De energiebalans

 

energiebalans
Een van de eerste oefeningen die ik bijna altijd met cliënten doe, ongeacht de hulpvraag, is de Energiebalans. Met deze Energiebalans brengen we in kaart wat je energielekken zijn, wat de dingen in jouw leven zijn die je energie kosten.

Energievreters
Dit kunnen zaken zijn op je werk of thuis, maar ook op straat, bepaalde gedragingen van mensen, het weer, files, enzovoort. Het is van belang deze energievreters zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen, zodat je je steeds meer bewust wordt van deze zaken. Want pas dan kun je kijken of je bepaalde energielekken in je leven kunt omzeilen of verminderen. En als dat niet mogelijk is op dit moment, hoe zorg jij er dan weer voor dat je na zo’n energielek weer in balans komt?

Energiegevers
Hiervoor gaan we naar de andere kant van de Energiebalans: wat zijn bezigheden en dingen die je energie geven, stabiliseren en voeden? Ook hier maken we een zo uitgebreid mogelijke lijst van. Hierbij kun je denken aan een wandeling maken, vrienden opzoeken, naar muziek luisteren, even een paar keer diep ademhalen, enzovoorts. De meer ‘resources’ of hulpbronnen, de beter! Vaak hebben we er veel meer dan we denken.

Maatregelen om balans te creeren
Als beide kanten van de Energiebalans zijn uitgediept dan is het interessant om te kijken welke langer is, de energievreters of de energiegevers? Ook is het van belang voor jezelf te bepalen welke maatregelen (energiegevers) er nodig zijn om welke energievreters weer te balanceren? Na een vermoeiende dag op je werk is een uurtje in bad misschien voldoende, maar als die vermoeiende dag een paar vermoeiende maanden worden, dan is een bad nemen waarschijnlijk niet meer voldoende en zou een weekje met vakantie gaan een passendere maatregel zijn.

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2010 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *