Werkgeluk

Het zelf-gecreëerde glazen plafond

Het leven is bedoeld om een overvloed aan liefde, succes, financiële voorspoed, geluk, gezondheid en vrijheid te hebben. Een leven waarin we onze talenten en gaven inzetten, ons potentieel leven en ons licht laten schijnen.

Maar helaas, voor de meesten van ons geldt dat niet of te weinig; we hálen niet het beste uit onszelf en het leven. En voor sommigen voelt het zelfs als een worsteling.

Want hoe vaak heb je meegemaakt dat alles in je leven op rolletjes liep? Je relatie(s), je werk, je gezondheid, je bankrekening of misschien iets anders dat belangrijk voor je is? Of in plaats van ‘hoe vaak?’ kunnen we wellicht beter vragen: ‘voor hoe lang?’

Want net toen je besefte dat alles eigenlijk wel heel lekker liep, moest je een hele dure reparatie aan je huis laten uitvoeren, liep je auto een flinke deuk op of kreeg je te horen dat die gave functie toch naar een collega was gegaan.

We hebben allemaal een thermostaatinstelling of ‘upper limits’, waarmee bepaald wordt hoeveel liefde, succes, geluk, gezondheid, geld, e.d. we onszelf toestaan. Onbewust hebben we daarmee ons eigen glazen plafond gecreëerd.

Vergelijk het met de airconditioning: wanneer het te warm wordt in de kamer of auto dan slaat de airco aan en zorgt deze ervoor dat de temperatuur weer daalt naar het ingestelde aantal graden. Dat is heel fijn als het een warme dag is of als je in een warm klimaat leeft. Het houdt je koel en zorgt ervoor dat je comfortabel bent.

Maar als het je innerlijke thermostaat betreft die je mate van succes, geluk, liefde en (financiële) overvloed reguleert, dan wordt het een heel ander verhaal. Want bij de meeste mensen staat deze te laag ingesteld, door oude wonden vanuit ons eigen leven, (van conceptie, zwangerschap en geboorte tot heden) systemische last die we van voorouders met ons meedragen en zogenaamde ‘karmic imprints’, andere zielservaringen die in ons opgeslagen liggen.

Hoe werken onze ‘upper limits’ dan?

Als je net de man of vrouw van je dromen hebt ontmoet, wanneer je die lang verwachte promotie op je werk krijgt, of een andere doorbraak in aantocht is, slaat de airco aan en koelt alles af. Je krijgt enorme ruzie met die leuke man of vrouw, waardoor je relatie begint te wankelen. En die nieuwe baan is toch niet helemaal wat ze je voor hadden gespiegeld. Of je krijgt een keelontsteking vlak voordat je op dat belangrijke congres mag spreken.

En dan zeg je ‘Zie je wel: het was ‘too good to be true…’

Onze ervaringen zijn altijd een reflectie van onze diepste overtuigingen. Over onszelf, wie we kunnen zijn, wat we kunnen ontvangen en wat er mogelijk voor ons is. Maar ook over anderen, het leven en de wereld. En we zorgen er op een onbewuste laag altijd voor dat we bewijs krijgen voor wat we geloven.

Je innerlijke thermostaat, oftewel saboteur, slaat dus aan. Dit is een onbewuste reactie en iets waar we niet met ons rationele brein besluiten. Deze thermostaatinstelling zorgt ervoor dat het ‘comfortabel’ blijft, maar werkt natuurlijk enorm beperkend.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld is dat van winnaars van een grote loterij. ‘Gewone’ mensen met een ‘gewoon’ leven en een ‘gewone’ baan die ineens een paar miljoen op hun bankrekening hebben staan. Hoe vaak hoor je later niet dat ze binnen een of twee jaar alles alweer kwijt zijn? De eigen inwendige thermostaatinstelling werd waarschijnlijk ver overschreden en saboteerde deze nieuw verworven rijkdom.

Dit sabotagemechanisme kan je dus terug bij af brengen, of zelfs nog verder in de put van schaarste en gebrek. En zelfs als je niet de gelukkige winnaar bent van een paar miljoen; de airco slaat ook in je eigen leven waarschijnlijk vaker aan dan je denkt en kan ook in andere gebieden van je leven de boel afkoelen.

Ben je net gelukkig in je relatie, gaat je bedrijf failliet. Of heb je net genoeg geld bij elkaar gespaard voor een sabbatical, word je ziek …

Het herkennen van je glazen plafond

De voorbeelden die ik hierboven noem zijn natuurlijk redelijk tastbaar en kun je bijna niet omheen. Echter, de signalen van het bereiken van de grens waarop je airco aanslaat zijn vaak veel subtieler. Om je bewust te worden van hoe deze zelfsabotage bij jou werkt kan dan ook best een uitdaging zijn.

Maar ik zal je wat hints geven voor je zelfonderzoek ;-). Waar je op kunt letten zijn de volgende aanwijzingen: je zorgen maken en piekeren, kritisch en veroordelend zijn, wegwuiven van complimenten, veel in ja-maars denken, uitstelgedrag, discussies uitlokken en ruzie zoeken, gewond raken en ziek worden.

Allemaal symptomen van angst om uit je comfortzone te komen. Want dat is waar de ‘upper limits’ over gaan.

Het verhogen van je eigen thermostaatinstelling

Wat je wilt is dat de zwaartekracht je niet naar beneden trekt, maar andersom gaat werken en je juist omhoog trekt. Naar overvloed in alle gebieden van je leven.

Om jezelf niet langer te laten beperken door jouw huidige thermostaatinstelling, jouw bovengrens, zijn twee zaken belangrijk:

Je ervan bewust worden welke ‘upper limit’ signalen zich bij jou aandienen zodat je ze kan gaan herkennen

  • Je ervan bewust worden welke bovengrenssignalen zich bij jou aandienen zodat je ze kan gaan herkennen
  • Je eigen, je voorouderlijke (systemische) en karmische wonden die je thermostaatinstelling in stand houden verwerken, helen en loslaten

Want: The world needs you and your talents, and staying small does not serve the world!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom! Houd het wel netjes en respectvol.
(Let op: ivm voorkomen van spam is je reactie niet meteen zichtbaar)

Vond je dit artikel waardevol? Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of Linkedin?
Gebruik dan de social media buttons hieronder. Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *