If your dreams don’t scare you …

If your dreams don’t scare you ….

 

They’re not big enough!!

 

Ik vind het een prachtige uitspraak. Het helpt me er altijd aan herinneren om nóg groter te dromen.

En het helpt me ook te beseffen dat ik het spannend mag vinden als ik een groot doel voor mezelf stel. Want dat is logisch en heel normaal. En dat dit dus niet betekent dat ik het NIET moet doen. Want dat is de conclusie die we dan snel trekken. Het voelt niet goed dus moet ik het maar niet doen.

Maar wat je voelt is meestal niet je primaire reactie, oftewel je intuitie of innerlijk weten, maar je angstige gedachten die er in een split second overheen komen en vervolgens angstgerelateerde sensaties in je lichaam teweeg brengen. En die zijn bij de meesten veel overheersender dan de intuitie.

Als je iets spannend of zelfs doodeng vindt dan wil dat vaak juist zeggen dat je op de goede weg bent en dat je het dus WEL moet doen. Als het tenminste ook een soort ‘excitement’ met zich meebrengt. Als je al kan voelen hoe blij en trots je zal zijn als je dat voor mekaar hebt gekregen.

 

If your dreams don't scare you

 

 

Ergens hebben we de illusie gecreëerd dat je dromen najagen alleen maar met gemak hoort te gaan. En dat klopt niet. Ja, het hoort wel een bepaalde ‘excitement’, flow en voldoening met zich mee te brengen zoals gezegd, maar dat is geen garantie voor alleen maar rozengeur en maneschijn. Mijn ervaring is dat je er vaak ook hard voor moet werken en dat het ook echt wel eens tegenzit, zodat je je afvraagt waar je het allemaal voor doet. En dat je vooral ook jezelf (lees: je beren) daarin kan tegenkomen.

Dit zie ik ook heel regelmatig gebeuren bij mijn cliënten. Als ik vrouwen help om hun Life Purpose helder te krijgen, dan hoor ik ze zo richting het einde van het proces vaak zeggen: ‘ik loop vast want ik heb het nog niet helder’. Of iets wat daar op lijkt. Ook als ze het al klip en klaar op papier hebben gezet.

 

Ik weet het gewoon niet!

Zo ook Kelly. We liepen door het bos, waar ik graag naartoe ga met mijn cliënten om de natuur en de rust te gebruiken om diepere lagen in zichzelf aan te boren. Ik complimenteerde haar voor de voorbereidende opdracht die ze had gemaakt, hoe mooi helder ze haar toekomstbeeld al had verwoord.

Er volgde wat gemompel en tegenstribbeling, en vervolgens een hoop ‘ja-maars’. Beren op de weg: angsten en belemmerende overtuigingen. En toen ik daar op doorvroeg had Kelly al een heel rijtje excuses klaar:

“Misschien moet ik toch maar kiezen voor … (iets veiligers dan wat ze op had geschreven).

Ik denk dat ik eerst maar even afwacht wat er op mijn huidige werk gebeurd …

Volgend jaar gaat de jongste ook naar school, ik denk dat het handiger is als ik dan de stap zet … “

 

Het is allemaal afweergeschut, oude beschermingsmechanismen die de kop opsteken. Bijna letterlijk, want het is ook daadwerkelijk de kop, het hoofd, dat de regie overneemt. Eigenlijk het ego, dat bang is voor verandering en het liefst alles bij het oude, vertrouwde houdt.

Daar kom je dus niet heel veel mee verder.

 

De weegschaal

Daarom is het zaak om die angsten en beperkende overtuigingen te onderzoeken. Want je zult ze in veel meer aspecten van je leven tegenkomen! En wees nou eerlijk, helpen ze je vooruit of zetten ze juist de handrem erop?

En dat weten we inmiddels wel, toch? Dat we aan de slag moeten met onze angsten en belemmeringen?

Maar er is nog iets anders.

Behalve je angsten en overtuigingen onderzoeken en verwerken is het net zo belangrijk om je verlangens groter te maken. Eerst heb je dat verlangen natuurlijk helder te krijgen, en de concreter de beter. En dan is het zaak om die bevlogenheid, de passie, de drive in je hart, je buik, eigenlijk in iedere cel en iedere vezel van je lijf te voelen zodat je angsten geen kans meer krijgen. En dan zul je merken dat je in actie zal komen.

Dus als jij iemand bent die hier vaak tegenaan loopt als je jezelf een doel stelt:

  • Je blijft excuses bedenken om maar geen actie te hoeven ondernemen
  • Je blijft jezelf voorhouden dat het nog niet helder is (is ook een excuus)
  • Je hebt de neiging om het te over-analyseren (analysis paralysis)
  • De perfectionist in jou wil eerst het hele plaatje uitgestippeld hebben
  • Diep van binnen ben je bang voor verandering en vind je het stiekem wel lekker veilig in je comfortzone (onbewust geldt dit voor de meesten van ons; de mens houdt nou eenmaal niet van verandering)
  • Je blijft in de ‘wat als ….’ gedachten hangen en alle doemscenario’s zijn al de revue gepasseerd
  • Je doel lijkt rationeel heel goed bedacht maar je voelt het nog niet

Dan zou ik ook jou het volgende advies willen geven:

Maak je verlangens groter dan je angst!

 

Een paar uurtjes in het bos

En Kelly?

Die had ook eerst haar Angsten/Verlangens weegschaal in een gezonder evenwicht te brengen. Waar een paar uurtjes in het bos al niet goed voor zijn ;-).

En dat leidde ertoe dat ze deze maand nog het gesprek aangaat met haar manager om te bespreken hoe (ja HOE, niet OF) ze andere projecten op kan pakken, én dit op zelfstandige basis kan doen. Echt superstoer vind ik dat!

 

***

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom. NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *