Mijn grootste uitstel-excuus aller tijden

Mijn grootste uitstel-excuus aller tijden

Heb jij van uitstellen een gewoonte gemaakt? Als je perfectionist bent dan komt het fenomeen uitstellen je waarschijnlijk wel bekend voor; de meeste perfectionisten kennen dit namelijk maar al te goed. Maar ook al voldoe je niet specifiek aan de kenmerken van een ‘perfectionist’, ook dan schuif je vast wel eens belangrijke zaken voor je uit ….

In mijn vorige artikel/blog vertelde ik je waarom uitstelgedrag vaak helemaal niet zo onschuldig is als het lijkt; er kunnen namelijk behoorlijk angstige drijfveren onder zitten. Artikel gemist? Lees het hier alsnog: Waarom uitstelgedrag niet zo onschuldig is als het lijkt

Gaandeweg heb ik ontdekt dat er 5 diepgewortelde ‘leugens’ zijn die we onszelf verkopen als we aan het uitstellen zijn. Excuses waarmee we ons gedrag goedpraten en we een beter gevoel over ons eigen niet-effectieve gedrag creëren. Ik noem het ook wel ‘leugens’ omdat ze vaak niet waar zijn en alleen maar als zelfrechtvaardiging fungeren.

Vandaag deel ik graag het eerste uitstel-excuus met je (en vertel ik je de mijne):

Uitstel-excuus Nr. 1) Ik doe dit later/morgen wel (ik heb nu geen tijd of ik heb het te druk)

Hoe vaak zeg je dit tegen jezelf? ‘Ik doe het dan en dan wel’ is de meest gebruikte uitspraak die we doen, en vaak tegen of over onze belangrijkste dromen en doelen. En wanneer het morgen is zijn we deze dromen en doelen weer vergeten. Of zijn ze in ieder geval weer op een laag pitje komen te staan. En voordat je het weet is er weer een week, een maand of zelfs een jaar voorbij en heb je nog steeds geen stappen gezet.

Maar eerst heb ik mezelf maar eens een spiegel voorgehouden en ga ik nu iets met je delen wat ik best spannend vindt. Mijn uitstelverhaal. Spannend, want als ik dit nu deel dan heb ik straks duizenden getuigen die mij hieraan gaan houden … Einde van alle excuses 😉

Als bekenden van mij nu over deze droom lezen zullen ze waarschijnlijk zeggen: ‘Hè, daar hoor ik jou nooit over!’. En dat klopt. Het is namelijk wel zo veilig om het niet rond te bazuinen. Want dan gaat je omgeving daar steeds naar vragen, en dan is de schaamte natuurlijk groot als je steeds moet bekennen dat je het voor je uitschuift. Dus dan maar veilig voor je houden. Want dat is wat we vaak doen met onze dromen, nietwaar?

Ik heb dus ook een droom. Eentje die ik uitstel, en uitstel, en uitstel.

Mijn grote uitstel-excuus   uitstelgedrag

Al jaren heb ik het er wel eens over om er een tijd tussenuit te gaan. Een sabbatical. Niet omdat ik mijn werk niet leuk vindt, integendeel. Ik heb super inspirerend werk. En na inmiddels 11 jaar ondernemen lijkt het me best heerlijk om eens een langere ‘break’ in te lassen van zo’n 4-6 maanden. Ik ben nu gezond en fit en kan nog allemaal leuke dingen doen. We weten allemaal dat het ook zomaar anders kan zijn in het leven. En wachten tot mijn pensioen? Tja, dan ben ik misschien helemaal niet meer fit en moet ik misschien met de rollator op bejaardencruise! En bij een sabbatical heb ik toch wel wat andere ideeën ;-).

Als …. dan’s …

Ook zijn er de bekende overtuigingen dat alle voorwaarden er nog niet zijn. In de toekomst leven met gedachten als: ‘Alleen gaan is niet leuk, dus als ik een partner heb dan …. Of ‘Ik heb nu nog niet voldoende buffer opgebouwd om dat te kunnen doen, maar over x jaar dan …..’. En zo kan ik er nog wel een paar ‘Als … dan’s …’ benoemen.

Beren

Om nog maar niet te spreken over heel veel beren op de weg. Negatieve hersenspinsels als: ‘Straks moet ik mijn bedrijf weer van nul af aan opbouwen…’. Of ‘Wat als we weer een crisis krijgen en de markt ligt op z’n gat als ik terugkom?’ Daar zou iedere andere ondernemer toch wakker van liggen? Zekerheid over inkomen is een basisbehoefte die toch wel hoog op de ranglijst staat voor de meesten van ons.

Voor mijn gevoel zag ik die beren vroeger echt stukken minder. Als ik terugdenk aan toen ik bijvoorbeeld nog studeerde, had ik niet zo’n last van allerlei beren. Had ik bedacht dat ik stage wilde gaan lopen aan de andere kant van de wereld? Dan regelde ik dat gewoon en ging ik. Nu komt er eerst een hele familie beren voorbij, en helaas win ik het daar meestal niet van. Iets te maken met ouder worden? Meer (financiële) verantwoordelijkheden hebben? Of ben ik gewoon vastgeroest in mijn comfortabele bestaan?

Sjaak Zonneveld

Wake-up call 

Wat mij wakker schudde was het boek van Sjaak Zonneveld: Reis rond de wereld in je beste jaren. Echt een aanrader als je ook geïnspireerd wilt worden over hoe je nú je dromen waar kunt maken!

Al lezend dus een hele nodige wake-up-call. Tijd om mijn excuses om te zetten in actie. Plannen maken voor hoe ik mijn droom werkelijkheid kan laten worden, stapje voor stapje.

De eerste stap is alvast gezet: ik heb wat afspraken staan met vrienden en collega’s om van hun ervaringen te leren, en te gaan brainstormen over mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Anderen zien vaak veel meer opties en kansen dan wij zelf, omdat we binnen onze eigen kaders blijven denken. En dan volgt de tweede stap: deze ideeën onderzoeken en kijken hoe ik dit alles praktisch haalbaar kan maken en binnen welk tijdsbestek.

Spijt-lijstje

Ik realiseerde me, door dit boek dat als ik nu niet bewust tijd neem om een plan te maken dat het er waarschijnlijk nooit van zal komen. Dat ook deze wens, net als vele andere, later op mijn ‘spijt-lijstje’ terecht gaan komen. Het verlangen vraagt NU om actie.

We zullen dus bewust tijd in moeten plannen voor onze dromen, doelen, en passie (of welke andere Kwadrant 2 activiteit dan ook, zie ook ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey). Want in de waan van de dag gaat er helemaal niets veranderen. Elke dag dat je het nemen van actie uitstelt stel je ook je dromen weer een dag uit.

Actie of afstel?

Meestal denken we dat ‘Oh, dat doe ik morgen/later wel’ een hele billijke en verdedigbare gedachte is. Het probleem is echter dat wanneer we een taak of doel uit gaan stellen, de kans dan heel groot is dat we het uit blíjven stellen. Van uitstel komt afstel. Behalve als je echt een verschuiving in je denken en je gewoontes teweeg kan brengen. Want wil je echte verandering, dan zal jij die verandering in gang moeten zetten.

 

Heb jij een droom, wens of verlangen dat je al veel te lang hebt uitgesteld? Leuk als je het hieronder wilt delen!  (liefst met je geplande actiestappen natuurlijk ;-))

 

***

 

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom. NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *