Haal jij er wel uit wat er in zit?

Haal jij er wel uit wat er in zit?

“Volgens mij zit er veel meer in me, maar het lijkt er steeds maar niet uit te komen” zei Merel laatst tegen me. “Ik werk me een slag in de rondte en wil dat thuis alles lekker loopt, en toch heb ik steeds het gevoel dat ik alles maar half doe”.

Ze is hoogopgeleid, heeft een intensieve baan waar ze hard voor moet werken en een gezin met twee jonge kinderen. Aan dingen voor zichzelf doen komt ze, behalve 1 keer in de week naar de sportschool, bijna niet toe. In haar beleving wordt ze al jaren geleefd, met het gevolg dat ze zich vaak afgevlakt voelt..

De lat heeft ze hoog gelegd voor zichzelf. Haar perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel en ambities hebben haar ver gebracht. Maar het zijn ook haar grote valkuilen. Ze is moe, haar lontje wordt steeds korter en ze heeft steeds minder plezier in haar werk. Ook daar gaat ze nu aan twijfelen. Is dit wat ik wil gaan doen de rest van mijn leven? Er zit toch zeker meer in me?

Het verhaal van Merel is niet uitzonderlijk. Veel vrouwen vinden het lastig om alle ballen in de lucht te houden en daarbij ook nog aan zichzelf te denken.

Want wat ik veel zie is het volgende:

Als vrouw heb je je eigen unieke uitdagingen. Je hebt vaak veel bordjes in de lucht te houden als het gaat om het thuisfront en je carrière. Je worstelt met je ‘self-image’, om je staande houden in een mannelijke (zaken)wereld en daarnaast ook te zorgen dat thuis alles op rolletjes loopt. Al dan niet met de zorg voor opgroeiende kinderen en eventueel ouders.

Daarnaast wil je jezelf ontwikkelen, vind je zingeving in je werk en een nuttige bijdrage leveren heel belangrijk. Je wilt voldoende inkomen hebben om lekker met vakantie te kunnen, een leuk sociaal leven hebben en sporten om gezond te blijven. De agenda zit overvol en de druk en verwachtingen (die je jezelf vaak oplegt) zijn torenhoog. Het moeten voldoen aan het ideaalplaatje kost heel veel energie.

Perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, de lat hoog leggen, maar ook (hoog)gevoeligheid zijn bekende eigenschappen. Er komen dagelijks veel prikkels op je af en grenzen bewaken, tijd voor jezelf nemen en ontspannen zijn steeds weer grote uitdagingen. Je hebt de neiging jezelf voorbij te lopen en dat leidt tot veel druk, stress en het gevoel geleefd te worden. De gedachte ‘is dit het nou?’ spookt regelmatig door je hoofd. Niet zelden leiden deze patronen op den duur tot een burnout of andere (ernstige) gezondheidsklachten.

Terwijl je natuurlijk heel goed weet dat je beter voor jezelf zou moeten zorgen. Maar dan voel je je weer schuldig….

 

***

 

Heb jij ook het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt? Neem dan eens een kijkje bij het Fabulous Femme programma, dat ik binnenkort weer start. In dit programma coach ik zelfbewuste vrouwen om zowel persoonlijk als professioneel te groeien en te bloeien.

 

Fabulous Femme - Empowerment voor hoogopgeleide vrouwen

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *