Innerlijke wijsheid of angst?

Vorige maand schreef ik het artikel: ‘Bang om de verkeerde keuze te maken?’, over hoe je vaak keuzes probeert te maken vanuit je hoofd en waarom dat vaak niet goed uitpakt. En hoe je je intuïtie weer kunt helpen ontwikkelen, om die in te zetten bij belangrijke keuzemomenten. Mocht je het hebben gemist dan kun je het hier alsnog teruglezen. Vandaag ga ik je vertellen hoe je onderscheid leert maken tussen je intuïtie en je angst.

intuitie

Want hoe weet je of de stem of het signaal dat je van binnenuit krijg komt uit innerlijke wijsheid of vanuit je angsten?

Het meest herkenbare voorbeeld is misschien wel als je in een sollicitatieprocedure zit en je twijfelt of je wel voor die baan moet gaan. In principe klopt het plaatje: het is lekker dichtbij, het salaris is goed, het is een organisatie waar je door kunt groeien en de functie sluit goed aan bij je ervaring. En je zit nu al een paar maanden thuis dus misschien moet je het gewoon doen, want dan ben je in ieder geval weer aan het werk. Maar als je heel eerlijk bent, maakt je hart geen sprongetje… En dat kan voelen als een duivels dilemma.

Daarom is het dus zo belangrijk om onderscheid te leren maken tussen intuïtie en angst omdat we vaak beide ervaren als onderbuikgevoel. En beide kunnen ze even hard om aandacht schreeuwen. Maar gelukkig ís er een manier om onderscheid te (leren) maken tussen de twee.

Dr. Judith Orlov, expert op het gebied van intuïtie, geeft ons een aantal handvaten voor hoe je intuïtie en angst van elkaar kunt onderscheiden. Volgens haar gaat intuïtie alleen over het heden en doet niet aan zorgen over het verleden of voor de toekomst. Het spreekt tot je in het hier en nu, op het moment vóór je rationale geest de kans krijgt om er tussen te komen met allerlei ja-maars en beren op de weg.

Signalen die erop duiden dat je intuïtie spreekt:

  • Intuïtie brengt informatie neutraal en zonder emoties
  • Het voelt goed in je onderbuik
  • Het heeft een compassievolle en bevestigende toon
  • Het wordt overgebracht als een soort gedistantiëerd gevoel, bijna alsof je in de bioscoop naar een film zit te kijken


Signalen die erop duiden dat je angst spreken:

  • Het gevoel is zeer emotioneel geladen
  • Het brengt geen bevestiging vanuit je kern of een ‘on-target’ gevoel; je voelt het in je onderbuik maar het voelt niet per se kloppend
  • Het kan (psychologische) wonden uit je verleden weerspiegelen
  • Het zorgt voor een minder geaard gevoel en het vernauwt je perspectief op andere zaken


Als je reageert uit angst dan komt het je hoogstwaarschijnlijk niet ten goede op de lange termijn.
En de kans is groot dat je uiteindelijk spijt zult krijgen van je actie als deze genomen is op basis van angstsignalen.

Maar wanneer je handelt vanuit je intuïtieve stem dan zal het je van dienst zijn. Het is misschien niet meteen heel duidelijk, omdat het niet lineair is. Dus het kan je aansporen om dingen te doen die je oncomfortabel of zelfs lastig vindt. Het kan je leiden naar onbekend terrein of het kan zelfs van je verlangen dat je een sprong in het diepe maakt. Uit je comfortzone dus. Maar als het echt je intuïtie is, dan zal het je altijd de snelste weg wijzen naar een vrijer leven met meer voldoening.

Door met bovengenoemde richtlijnen te oefenen zul je steeds beter in staat zijn om het onderscheid maken tussen angst en intuïtie. En zoals ik de vorige keer al aangaf: bij een spier die je lang niet gebruikt treedt atrofie op. Deze zul je dus moeten trainen om het gezond te houden. Hetzelfde geldt voor je intuïtie; ook deze zul je moeten trainen om gebruik van te kunnen maken.

En niet geheel onbelangrijk: vergeet niet om in actie te komen wanneer je intuïtie dat vraagt. Ontdek hoe je leven er door kan veranderen! Hoe meer je de kracht van je intuïtie gaat ervaren hoe makkelijker het zal zijn om ernaar te luisteren en om het te vertrouwen en je erdoor te laten leiden. Zonder de noodzaak om echt bewijs te krijgen of jezelf af te vragen: “is dit écht mijn intuïtie? ‘. Met oefening zul je het namelijk steeds beter gaan herkennen en voelen: “oh ja, dat is mijn intuïtie!”.

En dan zul je ook weten wat te doen met die baan. Of je relatie. Of dat huis. Wel of geen wereldreis. Of….

***

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *