Werkgeluk

Mijn strategieën om te floreren (en een burnout te vermijden …)Is het eigenlijk niet triest dat we collectief het druk zijn en constant in actie moeten zijn zijn gaan verheerlijken?

We hebben de neiging om op te scheppen over het feit dat we het heel druk hebben, alsof dat ons meer status geeft. “Hoe gaat het? Ja goed, druk!”

Maar als we onszelf zo onder druk blijven zetten om te komen waar we denken te moeten zijn, dan is het volgende stapje richting een burnout dichterbij dan je denkt. 

Ik weet er alles van helaas … 😪

Wat als ik je zou vertellen dat er een betere manier is? Een manier waarop je je dromen en doelen kunt behalen zonder je gezondheid en welzijn op te offeren, en zonder dat jij daardoor als mens minder waardevol zou zijn. 

Vandaag wil ik daarom ook mijn 8 strategieën met je delen om te floreren en het beste uit jezelf te halen, zonder jezelf in een burnout te storten:

1) Omarm je vrouwelijkheid in een masculiene wereld

We leven in een maatschappij die vaak waarde hecht aan eigenschappen die geassocieerd worden met mannelijke energie – competitie, assertiviteit, onafhankelijkheid en veel actie ondernemen. Maar het is essentieel om de kracht van vrouwelijke energie niet te vergeten – samenwerking, intuïtie, creativiteit en zorgzaamheid. Want als we onszelf moeten kneden om in het mannelijke plaatje te passen, ontkennen we belangrijke delen en kwaliteiten in onszelf. Dat is niet alleen vermoeiend, het geeft vaak ook het gevoel incompleet te zijn. Dus, door beide aspecten van jezelf te omarmen (ongeacht je geslacht), zul je een evenwichtigere benadering van je werk en leven vinden.

2) Laat je leiden door je passie in plaats van je angst

Angst kan een krachtige motivator zijn, maar het kan ook leiden tot een burn-out als dat je enige drijfveer is. In plaats van je te laten leiden door angst, kun je beter je passie inzetten. Waar word je blij van? Wat geeft je energie? Door je te richten op wat echt belangrijk voor je is, vind je een duurzamere bron van motivatie die niet uitputtend is. Angst daarentegen, draagt meestal niet bij aan het maken van verstandige keuzes en leidt alleen maar tot (meer) stress.

3) Benut je imperfecte perfectie: De kracht van authenticiteit

Een van de kenmerken van perfectionisme is dat je ernaar streeft om te voldoen aan de onmogelijke eisen die je voor jezelf hebt gesteld. En je begrijpt dat dat veel druk en stress oplevert. En ergens wordt perfectie ook zo overschat; perfecte mensen zijn toch helemaal niet interessant? De sleutel is dan ook om je imperfecties te leren benutten, want daar krijg je een hoop vrijheid en authenticiteit voor terug. Het voelt echt als een enorme opluchting als je je masker kunt laten vallen en kunt stoppen met doen alsof – het welbekende ‘imposter syndrome’. Jij ben uniek en er is niemand op deze wereld precies zoals jij, dus wees er trots op!

4) Omarm je gevoeligheid als je kracht, niet als je zwakte

In een wereld die vaak waarde hecht aan sterk zijn en veerkracht, hebben we de neiging om onze gevoeligheid als een nadeel te ervaren. De wereld om je heen kan intens voelen en we raken snel overprikkeld en overweldigd. En ja, het is belangrijk dat we leren hoe we onszelf energetisch te beschermen (meer daarover hieronder). En de waarheid is dat gevoeligheid ook je superkracht is. Het stelt je in staat je diep in te leven in anderen, je intuïtie te laten leiden, dingen vanuit verschillende perspectieven te zien en werkelijk contact te maken met anderen.

5) Verhoog je perspectief: de helikopterview

Wanneer je het gevoel hebt dat je vast zit, is het gemakkelijk om te verzanden in problemen en uitdagingen. Je hebt misschien te veel taken op je lijstje staan, je raakt verstrikt in futiliteiten en je weet niet meer waar je moet beginnen. Maar door een stap terug te doen, of in helikoptervlucht te gaan, zul je het grotere geheel kunnen zien en kun je een nieuw perspectief krijgen. Je krijgt duidelijkheid over wat er gebeurt, wat jouw rol daarin is en wat je volgende stap kan zijn.

6) Verander je perceptie: Mogelijkheden gaan zien in plaats van problemen

Het is maar al te gemakkelijk om gevangen te raken in de cyclus van overal problemen zien. Als we alleen maar gefocust zijn op de uitdagingen die voor ons liggen, is het moeilijk om een uitweg te zien. Daarom kan het omarmen van de ‘mogelijkheden-mindset’ heel transformerend werken. In plaats van je te fixeren op wat er mis is, vraag je jezelf af: “Wat is er mogelijk?”. Elk obstakel heeft een oplossing. Elke uitdaging wordt een kans om te groeien en elke tegenslag een kans om te leren. Als je je mindset op deze manier verandert, kan er letterlijk een wereld aan mogelijkheden opengaan!

7) Zoek steun en wil het niet allemaal alleen doen

Velen van ons trappen in de valkuil van geloven dat we het allemaal alleen moeten doen. We denken dat om hulp vragen een teken van zwakte of mislukking is. Maar dit is de waarheid: steun zoeken is een kracht. Of je nu de hulp inroept van een collega, een coach, lid wordt van een intervisiegroep of jezelf omringt met een ondersteunende club mensen, het kan een wereld van verschil maken. Het verlicht niet alleen de last, maar biedt ook een onschatbaar perspectief en aanmoediging onderweg. We hebben allemaal ‘cheerleaders’ nodig om onze dromen waar te maken.

8) Stel gezonde grenzen

Ik weet dat dit voor de hand liggend klinkt. Maar er is een dunne scheidslijn tussen toewijding en burn-out, en het komt vaak neer op grenzen stellen. Het is verleidelijk om ons ‘alles’ te geven aan onze klanten, collega’s of managers, om al onze energie te steken in onze passie en ons doel. Maar zonder gezonde grenzen lopen we het risico onszelf uit te putten. Leren om nee te zeggen, om prioriteit te geven aan zelfzorg en om grenzen te stellen aan onze tijd en energie is essentieel voor ons welzijn op de lange termijn. Als we niet eerst ons eigen zuurstofmasker opzetten, raken we uitgeput en uiteindelijk verbitterd. Door je eigen behoeften en beperkingen in acht te nemen, voorkom je niet alleen een burn-out, maar ben je ook in staat om anderen beter van dienst te zijn en voel je je meer voldaan in je werk en leven.

Onthoud dat floreren en succes hebben niet te maken heeft met harder werken, maar met slimmer werken. Door je eigenheid te omarmen, je passie aan te spreken en gezonde grenzen te stellen, kun je een gezonde balans tussen werk en privé creëren die voedend is voor je hart en ziel.

Dus haal even diep adem, ontspan en weet dat je ook kunt groeien en bloeien met gemak en plezier 🥰


Kun je wel wat ondersteuning gebruiken om te kunnen floreren?
Dan ben je welkom om hier een gratis WerkgelukAdviesgesprek aan te vragen! Ik heb er per maand 4 beschikbaar.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *