Dromen, durven, en dan dóén!

Maak kennis met Evelien. 29 jaar en tot kort geleden leerkracht in het basisonderwijs.


Evelien

Opgebrand
In 2011 kwam ze met een burnout thuis te zitten. Opgebrand door een niet meer passende functie en werkomgeving, en enorme loyaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Een nare periode in haar leven. Na haar re-integratieperiode ging ze weer volledig aan het werk maar merkte steeds meer dat ze niet meer op de juiste plek zat. Ze ging op onderzoek uit om haar opties helder te krijgen en kwam zo bij ons terecht voor advies. Ik legde haar de mogelijkheden uit en raadde haar aan om juridisch advies in te winnen om goed helder te krijgen wat haar rechten en plichten waren en welke stappen ze kon zetten.

Een nieuwe koers uitstippelen
Evelien heeft toen de dappere stap gezet om in gesprek te gaan met haar werkgever en haar wensen op tafel te leggen. En zo kwamen ze tot het gezamenlijke besluit om ontslag voor haar aan te vragen en een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Daarin had ze ook een outplacementtraject bedongen, zodat ze voor zichzelf uit kon gaan zoeken wat de volgende stap in haar loopbaan moest gaan worden.

En dus gingen we samen aan de slag. Zo zijn we gestart met het inzichtelijk maken van haar persoonsprofiel en het onderzoeken van haar talenten en kwaliteiten. Vervolgens hebben we  haar waarden en drijfveren boven tafel gekregen en een interesseonderzoek gedaan.

Camboja

Cambodja calling
Bij aanvang van het traject had ze al aangegeven dat ze het outplacementtraject wilde onderbreken om op reis te gaan met haar partner; ruim een maand rondtrekken in Zuidoost Azië. Zo gezegd zo gedaan en praktisch
gezien ging de werkmap even in de kast. Maar wat eenmaal in gang is gezet gaat op een andere laag intussen verder borrelen en broeden natuurlijk ;-).

Toen ze terugkwam vertelde ze me dan ook dat ze een belangrijke beslissing had genomen. Zij en haar partner waren zo verliefd geworden op Cambodja dat ze daar voor een jaar naartoe willen gaan om daar te wonen en te werken. Wauw! Wat gaaf!

Ze durfde het zelf nog bijna niet te geloven en was er nog een beetje beduusd van. En tegelijkertijd voelde ik haar ‘drive’ erachter: Dít is wat ik wil! Eindelijk mezelf de tijd, vrijheid en rust gunnen om dit avontuur aan te gaan!

Inpakken en wegwezen
En zo ging Evelien druk aan de slag met alle voorbereidingen. Ze besloot haar licentie te gaan halen om Engelse les te kunnen geven. Dat zal haar daar, met haar onderwijsachtergrond, voldoende mogelijkheden bieden om aan de slag te gaan. Aan de studie dus. En daarnaast alle praktische zaken regelen die komen kijken bij een dergelijke stap.

In de tussentijd pakten we ook het traject weer op, want Evelien wil natuurlijk nog steeds graag haar doel voor na dit avontuurlijke jaar scherp krijgen. Verder met het formuleren van haar persoonlijke en werkmissie, haar CV op orde stellen en haar passie en interesses vertalen naar concrete mogelijkheden.

Een passievolle toekomst
En eigenlijk ontstond het heel organisch: werken in het onderwijs is wel klaar voor Evelien, maar het werken met mensen en het overdragen van kennis zeker niet. Als ze terugkomt naar Nederland zullen deze voor haar Evelienbelangrijke aspecten zeker terugkomen in haar werk. Én ze wil iets doen met haar passie voor reizen en het internationale. Haar plan is om daar een combinatie van te maken. Bijvoorbeeld door mensen te begeleiden die ook naar het buitenland gaan om te wonen en te werken, expats hier in Nederland ondersteunen, bemiddelen in vrijwilligerswerk in het buitenland, of iets anders dat voldoet aan deze voorwaarden. Ik ben er van overtuigd dat de exacte invulling zich vanzelf ontvouwt het komende jaar; met zo’n passie gaat dat zeker lukken!

Wakker geschud
Evelien is een prachtig voorbeeld van hoe je een burnout aan kunt wenden om erachter te komen wat je echte passies en wensen zijn in het leven. Wellicht een beetje cliché, maar je kunt echt sterker uit een moeilijke periode in je leven komen. Het heeft Evelien doen beseffen dat haar burnout een signaal was dat ze niet haar droom aan het leven was. Het heeft haar wakker geschud. En de time-out, het outplacementtraject en haar reis hebben haar de inzichten gegeven die nodig waren om haar droom werkelijk te kunnen zien en voelen.

Vervolgens heeft ze het lef gehad om deze droom niet langer ‘on hold’ te zetten, maar in actie te komen en ervoor te gáán. Dus, niet alleen dromen, maar ook durven, en vooral dóén!

Evelien en haar partner vertrekken eind april. Je kunt hier hun reisblog volgen:

http://ledeneef.reislogger.nl/

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2014 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *