Werkgeluk

De energielekken van een hooggevoelige

Het is soms zo gemakkelijk om toe te geven aan de druk van het leven.

Je zegt vaker ‘ja’, terwijl je van binnen een ‘nee’ voelt, dan je zou willen, omdat je bang bent de harmonie te verstoren en conflicten te veroorzaken. Het is de verslaving aan goedkeuring en, paradoxaal genoeg, de behoefte om je gevoel van veiligheid te waarborgen, die je klemzet in het patroon van je eigen behoeften achterstellen.

Dit komt waarschijnlijk niet alleen tot uiting in je werk, maar ook in relaties en vriendschappen.

Misschien herken je het volgende:

  • Voel je je vaak moe en uitgeput, terwijl je niets bijzonders hebt gedaan?
  • Voel je je zich regelmatig negatief of neerslachtig, zonder specifieke reden?
  • Heb je de neiging anderen tegemoet te komen en jezelf te vergeten?
  • Voel je je vaak boos, gefrustreerd en schuldig?

De energielekken van hooggevoeligen

Deze zaken komen je waarschijnlijk (meer) bekend voor als je empathisch en/of hooggevoelig bent.

Want als hooggevoelige is het waarschijnlijk dat je gemakkelijk stemmingen, energie en emoties van andere mensen oppikt en ‘claimt’ als je eigen. Je energie lekt daardoor weg, vaak zonder dat je je daar bewust van bent. Hooggevoeligen leven nu eenmaal hun leven op wat ik noem een ‘Extern Kompas’. Ze zijn continu op zoek naar een gevoel van veiligheid. Ze passen zich daarom vaak te makkelijk aan om de lieve vrede te bewaren, want gedoe krijgen verbreekt de harmonie en is voor velen zelfs heel ongemakkelijk of ronduit beangstigend.

Daardoor merk je misschien dat je regelmatig je agenda aanpast om je collega’s of klanten tegemoet te komen. Misschien geef je gemakkelijk toe aan het verlagen van je tarieven omdat klanten om een korting vragen. Of je brengt je geplande vrije dag door achter de laptop omdat je je verplicht voelt nog bepaalde e-mails of vragen af te handelen.

De harmonie willen bewaren

Ik zie dit vaak gebeuren, en ik zal eerlijk met je zijn, ook voor mij is dit een uitdaging. Ik heb een heel sterk verantwoordelijkheids- en plichtsgevoel, en bewaar ook graag de harmonie.

Ik heb geworsteld met te inschikkelijk te zijn richting cliënten en dierbaren, omdat ik wilde dat ze gelukkig en tevreden waren. Maar dan voelde ik me wrokkig, en niet te vergeten overweldigd, omdat ik veel te veel op mijn schouders nam. Ook al was ik niet verantwoordelijkheid, ik vóélde me wel verantwoordelijk.

Ik overweldigde mezelf vaak door anderen tegemoet te komen en verplichtingen aan te gaan, en toen ik mezelf opbrandde wist ik dat het tijd was om gezondere grenzen te gaan stellen. Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan wanneer de programmering van verantwoordelijkheid, plicht en loyaliteit in je DNA zit. De diepe overtuiging dat ik niet goed genoeg was en het niet verdiende om ruimte of tijd voor mezelf te nemen, lieten me altijd met een schuldgevoel achter. Alsof ik onaardig en egocentrisch was als ik goed voor mezelf zorgde.

Energetische grenzen

Dat was het praktische en meer tastbare aspect van mijn grenzen. Maar er was ook nog de kwestie van mijn energetische grenzen.

Omdat ik hooggevoelig ben, stonden de poorten naar mijn energieveld altijd wijd open. De hele dag door pikte ik stemmingen, gevoelens, emoties en vibraties van andere mensen op en dat was niet alleen heel vermoeiend, maar ook erg verwarrend. Ik wist nooit wat van mij was en wat niet.

Als dit bekend klinkt, wil je dit misschien weten: we pikken de hele dag door enorm veel op van alles en iedereen om ons heen.

Er wordt gezegd dat 90% van wat we voelen en denken niet van ons is!

Weglekkende levenskracht

Maar er was nog iets anders. Ik liet ook mijn eigen levenskracht weglekken. Dit is een andere reden waarom ik me vaak moe en uitgeput voelde, en niet begreep waarom.

Ik leefde bijna volledig op een ‘Extern Kompas’. Mijn aandacht was meer in de buitenwereld dan in mijn eigen energieveld en lichaam, omdat het daarbinnen niet veilig was. Op een bepaald moment, vroeg in mijn leven, ben ik blijkbaar overgeschakeld van mijn innerlijke navigatie naar een externe. Altijd bezig met het scannen van mijn omgeving, waardoor ik mijn beslissingen, acties en gedrag baseerde op anderen en de wereld om mij heen.

Laat een ding helder zijn: dit is een UITPUTTENDE manier van leven! Ik weet het, want ik heb heel lang op deze manier geleefd, en ik ben nog steeds aan het leren.

Het is dus enorm belangrijk dat we niet alleen gezonde praktische, fysieke, tastbare grenzen stellen, maar ook zorg dragen voor onze energetische grenzen.

Je vreugde en vrijheid beschermen

Helaas hebben veel mensen hebben de overtuiging dat grenzen stellen hun vrijheid en vreugde beperken, maar het tegendeel is waar. We stellen juist grenzen om onze vrijheid en vreugde te beschermen!

EN … het is ook goed en prettig voor de mensen om ons heen dat we gezonde grenzen stellen!

Je kunt je onaardig, schuldig en beschaamd voelen, denken dat je ze in de steek zullen laten. Je kunt je heel egoïstisch en ontrouw voelen als je goed voor jezelf zorgt. En misschien ben je bang dat het je relaties zal schaden, of dat nu met klanten, collega’s of je dierbaren is.

Maar precies het tegenovergestelde is waar!

Vergeet niet dat mensen van duidelijkheid houden. Weet dat ze je meer zullen respecteren als je gezonde grenzen stelt. Mits je dat op een respectvolle manier doet. Met respect voor jezelf én respect voor de ander, dat is de namelijk de geheime sleutel.

En als je je goed voelt over jezelf, zal dat dan niet ook je relaties op een positieve manier beïnvloeden? Zullen je relaties niet veel beter, gelukkiger en harmonieuzer zijn als er geen constante onderstroom is van heimelijke woede en wrok omdat je je gebruikt voelt?

Je bent geen ‘slecht mens’ als je gezonde grenzen stelt!

Je bent een krachtig, liefdevol persoon die bewonderd en gerespecteerd zal worden. Als je gezonde grenzen stelt, ben je een voorbeeld voor anderen om dit ook te mogen doen. En dat zal een hoop rust en ontspanning brengen voor iedereen.

***

Reageren of je eigen ervaringen delen met grenzen? Dat kan hieronder!
(NB: Ivm spam worden reacties niet meteen zichtbaar).

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *