Geschikt of ongeschikt (voor het ondernemerschap)?

 

Droom jij stiekem wel eens van radicaal het roer omgooien? Maar dat het een onhaalbare droom lijkt, omdat het gewoonweg niet lijkt te kunnen? Je kent het vast wel: onzekerheid, financiën, gezin, en ga zo maar door met alle beren op de weg.

Maar stel nou dat je heel binnenkort je baan kwijtraakt. Helemaal niet leuk natuurlijk. Maar na de eerste gevoelens van paniek, ongeloof, boosheid en verdriet begin je langzaam maar zeker weer de horizon te zien. En hopelijk op enig moment een kleine kriebel in je buik van ‘wauw, de wereld ligt voor me open en ik kan weer nieuwe keuzes maken!’ Toen ik mijn baan kwijtraakte kwam bij mij ook ineens deze positieve realiteitscheck naar boven en ik vond dat wel (na verloop van tijd ;-)) een hele bijzondere en energiegevende gedachte.

Welke keuze zou jij maken in deze situatie? Veel professionals hebben de afgelopen jaren na hun ontslag drastisch het roer omgegooid. Sommigen zijn in een andere branche gaan werken of hebben zich om laten scholen in een nieuw beroep. Weer anderen zijn voor zichzelf begonnen. Sommigen uit noodzaak, omdat er geen baan te vinden was in hun oude vakgebied. Anderen maakten deze keuze vanuit een al dan niet nieuw ontdekte passie. Passie om datgene in de wereld te zetten waar hun hart sneller van gaat kloppen. Hoe gaaf is dat?

geschikt ongeschikt


Passie is natuurlijk de meest geweldige basis van waaruit je je droom waar kunt gaan maken.
Maarer is meer voor nodig! Ondernemen is geen ‘kattenpis’, en goed zijn in je vak is niet voldoende om een succesvolle onderneming op te bouwen. Daar is echt meer voor nodig. Zoals het hebben van de juiste competenties en het volgen van de juiste stappen. Beide worden regelmatig onderschat of overgeslagen, waardoor veel ondernemers na verloop van tijd ook weer stranden.

Maar dat hoeft niet te gebeuren! Een gedegen onderzoek en voorbereiding kunnen je deze ellende besparen. Neem daar de tijd voor nu je even geen werk hebt om je dag mee te vullen. Zorg ervoor dat je je passie, je talenten en competenties onderzoekt, bijvoorbeeld samen met een loopbaancoach. Daarmee kun je goed inschatten of het ondernemerschap iets voor jou is; of je voldoende ondernemerscompetenties bezit en/of de potentie hebt om deze verder te ontwikkelen. Ook is het raadzaam in kaart te brengen wat je valkuilen zijn en waar je dus waakzaam voor moet zijn.

Er zijn inmiddels veel studies en onderzoeken gedaan naar succesvolle ondernemers. Een ideaal profiel bestaat niet, maar er zijn wel een aantal gezamenlijke kenmerken te noemen waar de meeste (succesvolle) ondernemers aan voldoen. Zo kwamen Lumpkin en Dess in 1996 met het concept ‘Dimensions of Entrepreneurial Orientation’, waarin ze de belangrijkste kenmerken van ondernemers in kaart brachten. Ik deel ze natuurlijk graag met je.

 

De 5 belangrijkste ondernemerscompetenties die aan te bevelen zijn als je een succesvolle onderneming op wilt bouwen zijn:

1) Autonomie

Als ondernemer is het essentieel dat je onafhankelijk kunt denken en doen. Je hebt immers geen collega’s of leidinggevende meer om op terug te vallen. Je durft zelfstandig beslissingen te nemen en bent bereid daar de consequenties van te dragen. Je bent zelfsturend en je weet wat je wilt.

2) Competitiedrang

Je bent iemand die zijn talenten optimaal wil inzetten en deze verder wil ontwikkelen. Je bent leergierig en constant bezig met jezelf en je bedrijf te verbeteren om door te kunnen groeien. Ook ben je nieuwsgierig naar de trends binnen je vakgebied en de veranderende behoeften van je klanten. Je houdt je concurrenten in de gaten en stuurt je eigen strategie bij als dat nodig is.

3) Innovativiteit

Een van de belangrijkste componenten van de ondernemingsstrategie. Heb je visie en weet je je diensten/producten en je presentatie op de markt steeds verder te ontwikkelen? Kun je out of the box denken om vernieuwend te blijven? Vaak is hier ook lef voor nodig. Je nek uitsteken om dingen uit te proberen en dan ook eventuele teleurstellingen kunnen incasseren.

4) Pro-activiteit

Bezit je een bepaalde mate van discipline en ben je in staat om jezelf te (blijven) motiveren? Het ondernemerschap wordt ook een stuk makkelijker als je iemand bent die vooruit denkt en kijkt. Niet alleen om mogelijke problemen voor te zijn, maar ook om tijdig kansen in de markt te signaleren en te benutten.

5) Risicobereidheid

Risciobereidheid geldt zowel op zakelijk, financieel als persoonlijk vlak. Het gaat over lef hebben, regelmatig uit je comfortzone stappen. Door bijvoorbeeld de telefoon te pakken en een kansrijke prospect te bellen. Of door je eerste lezing te geven op een vakbeurs. Of een eerste medewerker in dienst te nemen. Risicobereidheid gaat ook over omgaan met onzekerheid. Kun je omgaan met het feit dat je nooit zeker weet wat je inkomen gaat zijn de volgende maand?

 

Eigenlijk kun je deze competenties ook zien als een soort mindset. Niet alle genoemde competenties zijn meteen volop aanwezig bij startende ondernemers. Het komt voor dat je deze gaandeweg verder ontwikkelt, naar mate je onderneming meer gestalte krijgt. Ook ik heb in de afgelopen acht jaar van ondernemerschap nog heel veel bijgeleerd, en dat doe ik nog steeds. En dat vergt ook regelmatig van me dat ik mijn mindset bijstel. Iets wat ik misschien al acht jaar zo doe blijkt ineens niet meer te werken. Dus wat doe je dan?

De ondernemers-mindset kun je dus zeker ontwikkelen. En ook is het niet zo dat je per se gedoemd bent te mislukken als niet alle competenties bij je aanwezig zijn. Dat is ook weer te kort door de bocht. Want er zijn nog steeds ondernemers die met passie alleen een heel eind komen! Maar, zeggen de wijzen, je kans van slagen als ondernemer is aanzienlijk groter als je alle vijf de competenties hebt of hebt ontwikkeld.

Sta je dus op een punt in je carrière waarop je nieuwe keuzes wilt gaan maken, ga dan op onderzoek uit. Krijg inzicht in je passie en je competenties en ontdek of het ondernemersbloed ook in jou kruipt!

 

***


Reacties op dit artikel 
zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2014 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *