarnemen als gevolg van onze opvoeding, cultuur, conditionering en persoonlijke waarden. Niet alleen wordt het vaak gezien als een angst om jezelf aan de wereld te laten zien, maar vooral om verantwoordelijkheid te nemen voor je missie, je dromen en verlangens.

Veel van de angsten waar (vooral) vrouwen het meest mee worstelen, zijn met elkaar verweven. Het kan angst voor succes zijn, angst om een standpunt in te nemen en je stem te laten horen. Het kan zich bijvoorbeeld manifesteren als angst om kwetsbaar te zijn, angst om door de mand te vallen (het bedriegerssyndroom), angst om anderen teleur te stellen, en angst om bekritiseerd te worden of belachelijk gemaakt te worden.

De meeste van deze angsten komen voort uit een dieperliggende overtuiging niet goed genoeg zijn, een op een dieper liggend gebrek aan eigenwaarde.

Niet echt een vrolijke boodschap ben ik bang, en ik wil je laten weten dat je hierin niet alleen staat. Zoveel vrouwen (en ook mannen) worstelen met hun eigenwaarde, en ik ken dat thema zelf ook maar al te goed.

 

angst voor zichtbaarheid

 

Als je ondernemer bent dan kan het zich uiten in het vragen van te lage tarieven voor je diensten, moeite hebben met verkoopgesprekken, niet online aanwezig willen zijn, bang zijn om blogs te schrijven en te verspreiden over wat je te bieden hebt. Netwerken is niet je favoriete bezigheid, en misschien praat je zelfs niet eens over je bedrijf met vrienden of familie.

Werk je in een organisatie, dan vind je het misschien lastig om je mening te uiten in een vergadering, of eens wat vaker te delen waar je mee bezig bent. In sollicitatiegesprekken heb je de neiging om veel te bescheiden te zijn, waardoor je het steeds net niet wordt. Of misschien werk je, net als ik destijds in mijn mijn ‘vorige carrière’, heel hard achter de schermen en ga je ervan uit dat ze dat wel zien. Maar vaak is dat niet zo. Dat was voor mij best een pijnlijke constatering. Mooie kansen gingen aan me voorbij en ook qua salaris ging het minder hard omhoog dan ik me had voorgesteld.

 

Angst om jezelf zichtbaar te maken maakt je leven moeilijker. Bang zijn om beoordeeld en bekritiseerd te worden houdt je onder de radar en vermindert aanzienlijk de kans om daadwerkelijk succes te behalen (hoe dat er voor jou ook uit mag zien). Je voelt je er waarschijnlijk alleen voor staan, onzeker en vastgelopen in het ‘hoe nu verder?’. Je vraagt je vast regelmatig af of het al dat geploeter wel waard is en of je er niet beter helemaal mee kunt stoppen?

 

Het goede nieuws is dat angst voor zichtbaarheid overwonnen kan worden!

 

Hier zijn vier stappen die je kunt nemen:

 

Stap 1) Zet herhaaldelijke ‘small acts of courage’

Worstelen met angst is menselijk; we kennen het allemaal. Het is een deel van wie we zijn en hoe we geëvolueerd zijn. We zijn echter niet machteloos of hulpeloos. Moed en kracht komt voort uit onze actieve beslissing om de manier waarop we op angst reageren te veranderen en beslissingen te nemen, ondanks de angstige gedachten die we hebben. Met andere woorden, het gaat om handelen uit moed, in plaats van uit angst.

 

Het goede nieuws is dat moed een spier is die je kunt trainen en die bij iedere stap die je zet sterker wordt.

 

Stap 2)  Wees compassievol naar jezelf

Zoals gezegd is worstelen met angst iets dat we allemaal kennen.

De sleutel tot dit groeiproces is dat moed en vertrouwen in de loop van de tijd worden opgebouwd, en daarbij is geduld met jezelf hebben cruciaal. Maar dat is vaak ook de grootste uitdaging. Want de lat ligt natuurlijk hoog en we moeten wel een beetje streng zijn voor onszelf ;-).

Dus, terwijl je je ‘small acts of courage’ uitvoert, gun jezelf dan de tijd en gun jezelf het (groei)proces. De succesvolste mensen in deze wereld hebben hun business of carrière ook niet in een of twee maanden opgebouwd. En als baby stond je ook niet meteen bij je eerste poging en bleef je net zo lang proberen tot je wel kon blijven staan.

Kortom, geef jezelf tijdens dit proces veel geduld, compassie, met een grote glimlach.

 

Stap 3)  Vraag om steun

Met zoiets dieps als angst om zichtbaar te zijn, proberen veel vrouwen het alleen aan te pakken. Omdat we het gevoel hebben dat we het zelf kunnen en moeten, toch?

Maar dit is niet iets dat je gemakkelijk in je eentje kunt overwinnen.

En dat is helemaal prima!

Ik heb moeten leren dat hulp en steun vragen eigenlijk geen zwakte is, maar dat het laat zien dat ik mezelf serieus neem. Het krijgen van begeleiding, steun en misschien een ‘accountability’ groepje zal het overwinnen van je zichtbaarheidsangst een stuk makkelijker maken.

 

Stap 4)  ‘Clear out your basement’ (ruim je kelder op)

Dit is de meest cruciale stap. Naast alle praktische stappen die je kunt zetten, moet je je ook realiseren dat je zichtbaarheid (en eventuele andere) blokkades diep in je onderbewustzijn geworteld zijn. En je kunt een muur vol schimmel niet verhelpen door er gewoon overheen te behangen. Natuurlijk, het is uit het zicht voor een tijdje, maar zolang het echte probleem niet is opgelost zal de schimmel er snel weer doorheen komen.

Je wilt dus de butsen en deuken die je hebt opgelopen rond het jezelf zichtbaar en hoorbaar maken helen. Als je jezelf wilt bevrijden van de programmering die ervoor zorgt dat je jezelf én je talenten verbergt, en daardoor je missie niet leeft, moet je je kelder opruimen: de zogenaamde imprints die diep in je verankerd zitten bevrijden en loslaten. Alleen dan zul je duurzame verandering bewerkstelligen en échte vrijheid voelen om je licht te laten schijnen.

 

Probeer deze vier stappen eens, en laat me weten hoe het gaat!

Onthoud dat er een direct verband is tussen jezelf toestaan gezien te worden en het ware succes dat je zo graag wilt ervaren. Welke definitie jij ook aan succes geeft.

 

Wil jij jezelf zichtbaarder maken, in je business of werk maar voelt het als een soort Mount Everest? Schrijf je dan in voor mijn ‘Resolve the Visibility Paradox’ energy clearing call:

Resolve the Visibility Paradox

(je wordt naar mijn Engelstalige site geleid)

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *