Dertigersdip?

Dertigersdilemma
De vooronderstelling dat een midlifecrisis is voorbehouden aan mensen van rond de veertig/vijftig blijkt inmiddels achterhaald. Een ‘nieuwe’ groep mensen wordt steeds vaker geconfronteerd met een omslagmoment in hun leven: dertigers. Veelal de hoger opgeleiden tussen de 25 en 45 (bij de een begint het wat eerder dan bij de ander) belanden vaak in de zogenoemde ‘dertigersdip’ of ‘quarterlifecrisis’.

Veel keuzes
We hebben vaak al veel bereikt: een goede baan, een mooi huis, een relatie en misschien ook al kinderen, veel vrienden en hobby’s, kortom: een druk leven en een overvolle agenda. Naast een drukke baan en de verantwoordelijkheden thuis rennen we van hot naar her omdat we niets willen missen. Onze generatie heeft enorm veel keuzes in het leven en dat kan leiden tot veel stress, en twijfel: Is dit het nou allemaal?

Help, ik blijf achter!
Ook zijn er dertigers onder ons die het gevoel hebben nog helemaal niet te hebben bereikt wat we graag hadden willen bereiken. We denken dat we niet aan de verwachtingen van onze ouders, vrienden en collega’s voldoen, maar misschien nog belangrijker: ook niet aan de verwachtingen die we onszelf hadden gesteld. Daardoor voelen we een enorme druk om te presteren. Niet alleen op het werk, maar ook in de privésfeer. Wordt het niet eens tijd om die rugzak in de boom te hangen en een levenspartner te vinden? Kinderen te krijgen? Die grote carrièrestap te maken? Dat appartementje maar eens in te ruilen voor een mooi jaren dertig huis? En zo zijn er nog tal van zaken op te noemen.

Stress en twijfel
In beide gevallen kan het ons dertigers een hoop stress en twijfel opleveren. Vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik nou écht bereiken in het leven?’ zijn dan ook niet zo vreemd.

Wil je meer lezen over dit thema? Een leuk boek over dit onderwerp is: ‘Is dit alles? Carrière, huis kopen, kinderen? En andere dilemma’s van de dertiger.’ Van Sheila Panchal en Ellen Jackson (ISBN: 9789026961106).

***

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom bij ‘Geef een reactie’

Heb je mijn gratis E-boek ‘De 3 geheime ingrediënten voor Werkgeluk’ al aangevraagd?
Zie hieronder!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *