De kracht van het onbewuste

kracht van het onbewuste, kracht in jezelf, positief denken

De delen van onze geest zijn vergelijkbaar met een ijsberg. Een ijsberg is namelijk slechts voor een klein deel zichtbaar, omdat 90% zich onder het wateroppervlak bevindt. Bij ons is het eigenlijk net zo: het tipje van de ijsberg is te vergelijken met ons bewuste, en het grote deel dat zich onder water bevindt met het onbewuste. En dit onbewuste stuurt grotendeels ons gedrag en onze gedachten aan. Hoe werkt dit? De aansturing wordt bepaald door de strategieën die we in ons leven hebben ontwikkeld, en bestaan uit de conclusies, overtuigingen en beslissingen die we in het verleden hebben getrokken, ontwikkeld en genomen. Al deze data ligt dus in ons opgeslagen. Gelukkig hebben we in ons leven veel bekrachtigende overtuigingen en strategieën ontwikkeld, maar helaas ook belemmerende.

Jezelf onzichtbaar maken
Als kind haalde je op school een onvoldoende op een toets en kreeg je te horen van de meester dat je oliedom bent. Je trok je dit zo aan dat je besloot je onzichtbaar te maken en durfde geen vragen meer te stellen in de klas. De strategie ‘me onzichtbaar maken als ik het niet weet’ is vastgelegd en stuurt je gedrag na 25 jaar nog steeds aan. Als je nu als volwassen dertiger een project van je baas krijgt en niet goed weet hoe je dit aan moet pakken dan is de kans groot dat je nog steeds moeite hebt met vragen stellen en jezelf klein en onzichtbaar maakt. De relatie tussen de opmerking van de meester vroeger en de stresservaring op het werk vandaag is voor het bewustzijn verborgen onder het wateroppervlak. Je begrijpt niet waarom je zo reageert.

Ons onbewuste saboteert
We bereiken vaak onze doelen niet omdat het onbewuste ons dus ‘saboteert’. Stel dat je bewust heel graag een baan wilt waarbij je twee keer zoveel verdient als dat je nu doet. Maar er is bij jou van jongs af aan ingepompt is dat je voor een dubbeltje geboren bent en dus nooit een kwartje zult worden. Dan zal je onbewuste dat waarschijnlijk voor waar hebben aangenomen, met het gevolg dat er ergens een stemmetje in jou zit die roept dat je het niet waard bent om een hoger salaris te krijgen. En aangezien dat onbewuste je voor 90% aanstuurt……. Juist, je raadt het al: dat hogere salaris zal waarschijnlijk een droom blijven zolang je niets doet aan die belemmerende overtuiging!

Communiceren met het onbewuste
Maar gelukkig is er hoop. Wil je vat krijgen op niet-effectief gedrag en belemmerende gedachten, dan zul je eerst je strategieën zichtbaar moeten maken. Met de eenvoudige techniek NEI© (Neuro-Emotionele Integratie) kunnen deze onbewuste processen bewust gemaakt worden. Lange praatsessies en diep graven in je verleden is hiervoor niet nodig. Door middel van spiertesten ‘communiceren’ we namelijk met het onbewuste, waar immers al je ervaringen zijn opgeslagen, en maken we ze snel zichtbaar. De bijbehorende blokkerende emoties kunnen we dan integreren: met behulp van acupressuur op specifieke meridiaanpunten zorgen we ervoor dat de ‘emotionele virus’ die in het lichaam is opgeslagen wordt vrijgemaakt en losgelaten. Op deze manier brengen we je bewuste en onbewuste weer op één lijn. Het begrip, het inzicht en de bevrijdende energie zorgen voor een structurele verandering die de realisatie van jouw doelen dichterbij brengt.

***

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom bij ‘Geef een reactie’

Heb je mijn gratis E-boek ‘De 3 geheime ingrediënten voor Werkgeluk’ al aangevraagd?
Zie hieronder!

© 2007 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *