EFT: eerste hulp bij emoties

emotie

EFT (Emotional Freedom Techniques) is het zodanig omgaan met je emoties dat ze niet teveel stress veroorzaken. Het doel is om snel acute emotionele stress op te lossen. Het is een eenvoudige techniek die je gemakkelijk kunt leren en op eigen gelegenheid toe kan passen.

Emoties
Vaak gebeurt het, als we iets vervelends meemaken, dat we heftige emoties ervaren. Bij emoties horen lichaamsuitingen; bijvoorbeeld bij verdriet gaan we huilen, bij boosheid loop je misschien rood aan en krijg je de neiging om te slaan, bij angst willen we gaan vluchten of vechten. Meestal willen we deze liever niet voelen en stoppen ze daarom weg. Als emoties onderdrukt worden (en dus niet effectief worden verwerkt en losgelaten), verdwijnt de stress of spanning in onze energie niet en blijft als het ware gevangen in ons lijf, waar de negatieve energie zich vastzet. Daar zorgen ze voor verstoringen en blokkades in ons energiesysteem, waardoor je je vervolgens moe, lusteloos of gestresst kan voelen, of het gevoel te hebben niet lekker in je vel te zitten. Ook gebeurt het vaak dat als we opnieuw geraakt worden dat dan de opgestapelde emoties in alle hevigheid opnieuw ervaren worden.

Hoe werkt EFT en wat zijn de resultaten?
Emoties hebben effect op onze meridianen (energiebanen). Daar kunnen blokkades ontstaan als de negatieve emoties blijven bestaan, waardoor de meridiaanenergie verzwakt en daarmee het orgaan dat van energie moet worden voorzien. Op specifieke punten aan de oppervlakte van ons lichaam liggen uiteinden van de verschillende meridianen, waardoor ze toegankelijk van buitenaf zijn. Bij acupunctuur worden er naalden in geplaatst om de meridianen vrij te maken van blokkades. Bij EFT worden de punten gestimuleerd door erop te kloppen met je vingers, of ze te masseren. Dit alles doe je geheel zelf en kun je dus toepassen wanneer het jou uitkomt! Hierdoor kun je je emoties ruimte geven, waardoor je meer rust en vrijheid ervaart.

Wanneer kun je EFT toepassen?
Het toepassingsgebied van EFT is enorm; je kunt het eigenlijk inzetten bij alles wat je op een negatieve manier raakt. Denk bijvoorbeeld aan:

– Het verlichten van acute emoties bij gebeurtenissen als relatieproblemen, ontslag, conflict, burnout, etc.
– Het verhelpen van vele fysieke klachten; bijvoorbeeld allergieën en hoofdpijn.
– Het aanpassen van ongewenste overtuigingen. Wat is voor jou waar en wil je dat? Wat denkt je bijvoorbeeld dat je (niet) kunt, (niet) durft, etc.
– Je identiteit (zelfbeeld) aanpassen. Wie ben jij en wie wil jij zijn? Ik ben een mislukkeling, of: ik ben succesvol.
– Doelen bereiken: stoppen met roken, afvallen, diploma of rijbewijs behalen.
– Betere sportprestaties neerzetten.
– Succesvol zijn op zakelijk gebied.

Bovengenoemde zaken zijn slechts een aantal voorbeelden. EFT is voor vrijwel alles toe te passen.

Let op: EFT kán maar zal niet in alle gevallen de oorzaak van een probleem wegnemen; het zorgt voor verlichting van de bijbehorende emoties en gewaarwordingen!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

©2011 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *