Geen man overboord, toch? (als ik dit nog een dagje uitstel …)

Geen man overboord, toch? (als ik dit nog een dagje uitstel …)

 

Ohh, dat eeuwige uitstellen. Wat is dat toch?

 Vandaag komt Uitstel-excuus nr. 3 aan bod in de serie artikelen die ik heb geschreven over uitstelgedrag. Een akelig duiveltje uit een doosje voor veel perfectionisten, maar vaak ook herkenbaar bij niet-perfectionisten!

Heb je de voorgaande artikelen over uitstelgedrag gemist? Klik hier voor alle artikelen

 

Op de lange termijn zal het misschien niet echt uitmaken of je een taak met een dag uitstelt. Het probleem zit hem echter in het feit dat het niet de enige dag is waarop je de taak uitstelt, maar dat je het waarschijnlijk al vaker ‘enige dagen’ hebt uitgesteld. En dat je maar doorgaat met het ‘enige dagen’ uitstellen (wat ongetwijfeld een iets ander beeld zal geven). Dus, als we zeggen “Ik doe dit morgen wel”, lijkt het misschien onbeduidend en onschuldig want het is maar één dag, nietwaar? Maar in de loop van de tijd krijgt het herhaaldelijk uitstellen met slechts één dag een enorm sneeuwbaleffect.

Kijk maar eens naar de grafiek hiernaast, die het verschil toont tussen het dagelijks nemen en het niet nemen van een kleine extra actie, gedurende een korte periode:

“X” is het verschil tussen iets meer actie ondernemen en dit niet doen. Hier zie je dat het vrij onbeduidend is.

Geen wonder dat velen van ons uitstellen en dingen laten liggen tot morgen, omdat een vertraging van één dag niet echt wat uit zal maken.

 

Uitstel-excuus nr 3 - grafiek 1
Grafiek 1: weinig verschil bij het nemen van actie vandaag

 

Zie echter het verschil wanneer deze dagelijkse actie in de loop van de tijd wordt herhaald.

Plotseling is het duidelijk dat alles wat we dag in dag uit doen, van de kleine beslissingen die we nemen tot de hoeveelheid tijd die we besteden aan het stellen van doelen / het nemen van acties, een grote rol speelt in wie we worden / wat we bereiken op de lange termijn.

 

Uitstel-excuus nr 3 - grafiek 2
Grafiek 2: Significant verschil met het nemen van een kleine actie in de loop van de tijd Het verschil tussen elke dag iets meer actie vermenigvuldigt erg snel over de lange termijn, zoals je ziet aan de hand van “Y” in de grafiek

 

Vergelijk het maar eens met sparen. Als je een Euro per dag gaat sparen, zal dat niet echt een gevoel geven dat het zoden aan de dijk zet. Maar als je dat een jaar lang iedere dag zou doen, dan heb je beste een leuk bedrag bij elkaar gespaard. Bovendien doet een Euro per dag sparen niet echt pijn in je portemonnee. Maar als je ineens € 365 op moet hoesten dan slik je waarschijnlijk wel even een paar keer.

Om eens te kijken hoe dat bij jou werkt: wat heb jij de laatste tijd al veel te vaak uitgesteld? Heb je ooit nagedacht over de resultaten die je zou hebben bereikt als je vanaf de eerste dag actie had ondernomen? En in plaats van door te gaan met uitstellen, wat zou het je opleveren als je vandaag wél begint?

Feit is: elke keer dat je een doel of droom uitstelt, stel je dat doel of die volgende droom uit. Het uitstellen van iets met een dag of week lijkt misschien vandaag onbelangrijk, maar het kan op de lange termijn een ‘life changing’ verschil maken.

 

Dus chop chop chop, pakt die to-do-lijst erbij, kijk eens wat er eigenlijk al veel te lang op staat en pak het bij de horens 😉

 

***

 

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom. NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *