Wanneer slaat jouw airco aan?

De innerlijke saboteur aan het werk

Het leven is bedoeld om een overvloed aan liefde, succes, financiële voorspoed, geluk, gezondheid en vrijheid te hebben. Een leven waarin we onze talenten en gaven inzetten, ons potentieel leven en ons licht laten schijnen. Maar helaas, voor de meesten van ons geldt dat niet of te weinig; we hálen niet het beste uit onszelf en het leven. En voor sommigen voelt het zelfs als een worsteling.

Want hoe vaak heb je meegemaakt dat alles in je leven op rolletjes liep? Je relatie(s), je werk, je gezondheid, je bankrekening of misschien iets anders dat belangrijk voor je is? Of in plaats van ‘hoe vaak?’ kunnen we wellicht beter vragen: ‘voor hoe lang?’

Want net toen je besefte dat alles eigenlijk wel heel lekker liep, moest je een hele dure reparatie aan je huis laten uitvoeren, kreeg je een auto-ongeluk of kreeg je te horen dat die gave functie toch naar een collega was gegaan.

 

De innerlijke saboteur aan het werk

We hebben allemaal een thermostaatinstelling of ‘set points’, waarmee bepaald wordt hoeveel liefde, succes, geluk, gezondheid, geld, e.d. we onszelf toestaan. Vergelijk het met een airconditioner: wanneer het te warm wordt in de kamer of auto dan slaat deze aan en zorgt ervoor dat de temperatuur weer daalt naar het gewenste aantal graden. Dat is heel fijn als het een warme dag is of als je in een warm klimaat leeft. Het houdt je koel en zorgt ervoor dat je comfortabel bent.

Maar als het de innerlijke thermostaat betreft die je mate van succes, geluk, liefde en (financiële) overvloed reguleert, dan wordt het een heel ander verhaal. Want bij de meeste mensen staat deze te laag ingesteld, door oude wonden vanuit ons eigen leven, systemische last die we van voorouders met ons meedragen en karmische imprints.

“Karma is not just created by what we do. It is also created by what happens to us. Whatever, wherever and whenever.”

Als je net de man of vrouw van je dromen hebt ontmoet, wanneer je die lang verwachte promotie op je werk krijgt, of een andere doorbraak in aantocht is, slaat de airco aan en koelt alles af. Je krijgt enorme ruzie met die leuke man of vrouw, waardoor je relatie begint te wankelen. En die nieuwe baan is toch niet helemaal wat ze je voor hadden gespiegeld. Of je krijgt een keelontsteking vlak voordat je op dat belangrijke congres mag spreken.

Zie je wel: het was ‘too good to be true…’

 

saboteur, zelfsabotage, bovengrens, leven, missie, geluk, succes
Je innerlijke thermostaat, oftewel saboteur, is dan aangeslagen. Soms bewust, maar meestal onbewust. Deze thermostaatinstelling zorgt ervoor dat het ‘comfortabel’ blijft, maar werkt natuurlijk enorm beperkend.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld is dat van winnaars van een grote loterij. ‘Gewone’ mensen met een ‘gewoon’ leven en een ‘gewone’ baan die ineens een paar miljoen op hun bankrekening hebben staan. Hoe vaak hoor je later niet dat ze binnen een of twee jaar alles alweer kwijt zijn? De eigen inwendige thermostaatinstelling werd waarschijnlijk ver overschreden en saboteerde deze nieuw verworven rijkdom.

Dit sabotagemechanisme kan je dus terug bij af brengen, of zelfs nog verder in de put van schaarste en gebrek. En zelfs als je niet de gelukkige winnaar bent van een paar miljoen; het gebeurt ook in je eigen leven waarschijnlijk vaker dan je denkt.

De airco hoeft niet per se aan te slaan in dezelfde context, maar kan ook in andere gebieden van je leven de boel afkoelen. Ben je net gelukkig in je relatie, gaat je bedrijf failliet. Of heb je net genoeg geld bij elkaar gespaard voor een sabbatical, word je ziek.

 

Het herkennen van je bovengrens

De voorbeelden die ik hierboven noem zijn natuurlijk redelijk tastbaar en kun je bijna niet omheen. Echter, de signalen van het bereiken van de grens waarop je airco aanslaat zijn vaak veel subtieler. Om je bewust te worden van hoe deze zelfsabotage bij jou werkt kan dan ook best een uitdaging zijn.

Maar ik zal je wat hints geven voor je zelfonderzoek ;-). Waar je op kunt letten zijn de volgende aanwijzingen: je zorgen maken en piekeren, kritisch en veroordelend zijn, wegwuiven van complimenten, veel in ja-maars denken, discussies uitlokken en ruzie zoeken, gewond raken en ziek worden.

 

Het verhogen van je eigen thermostaatinstelling

Wat je wilt is dat de zwaartekracht je niet naar beneden trekt, maar andersom gaat werken en je juist omhoog trekt. Naar overvloed in alle gebieden van je leven.

Om jezelf niet langer te laten beperken door jouw huidige thermostaatinstelling, jouw bovengrens, zijn twee zaken belangrijk:

 • Je ervan bewust worden welke bovengrenssignalen zich bij jou aandienen zodat je ze kan gaan herkennen
 • Je eigen, je voorouderlijke en je karmische wonden en imprints die je thermostaatinstelling in stand houden verwerken, helen en loslaten

 

Want: The world needs you and your talents, and staying small does not serve the world!

***


Leuk als je wilt reageren op dit artikel! Dat kan hieronder.
(Let op: ivm voorkomen van spam is je reactie niet meteen zichtbaar)

Vond je dit artikel waardevol? Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of Linkedin? Gebruik dan de social media buttons hieronder. Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

 

Similar Posts

4 Comments

 1. Wow, super mooi waar je mee bezig bent en zo herkenbaar. Dus bedankt weer voor je mooie tekst. Op een of andere manier kom jij altijd op juiste moment bij me binnen. Zal zeker geen toeval zijn.

  Succes met alles.
  Groet Mirna

  1. Dankjewel voor je positieve reactie Mirna, leuk om te lezen!

 2. Heel mooi en leuk artikel!
  Herkenbaar

  Raakte mij. Zit nu in soortgelijke situatie, achtbaan van emoties, beetje te mooi om waar te zijn, sabotage van eigen geluk ed.
  Gelukkig weet ik nu dat dit mechanisme bestaat…., kan ik het in eigen voordeel gebruiken.

  Dank. Veel succes en plezier verder!

  1. Dankjewel voor je berichtje Richard, fijn dat het inzicht heeft gegeven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *