Hooggevoeligheid, een last of een lust?


  Hooggevoeligheid HSP

HSP-ers zijn volgens deskundigen meer gevoelig dan de gemiddelde persoon. Dit kan handig zijn; echter de praktijk leert dat veel HSP-ers het als een last ervaren. 

Gevoelige antenne
Ongeveer een op de vijf mensen is hooggevoelig, ook wel hoogsensitief of een Highly Sensitive Person (HSP) genoemd. Waarschijnlijk is het een erfelijke eigenschap, en ben je er dus mee geboren. HSP-ers zijn volgens deskundigen meer gevoelig dan de gemiddelde persoon. Dat uit zich o.a. in het eerder oppikken van signalen (emoties, gevoelens) van anderen, een gevoeligere antenne hebben voor sfeer en stemmingen, eerder last hebben van lawaai, fel licht of bijvoorbeeld sigarettenrook. Ook kan hooggevoeligheid zich uiten in het opmerken van veel details. De zintuigen nemen meer informatie waar dan bij de gemiddelde mens, waardoor er ook meer informatie verwerkt moet worden in de hersenen. Dit kan leiden tot regelmatige vermoeidheidsklachten als de HSP-er niet voldoende tijd alleen doorbrengt om alles te verwerken en zichzelf weer op te laden. Ook hebben HSP-ers een rijke innerlijke belevingswereld en hebben ze, doordat ze zich vaak van alles inbeelden, sneller last van stressverschijnselen.

Grenzen
Vaak vertellen cliënten me dat ze het lastig vinden om prikkels, gevoelens en emoties van anderen buiten zich te houden. Ze zijn vaak erg gericht op hun omgeving en absorberen alles als een spons. Grenzen tussen de ander en henzelf vervagen omdat ze behoeften van een ander sterk aanvoelen, wat zich vaker vertaalt in het inwilligen van de behoefte van de ander. Daarbij wordt er veel te vaak voorbij gegaan aan de eigen behoeften. Niet alleen is het dan belangrijk dat ze beter leren verbaal en non-verbaal hun grenzen aan te geven, maar ook de energetische. Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks aardingsoefeningen te doen. Hierdoor leren ze beter in hun eigen kracht staan en hun energie te bewaken.

Bewust om leren gaan met HS
Gevoeligheid is een eigenschap waar je veel last van kan hebben, en toch is het ook mogelijk hier veel plezier en baat bij te hebben. Belangrijk is dat je je bewust wordt van de valkuilen en op een goede manier met je eigenschap leert om te gaan. HSP-ers hebben over het algemeen te leren om niet het leed van de wereld op hun schouders te nemen en goed voor zichzelf te zorgen. Het is heel belangrijk dat je leert om de balans tussen rust en onrust en spanning en ontspanning te vinden.

Energiegevers inplannen
Maak bijvoorbeeld eens een lijst van zaken die je energie kosten en eentje met zaken die je energie geven (of ontspannen, stabiliseren, etc.). Door dit eens in kaart te brengen heb je al een goed beeld van hoe jouw energiebalans werkt. Zorg er nu voor dat je zo veel mogelijk van de energiegevers inplant in je dagelijkse leven!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2009 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *