Happy for no reason

We willen allemaal graag gelukkig zijn. Maar hoe doe je dat als het leven je voor enorme uitdagingen stelt? Bijvoorbeeld als je je baan verliest en in financiële onzekerheid zit. Of als je te maken krijgt met een zieke dierbare of een relatiebreuk. En anders brengt het avondnieuws wel de nodige ellende waar je je zorgen over maakt. Hoe kun je dan gelukkig zijn?

Onze Westerse manier van leven heeft ertoe geleid dat we ‘gelukkig zijn’ vaak definiëren aan de hand van gedachten als:

  • Ik ben pas gelukkig als ik meer geld heb
  • Ik ben pas gelukkig als ik mooie spullen heb
  • Ik ben pas gelukkig als ik mijn soulmate ontmoet en een gezin sticht
  • Ik ben pas gelukkig als ik in een mooi huis woon (dat ik kan betalen van het salaris van mijn (vaste) droombaan)

Maar zo rooskleurig is het helaas niet altijd; op onze eigen manier krijgen we allemaal te maken met tegenslagen. En wat hebben hebben deze tegenslagen als echtscheiding, terrorisme, werkloosheid en bijvoorbeeld het kopen van een mooie nieuwe flatscreen LED TV met elkaar gemeen? Ze laten stuk voor stuk zien dat geluk in een ‘split second’ weggenomen kan worden.

Je geluk is dus heel kwetsbaar als het van externe factoren afhangt. Daarom is het belangrijk je te beseffen dat écht gelukkig zijn gebaseerd is op hele andere principes, zegt Deepak Chopra, leermeester op het gebied van gezondheid, succes, relaties en spiritualiteit. Want als je een poging zou doen om de volgende principes te volgen, dan maak je de weg vrij voor een nieuw soort geluk dat niets en niemand weg kan nemen.


Hierbij de 4 belangrijke stappen naar geluk volgens Chopra:


1  Volg je levensdoel

Het leven heeft een doel. En ik hoor je al zeggen: ‘Nou dat zal best, maar ik heb werkelijk geen idee!’ Ik geloof toch dat iedereen een doel in het leven heeft, dus jij ook! Als je jouw missie (nog) niet helder hebt dan is het van belang om dit te onderzoeken. Want vele onderzoeken hebben inmiddels wel uitgewezen dat mensen met een duidelijke missie gelukkiger zijn. Omdat ze leven en werken vanuit hun hart (met een T), in plaats van hard (met een D). Dat geeft ze een gevoel van betekenis, een belangrijke bijdrage leveren. En dat brengt voldoening en een gevoel van geluk met zich mee.

Wat voor betekenis moet je dan zoeken? De meeste mensen richten zich daarbij op gezin, familie, vrienden, werk en hobby’s. Maar hoe zit het met de hogere waarden, die je een nog duurzamer geluk zullen brengen? Denk eens aan liefde, iets kunnen geven of bijdragen en persoonlijke groei. Als je kinderen straks het nest verlaten dan wordt je gezin anders. Vriendschappen kunnen verwateren en een baan kun je kwijtraken. Als je een hoger doel vindt dan zal je toekomst minder kwetsbaar zijn voor verandering.


2  Zoek je geluk vanbinnen

Innerlijk geluk. Weer zo’n vage, zweverige term ;-). Het woord zegt het eigenlijk al: innerlijk geluk heeft niks te maken met een mooi, strak en jong uiterlijk, de juiste kleren dragen en in een mooie auto rijden. Want dat is allemaal vergankelijk. Wat is het dan wel? Chopra legt het als volgt uit: stel je voor dat je alleen kunt zijn, geen afleiding nodig hebt, geen anderen om je heen hebt, en je voelt je nog steeds gelukkig. Dan mag je spreken van innerlijk geluk. Je voelt je veilig, je bent (goed) genoeg, en je voelt een basis van rust en kalmte. ‘You are truly happy if being here is enough’.


3  Besteed aandacht aan je ‘keien’ geluk vrouwen
Je keien zijn die mensen en die zaken die voor jou het allerbelangrijkst zijn in je leven. Je partner, je kinderen, je gezondheid, je welzijn, enzovoorts. Lees ook nog even mijn vorige blog, die gaat over deze ‘keien’.

Vaak wijzen we relaties aan als het gaat om onze keien, en niet spullen, geld of uren zitten internetten. Al lijken we met z’n allen een soort onverzadigbare honger te hebben naar zoveel mogelijk prikkels van Facebook, het internet of een computerspelletje. En een honger naar alles wat groter, mooier en duurder is. Toch blijkt uit onderzoek dat de rijken der aarde niet gelukkiger zijn dan de rest van ons. Als je jezelf definieert aan de hand van wat je bezit, of de hoeveelheid tijd die je doorbrengt op je werk of achter de laptop, dan is er een soort gat ontstaan waar je ‘zelf’ hoort te zijn. Het is veel belangrijker om fijne relaties te hebben dan een nieuwe laptop of een snellere auto. Relaties kunnen namelijk innerlijke vervulling brengen, spullen slijten en gaan kapot.


4  Zorg goed voor jezelf

Mensen die goed voor zichzelf zorgen zitten beter in hun vel en zijn gelukkiger. Gezond eten en sporten zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende manieren om goed voor jezelf te zorgen. Maar wat dacht je van zorgen voor voldoende slaap? Gedurende je werkdag regelmatig even pauze nemen om te ontspannen? Tijd vrijmaken voor jezelf (zeker als het thuisfront ook druk is en veel aandacht van je vergt) om iets leuks te doen wat je energie geeft en ontspanning brengt?

Belangrijk is dat je op tijd de signalen van je lichaam serieus neemt en het rempedaal weet te vinden wanneer dat nodig is. Daarmee kun je stress en ziekte voorkomen. Als je op die manier goed voor jezelf zorgt zul je merken dat het wonderen doet voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn. En het spreekt voor zich dat dat een directe relatie heeft met je geluksgevoel.

 

Wat brengt jou geluk? Welke (kleine) eerste stap wil jij zetten om meer geluk te ervaren? Leuk als je het met ons wilt delen!

 

***


Reacties op dit artikel 
zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.
(i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *