Ik wil passie in mijn werk!


Slechts 12% van de werkende bevolking is echt verliefd op hun werk.
Die mensen zijn gelukkiger, succesvoller en productiever en creatiever dan mensen die niet bevlogen zijn, aldus Arnold Bakker, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie.

passie werk

Passie is een nieuw soort toverwoord geworden als het gaat om werk. Zeker bij hoger opgeleiden ligt de lat om met passie te willen werken hoog. We willen ons hart volgen, werken met bevlogenheid. En natuurlijk, als je iets doet waar je hart sneller van gaat kloppen dan voelt werk niet meer als werk. En volgens mij is dat wat we graag willen: bruisen van energie en zo toegewijd zijn aan je werk dat het voelt alsof je de hele werkdag in een flow bent.

Veel mensen denken dat het roer radicaal om moet om hun passie te vinden. Een Bed & Breakfast beginnen in Italië of boswachter worden bijvoorbeeld. Maar om met passie te kunnen werken zijn zulke radicale koerswijzigingen meestal niet nodig. Vaak hebben kleinere wijzigingen in wat je doet en hoe je het doet ook al een impact op de mate waarin je passie ervaart.

Wil jij ook passie? Hierbij geef ik je 5 manieren om meer passie te ervaren in je werk:

1) Zet een andere bril op
Als je het niet meer zo naar je zin hebt op je werk dan ben je vaak alleen nog maar in staat om de negatieve aspecten ervan te zien. Het is dan heel belangrijk dat je je daar bewust van wordt en op zoek gaat naar wat er wel goed gaat en leuk aan je werk is. Passie is namelijk aan te wakkeren door bekende zaken op een andere manier te bekijken. Regelmatig maak ik mee in loopbaantrajecten dat mijn cliënten na afloop zeggen: Eigenlijk zit ik hier best goed op mijn plek, maar moest ik even een andere bril – nl. de roze i.p.v. de donkergrijze – opzetten om dat te kunnen zien! En geloof me, dat scheelt een hoop geregel als je stiekem droomde van je hele hebben en houden te verhuizen naar Italië ;-).

2) Maak je dromen realistisch
Passie is niet iets passiefs en dromen over iets, maar passie gaat over doen en uitvoeren. En vaak is het een kwestie van dingen op een andere manier doen. Blijf je dromen over iets onhaalbaars, dan zal je steeds met een knagend gevoel rond blijven lopen. Maar als je de ingrediënten eruit vist en die op een realistische manier inzet, dan is de kans groot dat dit zelfs nog meer voldoening geeft; je kunt dan immers je passie echt leven! Dus, onderzoek hoe je je (onrealistische) dromen om kunt zetten naar wat wel kan: als een baan als interieurstylist er niet in zit, je vrienden en familie helpen bij het inrichten van hun nieuwe huis. Of als een baan als boswachter er niet in zit, je als natuurliefhebber aanmelden voor vrijwilligerswerk om rondleidingen te geven in het natuurgebied bij jou in de buurt.

3) Laat los dat er maar één passie voor jou is weggelegd
We zijn allemaal jaloers op mensen die van kinds af aan al weten dat ze dierenarts of rechercheur willen worden. Dat zijn echt uitzonderingen! De meesten onder ons leggen een weg af met vele bochten en afslagen om uiteindelijk bij de juiste bestemming te komen (en ik spreek hier uit eigen ervaring). En wellicht heb je onderweg gemerkt dat je op die weg ook meerdere keren werk bent tegengekomen waar je op dat moment heel blij van werd. Maar dat het na een tijd niet meer voldoening gaf en dat je op zoek ging naar iets anders waar je vervolgens ook weer veel voldoening uit haalde. Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat we meerdere passies kunnen hebben in een mensenleven, afhankelijk van de levensfase waarin je zit. Dus jezelf vastpinnen op een passie voor het leven is misschien wel Utopia.

4) Ga jezelf ‘stretchen’
Ken Robinson, auteur van meerdere boeken over passie, zegt: ‘passie is eigenlijk vooral weer leren spelen’. Onderneem dingen die je eerder eng, tijdrovend, zinloos of kansloos vond. Hoe meer je dat doet hoe rijker en diverser je leven wordt. Door af en toe buiten je comfortzone te stappen, jezelf te ‘stretchen’ noem ik dat ook wel, zul je andere dingen ontdekken. De kans is groot dat daar dingen tussen zitten waar je ogen van gaan fonkelen en waar je hart sneller van gaat kloppen. Maar dan moet je ze eerst wel ontdekken!

5) Onderzoek je ‘hartkloppingen’
Het ontdekken waar je echt blij van wordt doe je niet door plusjes en minnetjes te zetten. Onze ratio is niet zo geschikt om een oordeel te vellen over dit onderwerp. Hiervoor hebben we ons lijf nodig. Ons lichaam geeft namelijk haarfijn aan of we ergens blij van worden of niet! Alleen zijn de meesten onder ons verleerd hoe ons lichaam dat aangeeft en zijn we ook vergeten ernaar te luisteren. Hoe geeft jouw lijf aan als iets leuk, fijn, of zelfs geweldig of fantastisch voor je is? Gaat je hart dan sneller kloppen? Krijg je vlinders in je buik? Kun je ineens veel makkelijker ademhalen? Ga onderzoeken hoe jouw lichaam werkt; het heeft altijd gelijk! Lees ook nog een keer mijn artikel ‘Iene miene mutte… of toch liever bewust kiezen?’

Wat bevlogen mensen gemeen hebben is niet dat ze meer status, een vet salaris of en gemakkelijk leven hebben. Wat ze wel delen is dat ze voldoening en plezier hebben in wat ze doen en het gevoel hebben zinvol bezig te zijn!

***

Reageren op dit artikel kun je doen via de knop ‘Reageer op dit artikel’. (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

Similar Posts

2 Comments

 1. G Ferwerda says:

  Hoi Gertrud, ik ben een beetje een scepticus, denk ik, dus wees gewaarschuwd. Het is volgens mij andersom. Ik ken het onderzoek van meneer Bakker niet, dus misschien kan hij bewijzen dat ik het helemaal fout heb. Ik denk toch dat mensen die gelukkig zijn, en die succes hebben in hun werk, en die creatief zijn (en gevonden worden) in wat ze doen, en die door zichzelf en door anderen produktief worden gevonden, de mensen die aan al die kenmerken voldoen, dat die ook gewoon heel graag naar dat succesvolle, productieve en creatieve werk toegaan, en daar passie (whatever that may be ten aanzien van werk) beleven. Het zijn allemaal zaken die gelijk opgaan, en vooral als je die door middel van vragenlijstjes nagaat, dan krijg je grote correlaties, net zoals mensen die rijk zijn, ook vaak mooier wonen. Het is niet zo zinvol om dat laatste nog te gaan onderzoeken. Verder had ik graag ook iets over jou gelezen, hoe jij, Gertrud, aankijkt tegen passie in jouw eigen werk. Dat lijkt me wel relevant als je zo’n artikel schrijft. Groet. Gerben Ferwerda

  1. Hai Gerben,
   Dank voor je reactie! En sceptisch zijn mag ;-). Alleen denk ik niet dat wat jij zegt heel ‘andersom’ is. Ik ben het namelijk helemaal met je eens dat als mensen doen waar ze goed in zijn dat ze dan meestal met plezier naar hun werk gaan. Alleen is ergens goed in zijn niet altijd genoeg. Ik spreek heel regelmatig mensen die ergens heel goed in zijn (door bijv. werkervaring), maar dat werk nu niet meer willen. Dan ontbreekt er toch iets van passie, of hoe je het ook wilt noemen. Dat kan na verloop van tijd wegebben (zo heb ik dat ook ervaren in mijn vorige werk), waardoor ze iets anders willen. Ik wilde met dit artikel aangeven dat de hype rondom ‘passie moeten hebben in je werk’ vaak wat genuanceerder ligt dan men vaak denkt. Vaak zijn mensen op zoek naar een soort utopisch en onrealistisch droombeeld, en ik probeer hiermee aan te geven dan het niet altijd zo ver van huis hoeft te liggen. En wat betreft de passie in mijn eigen werk: dat is ook zeker even zoeken geweest toen ik met een burnout thuis kwam te zitten bij mijn vorige werk. Gelukkig heb ik in die tijd veel zelfonderzoek kunnen doen om mijn passie te vinden, en dat is heel goed gelukt: inmiddels doe ik dit werk al 7 jaar met heel veel plezier (en passie!). Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord,
   Hartelijke groet, Gertrud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *