Succes Blokkade 4: Het ‘Alleen-patroon’

Succes Blokkade 4: Het ‘Alleen-patroon’

In deze serie over de grootste Succes Blokkades voor Vrouwen sprak ik al over de eerste drie:

 

Vandaag ga ik je vertellen over Succes Blokkade 4: Het ‘Alleen-patroon’

Deze vierde Succes Blokkade is een paradoxale.

Enerzijds ben je een zorgzaam type. Je staat voor iedereen klaar en hebt de neiging om veel te geven. Als een collega of vriendin je vraagt om iets voor hen te doen dan heb je al ‘Ja, tuurlijk!’ gezegd voordat je er erg in hebt (zonder bij jezelf gecheckt te hebben of dit eigenlijk wel ok voor je is!).

Anderzijds wordt het allemaal wat lastiger als het om JOU gaat. Het goed voor jezelf zorgen schiet er regelmatig bij in. En anderen om hulp vragen is al helemaal een dingetje. En dus ploeter je eenzaam en alleen verder. Je geeft en je geeft, maar ‘jouw liefdesvat’ wordt niet bijgevuld en raakt dus leeg.

En daar zit de tegenstrijdigheid: het geven en zorgen versus het alleen doen en zelf niet gevoed en gesupport worden.

Het is dus niet zo dat je je niet omringt door andere mensen. Of dat er geen mensen in je privé- en werkleven zijn.

Maar het kan wel degelijk zijn dat je je vanbinnen alleen voelt als het gaat om het realiseren van je diepere verlangens en het aanwakkeren van het potentieel waarvan je weet dat het in je zit. En waarvan je voelt dat je juist daarmee het verschil wilt en kunt maken in deze wereld.

En dat is waar het hier om gaat: “You can’t become Yourself by Yourself”.

 

Succes Blokkade 4 - Het 'Alleen-patroon' ESENZIA WerkgelukCoaching

 

Wil je werkelijk succesvol wilt zijn, je ware potentieel naar buiten laten komen? Dan kun je dat niet alleen, zonder de support van anderen (een mentor, coach, collega’s, of anders). Dan kun je jezelf niet langer isoleren op je zolderkamer en is de samenwerking tussen jou en je laptop bij het smeden en uitvoeren van je plannen niet genoeg.

Dit is nog belangrijker als je je geroepen voelt om een verschil te maken in deze wereld en/of in de levens van anderen. Als zingeving voor jou hoog in het vaandel staat en je een bijdrage wilt leveren op een hoger niveau. Het is heel lastig om die stap te zetten, of zelfs die sprong, als je gelooft dat je het helemaal alleen moet doen …

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit, het ‘Alleen-patroon’?

Je vraagt geen hulp
Zo gemakkelijk als je een ander te hulp schiet, zo bezwaard voel je je om iemand lastig te vallen met jouw vragen. Je gaat invullen hoe een ander dat wel niet zou vinden en je beperkende overtuigingen smoren meteen het idee om iemand te bellen in de kiem. Ach, laat ook maar, dit kun je ook prima zelf ….

Ik weet of ik kan het beter
“My way or the highway” zeggen Amerikanen dan. Dit is vaak de perfectionist, de controlefreak in ons die het liever niet aan een ander overlaat. Want dat kan toch nooit goed gaan. Of kost het ons juist meer tijd. Maar laten we eerlijk zijn, het is ook wel een beetje arrogant om zo te denken, toch? En wat mis je dan allemaal?

Voeding en inspiratie missen
Doordat we alles zelf doen (ja, dat zeiden we ook als peuter ;-)), missen we juist de ideeën, de visie, een ander perspectief van de mensen om ons heen. Input dat ons juist nieuwe inzichten of nieuwe werkwijzen kan brengen. Ons kan inspireren. En het is juist zo belangrijk om op die manier gevoed te worden door andere mensen. Zeker als je als ZZP-er veel alleen werkt, of als in je organisatie een solofunctie hebt en dan vaak geen inhoudelijke sparringpartners hebt. Ik zeg dan altijd tegen mijn cliënten; “Je moet het wel ZELF doen, maar je hoeft het niet ALLEEN te doen.”. Want daar zit een wezenlijk verschil in!

Je voelt je niet gesteund
Je support anderen tot je erbij neervalt maar jij kunt het allemaal zelf en hebt niemand nodig. En die zelfstandigheid (en soms afstandelijkheid) straal je uit, dus zullen anderen je ook niet spontaan hulp aanbieden. “Oh, die redt zich wel!”. Maar ergens verwácht je het wel. Dus als het dan nooit of weinig terugkomt dan leidt dat tot een soort ongenoegen, of zelfs wrok. Het geven en ontvangen voelt uit balans en je voelt je niet gesteund door je omgeving. Maar misschien willen ze niets liever maar durven ze het niet aan te bieden?! En dan is het heel nuttig om eens te onderzoeken hoe je dat patroon zelf in stand houdt.

 

Als je echt in je grootsheid wilt stappen dan kun je dat niet alleen. Je hebt ‘cheerleaders’ nodig om je heen. Om je te inspireren en te motiveren, en de successen met je te vieren. Maar je zult ze nóg meer nodig hebben als het tegenzit, als het lastig wordt en je de handdoek in de ring wilt gooien!

Dus bevrijd jezelf van het patroon van isoleren en maak een bewuste keuze om de support om je heen te vergaren die je nodig hebt om werkelijk in je grootsheid te stappen!

 

Welke nieuwe mogelijkheden zouden zich kunnen ontvouwen als jij meer support zou vragen en krijgen?

Post ze hieronder!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *