Dreigend ontslag, wat nu?

 

dreigend ontslag

We horen bijna alleen nog maar negatieve berichten over de economie en de arbeidsmarkt. Maar het valt toch allemaal wel een beetje mee? Zeker als je gewoon een baan hebt dan is er toch niets aan de hand? Maar wat nou als het niet goed gaat met het bedrijf waarvoor je werkt en er dreigen ontslagen te vallen? Weet jij dan wat er voor jou geregeld is?

 

Sociaal plan bij grote organisatie
Als je bij een grote organisatie werkt dan is er bij collectief ontslag vaak een sociaal plan, waarin een aantal zaken zijn geregeld, zoals:

  • Ontslagvolgorde: welke werknemers moeten vertrekken en wie blijven?
  • Interne ondersteuning (door werkgever) bij het vinden van een nieuwe baan
  • Externe outplacement (bij een bureau) bij het vinden van een nieuwe baan
  • Zoekperiode naar een nieuwe baan: hoe lang mag de werknemer (op kosten van de werkgever) zoeken naar een nieuwe baan?
  • Hoogte van de ontslagvergoeding

Kleinere bedrijven vaak minder kennis van zaken
Bij kleinere bedrijven zijn deze zaken vaak minder goed geregeld. Vaak is er geen officiële P&O afdeling en is er minder kennis aanwezig omtrent de uitstroom van medewerkers. Werk je bij een klein bedrijf dan is het dus zaak zelf de touwtjes in handen te nemen en bovenstaande punten aan te kaarten. Een werkgever is er ook bij gebaat om zijn medewerkers op een nette manier af te laten vloeien, want een slechte naam is zo gecreëerd. Doe daar dus je voordeel mee!

Juridisch advies inwinnen
Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid het gesprek aangaat en weet wat je rechten en plichten zijn. Schakel daarvoor juridische hulp in, bijvoorbeeld een advocaat, je rechtsbijstandverzekering of Bureau Rechtshulp. Zij kunnen je hier alles over vertellen en adviseren.

Outplacement regelen
Een ontslag is vaak een heel emotionele en stressvolle gebeurtenis en komt meestal je zelfvertrouwen niet ten goede. Ook is het vaak een ‘mooi’ moment om eens bewust stil te staan bij je loopbaan zodat je straks een weloverwogen vervolgstap kunt zetten. Dit alles is een goede reden om outplacement aan te kaarten bij je ontslag. In een outplacementtraject ga je in op zaken als het verwerken van je ontslag, het ontdekken van je interesses en mogelijkheden door in te gaan op de vragen ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Vervolgens wordt je begeleid bij het bereiken van je doel (een nieuwe baan, zelfstandig ondernemerschap of een combinatie daarvan) en krijg je begeleiding bij het opstarten in je nieuwe werkkring.

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

©2012 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

2 Comments

  1. In de alinea over kleine bedrijven schrijf je het volgende “Een werkgever is er ook bij gebaat om zijn medewerkers op een nette manier af te laten vloeien, want een slechte naam is zo gecreëerd.” Dat klopt helemaal, zeker nu de sociale media zo groot zijn geworden en zoveel macht hebben kan iedereen vrij snel en gericht een groot publiek bereiken.

    1. Helemaal mee eens Adriana, de social media zal in dit soort gevallen als een tam tam werken. Dus bedrijven, wees gewaarschuwd en behandel ook je uitstromend personeel netjes! Volgens mij is dat altijd win-win.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *