I’m on a mission!

 

“If your purpose comes from what you feel passionate about, you are well on your way to making your dreams come true”, zegt Marcia Wieder van Dream University.

mission purpose
Heb jij je ‘purpose’, oftewel je missie of levensdoel helder?
En wat is dat dan precies? Volgens Wieder is je missie wie je bent, wat jou enthousiast maakt. In spirituele boeken lees ik wel eens deze definitie: je herinneren waarom je hier bent.

“Ik heb wel dromen, maar een missie?” zei laatst nog een cliënt van me in het kader van zijn loopbaanvraag. Alsof hij vond dat een missie of levensdoel iets heel groots en meeslepends moest zijn. Dat is niet het geval, tenminste voor de meesten onder ons. Ik zeg vaak gekscherend: “We heten niet allemaal Nelson Mandela of Mahatma Gandhi ;-)”, dus hou het vooral dicht bij huis.

Je missie is niet een groot, zwaar of beladen iets dat je ‘moet’ bereiken in je leven. Integendeel, het is een vreugdevolle uiting van wie je bent. Succesvolle mensen hebben bijna altijd een heldere missie, die geldt als een belangrijke leidraad in hun werk, en misschien zelfs in alles wat ze doen.

Je missie komt voort uit datgene waar je bloed sneller van gaat stromen, je ogen van gaan schitteren en je hart sneller van gaat kloppen. Je levensdoel is iets dat je hart raakt en het verschil maakt voor jou. Als je niet trots bent op het werk dat je doet en alleen ‘s ochtends de deur uitgaat voor het salarisstrookje aan het eind van de maand, dan ben je waarschijnlijk het gevoel van je doel of missie kwijtgeraakt. Als je het ooit al te pakken hebt gehad natuurlijk. Een goede test is om te voelen of je er warm voor loopt. Als in een lijfelijke sensatie van blijheid, geluk, et cetera, die je waar kunt nemen.

 

Te druk voor je missie

De meeste mensen zijn zo druk met reageren op het dagelijks leven dat ze blij zijn gewoon de dag door te komen. Het is lastig om focus te hebben op je missie als je leven draait om de dagelijkse beslommeringen en deze al genoeg van je vergen. Door tijd te nemen om je levensdoel te definiëren, zul je echter meer tijd en ruimte krijgen, meer energie, meer geluk en zul je meer gefocust zijn in alles wat je doet.

Ook vergemakkelijkt het hebben van een lange termijn doel het maken van keuzes op allerlei gebieden. Nu zal het helder hebben van je levensdoel je niet echt helpen bij het kopen en kiezen van een nieuwe auto, maar wel als je bijvoorbeeld een beslissing wilt nemen over je volgende carrièrestap, het wel of niet nemen van een sabbatical, en of je wel of geen kinderen wilt. Dat zijn keuzes waar je hopelijk niet alleen koerst op de rationale plusjes en minnetjes.

Als je je missie kent, kun je voortaan al je te maken keuzes langs dit ‘levensdoel’ leggen. Past keuze A het meest bij je doel, of brengt juist keuze B je dichterbij? Of is het verstandig om nog eens naar andere opties te kijken?

 

Een eenvoudig oefening

Een eenvoudige oefening om je te helpen in contact te komen met jouw doel in het leven is door te kijken naar je prestaties in het verleden. Pak een vel papier, en schrijf daar drie dingen op die je hebt volbracht en waar je trots op bent en gepassioneerd op terug kan kijken.

Pak drie prestaties waarover je kunt zeggen: “Dat heb ik met succes gedaan en dat voelde goed.” Schrijf ze snel en kort op. Volg je eerste ingeving; zodra je de eerste hebt opgeschreven zullen de andere twee snel volgen. Als je niet minimaal drie prestaties kunt vinden (en ik weet zeker dat je er op zijn minst 30, misschien zelfs wel 300 hebt gehad), misschien dat je dan te kritisch bent op jezelf en de lat te hoog hebt gelegd. Let erop dat we voor deze oefening niet op zoek zijn naar perfecte prestaties!

Zoek nu naar de gemeenschappelijke factor, naar het patroon, dat ervoor zorgt dat je over deze drie prestaties een goed gevoel hebt overgehouden. Welke gemene deler was aanwezig in alle voorbeelden?

Als je in eerste instantie denkt dat er niets samenhangends zit in de drie voorbeelden, probeer dan in contact te komen met wat je toen voelde, over de gebeurtenissen en over jezelf. Probeer daarbij niet al te veel in detail te treden maar houd het bij algemene verklaringen. Misschien brachten alle genoemde items een glimlach op het gezicht van een ander of waren het situaties waarbij je belangrijke kennis opdeed.

 

De rode draad

Maak je geen zorgen als de passie lijkt te ontbreken op het eerste gezicht. Sommige mensen voelen pas passie voor hun doel zodra ze het kunnen definiëren. Anderen twijfelen of hun geformuleerde missie iets is dat hen echt boeit. Het komt regelmatig voor dat mensen hun passie pas ervaren als ze in actie komen en bezig zijn met hun ‘project’. En weer anderen beginnen warm te lopen tijdens het planningsproces. Als je problemen hebt met het vinden van de rode draad in alle drie de prestaties, maar je voelde blijdschap bij twee ervan, dan zit je waarschijnlijk op het juiste spoor.

Het maakt niet uit of je levensdoel een hele gefocuste is of een wat bredere. Stel je voor dat je gebruik maakt van de zoomlens van een camera om je doel vast te leggen. Begin met een breed beeld en speel er dan mee tot de vorm, het geluid, de ‘look’ en ‘feel’ van het plaatje voor je kloppen. Met andere woorden: ga het verder onderzoeken en uitproberen, net zolang tot jouw hart er sneller van gaat kloppen.

***


Perfectionist in hart en nieren? Deel hieronder jouw ervaringen!
 (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *