Voelt jouw werk als een Baan of als een Roeping? 

Heb jij een Baan of een Roeping?

Hoe ervaar jij het werk dat je doet?

Ongeacht of je nu werknemer, ZZP-er of ondernemer bent, of een combinatie ervan?

Maakt je hart een klein sprongetje als je ‘s ochtends opstaat en heb je zin om weer lekker aan de slag te gaan? Geeft het je energie en brengt het je vervulling en voldoening aan het einde van de werkdag?

Of voelt het als overleven? Je sleept je er wel weer doorheen tot het volgende weekend …

Amy Wrzesniewski, professor organisatiegedrag aan de Yale University, bedacht een mooi classificatiesysteem om je te helpen inzicht te krijgen in jouw werkbeleving.

Ze bedacht 3 manieren waarop je je werk kunt ervaren:

 

1) Als een baan

Een baan is een manier om de rekeningen te kunnen betalen. Het doel heiligt de middelen als het ware, en behalve het salarisstrookje ben je weinig gehecht aan je werk. Je doet je ding en je zit je tijd er wel uit. Je energie haal je uit andere dingen. En vergis je niet, deze categorie ‘als een baan’ kan ook voor zelfstandigen zo voelen!

2) Als een carrière

Een carrière daarentegen is veel meer een pad van groei en succes. Mensen met een carrière hebben een heldere koers en bewegen stap voor stap naar het doel dat ze voor ogen hebben. Ze nemen zelf de touwtjes in handen en maken bewuste keuzes als het om werk gaat.

3) Als een roeping

Een roeping gaat nog een stap verder. Een roeping is werk dat een belangrijk onderdeel van je leven is en betekenis geeft. Mensen met een roeping zijn over het algemeen heel tevreden met het werk dat ze doen. Het geeft ze energie, ze voelen zich nuttig omdat ze een mooie bijdrage kunnen leveren, binnen hun mogelijkheden. Het werk dat ze doen is een onderdeel van hun ‘purpose in life’.

 

In welke categorie zit jij?

De meeste mensen vallen in de eerste en tweede categorie. Slechts een klein percentage van de beroepsbevolking bevindt zich in de derde categorie, waar ze hun ware roeping ‘leven’.

Wanneer je dit niveau weet te bereiken, zal niet alleen je werk immense betekenis aan je leven geven, maar zal het werk dat je doet ook bijdragen aan de vooruitgang van de mensheid als geheel. Ook al is dat op een kleinschalig niveau. We hoeven niet allemaal een Nelson Mandela of een Mahatma Gandhi te zijn, zeg ik altijd. We kunnen ook binnen onze micro-omgeving een hele nuttige bijdrage leveren, waarmee we op onze eigen manier de wereld een beetje mooier kunnen maken. Jouw roeping ‘leven’ en een positieve impact hebben op de wereld om je heen.

 

Graag laat ik je ter inspiratie deze video zien:
(Klik op de afbeelding om de video te starten)

 

quit my job

 

***

© Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

Reageren of delen kan hieronder, ik lees graag je reactie!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *