Heb jij je verlangens helder?

De zomer is een fijne periode om, naast lekker relaxen en leuke dingen doen, ook tijd te nemen voor reflectie. Zo halverwege het jaar eens terug te blikken op de doelen en intenties die je voor jezelf had gesteld voor dit jaar, en wat daar al (of nog niet?) van terecht is gekomen.

 

zomer reflectie loopbaan carrière

 

Dit is heel nuttig om te doen omdat het zo gemakkelijk is om opgeslokt te worden door het dagelijkse leven en op de automatische piloot door te gaan met de dingen die je doet. Je hebt er nooit tijd voor. Maar eigenlijk komt het er op neer dat je er geen prioriteit van maakt. En als je niet de tijd neemt om te reflecteren op hoe het nu gaat en waar je staat, dan is de kans groot dat je straks aan het eind van het jaar denkt ‘Pff, alweer een jaar voorbij… Heb ik weer niet die stap gezet om me eens te oriënteren op een vervolgstap in mijn loopbaan. Of ben ik weer te laat met inschrijven voor die training die ik graag wilde doen. Zijn mijn goede voornemens om een betere werk/privébalans te creëren weer gestrand. Nou ja, jammer, volgend jaar dan maar!’

En zo belanden die mooie plannen en dromen of goeie voornemens weer in de ijskast. Maar hoe serieus neem je jezelf als je niet je verlangens leeft? En welke prijs betaal je daarvoor?

Om je een eindje op weg te helpen om dit anders aan te pakken deel ik graag een aantal vragen met je die ik van een van mijn mentoren kreeg. Om eens over te mijmeren deze zomer. Wellicht kun je straks op je strandbedje concluderen dat je best goed bezig bent en dat je blij bent met hoe het nu gaat; met je werk, je relatie(s), je sociale leven, je gezondheid, je persoonlijke ontwikkeling, enzovoorts. En als dat niet het geval is, geeft dit je hopelijk inzicht in waar je wel wilt staan en hoe je daar wilt komen. En niet onbelangrijk: wat je daarvoor te doen hebt als je straks weer de draad oppakt na de vakantie.

Je kunt een mooi notitieboekje gebruiken voor je reflectie, maar het uitwerken op je laptop of tablet kan natuurlijk ook.

Ga dan rustig zitten en keer je aandacht naar binnen. Lees een voor een de vragen en laat je antwoorden naar boven komen. Schrijf deze op en probeer dit zonder censuur, zonder de misschien wel heel bekende ‘ja-maars’ te doen. Vertrouw op je eigen wijsheid en noteer alles op wat er in je opkomt.

Beantwoord de volgende vragen:

  • Wat gaat/werkt goed? En wat maakt dat het goed gaat/werkt?
  • Waar sta ik in mijn kracht? In welke contexten van mijn leven of welke situaties?
  • Waar ben ik het meest trots op momenteel en waarom? (Je mag hier meerdere dingen noemen!)
  • Wat was mijn grootste uitdaging de afgelopen tijd en hoe ben ik daar mee omgegaan? Wat heeft het me opgeleverd?

Vervolgens breng je de focus naar de toekomst en reflecteer je op de volgende vragen:

  • Wat is mijn visie voor het eind van het jaar? (Wees helder en specifiek; dit is een mooie gelegenheid om op te schrijven hoe jij wilt dat je werk en je leven er dan uit ziet)
  • Wat wil ik (bereikt) hebben wat er nu nog niet is? (Wees ook hier heel specifiek door tastbare resultaten op te schrijven)
  • Waar heb ik mezelf aan gecommitteerd of ga ik mezelf nu aan committeren? (Commitment is de brug tussen doel en actie, en is noodzakelijk om te creëren wat je wilt!)
  • Welke informatie heb ik nodig? Wat moet ik weten? (Zodat je helder hebt waar je je tijd en energie in wilt steken)
  • Welke dagelijkse actie zou ik nemen als niets mij tegen zou houden?

Tijdens het reflecteren kun je het proces verder verdiepen en meer helderheid krijgen door na iedere vraag deze toe te voegen: “Wat nog meer?”. Dit kun je meerdere keren herhalen om naar diepere lagen te gaan.

Het niet oordelen over je antwoorden zorgt ervoor dat deze reflectie een hele krachtige katalysator gaat worden voor je werk, je carrière en je leven. Laat de antwoorden van binnenuit naar je papier of beeldscherm stromen en probeer er niet van alles van te vinden tijdens het schrijven. Die innerlijke criticus belemmert namelijk je creatieve, intuïtieve proces. Ik raad je dan ook aan om alles pas terug te lezen als je helemaal klaar bent.

Aan het eind van dit schrijfproces zal je helderheid hebben over waar je naar verlangt in je werk en je leven, en wat je daarvoor te doen hebt. En in bepaalde gevallen misschien juist te laten ;-).

 

Leuk als je wilt reageren op dit artikel! Dat kan hieronder.
(Let op: ivm het voorkomen van spam is je reactie niet meteen zichtbaar)

Vond je dit artikel waardevol? Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of Linkedin? Gebruik dan de social media buttons hieronder. Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *