Hoe je met ‘opslomen’ je werkstress te lijf gaat

Eerder schreef ik over hoe je je dag begint en hoe dat effect heeft op hoe je de rest van de (werk)dag ervaart. Hoe je je dag beëindigt is eigenlijk net zo belangrijk. Want dé belangrijkste en meest effectieve manier om te herstellen van alle inspanningen die je overdag levert, zowel op fysiek als mentaal niveau, is slapen. Moet je op je werk of thuis een extra tandje bij zetten, dan heb je ook meer slaap nodig. Acht uur slapen is echt geen fabeltje of luxe, je doet je lijf er echt een heel groot plezier mee! Het brengt o.a. je cortisolniveau weer in balans, het stresshormoon dat in ons bezige leven vaak veel te hoog is.

Maar acht uur slapen schiet er vaak bij in: tot laat werken, nog even sporten of dit of dat doen. En dan niet kunnen slapen omdat je nog te druk in je hoofd bent. Als je al last hebt van stress dan tast dat je slaap aan. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht omdat slaaptekort weer tot meer stress leidt.

Daarom is het belangrijk om minimaal 1,5 uur voor het slapen gaan te beginnen met opslomen: je lichaam en geest voorbereiden op het slapen gaan. Dit betekent: geen drukke activiteiten meer en geen beeldschermen. Het blauwe licht ervan prikkelt en activeert je hersenen, iets wat je liever niet wilt doen als je straks wilt gaan slapen. Zet dan ook bij voorkeur je telefoon, laptop, tablet en TV ruim voordat je wilt gaan slapen uit. Ik zet zelfs mijn wifi uit voor het slapen gaan omdat, ook al voel je het misschien niet direct, de elektromagnetische straling ervan ook stress in je lichaam oplevert.

In plaats daarvan Opslomen stress slaaptekort burnoutkun je iets lezen (bij voorkeur dus niet op een tablet of computer – de meeste E-readers zijn wel ok), wandelen, in bad, of iets anders simpels dat ontspanning brengt.

Ook is het raadzaam ‘s avonds niet meer teveel te drinken, omdat al dat vocht ervoor kan zorgen dat je er ’s nachts uit moet, en dat onderbreekt je (belangrijke) diepe slaap.

Hierbij nog wat tips voor een goede nachtrust:  

  • Probeer op een vast en vroeg tijdstip naar bed te gaan, en bij voorkeur niet later dan 23 uur.
  • Doe ’s avonds na 21 uur liefst geen drukke activiteiten meer. Het devies is: ‘opslomen’ je lichaam en geest voorbereiden op de slaap.
  • Wanneer je leest, lees dan simpele en ontspannende dingen.
  • Maak van je slaapkamer geen werk- of TV-kamer. Een donkere, stille en opgeruimde slaapkamer zonder apparatuur nodigt uit om te ontspannen.
  • Ook is het raadzaam ‘s avonds niet meer teveel te drinken, omdat eruit moeten om naar het toilet te gaan je (belangrijke) diepe slaap onderbreekt.
  • Koffie houdt je wakker en het is raadzaam om dit na 15 uur niet meer te drinken. Cafeïne werkt langer na dan we denken…
  • Alcohol zorgt er vaak wel voor dat je makkelijker inslaapt, maar vaak slaap je onrustiger en ben je daardoor zelfs regelmatig wakker. Als je moeite hebt met in- of doorslapen probeer dan je alcoholgebruik wat te minderen.

Hoe beëindig jij je dag? Slaap je goed in en door en word je uitgerust wakker? Als dat niet zo is, welke aanpassingen zou je kunnen maken in je avondactiviteiten om te zorgen voor een betere nachtrust?

Reacties zijn hieronder welkom! (I.v.m. spambesstrijding wordt je bericht niet meteen zichtbaar)

 

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *