Mozart of Da Vinci? Het geheim van de Multipassionista

Mozart of Da Vinci? Het geheim van de Multipassionista

“Ik ben nergens echt goed in!”

Ik denk dat minimaal 75% van de cliënten die met een zingevings/loopbaanvraag bij me komen, meer generalist zijn dan specialist. “Ik ben nergens echt goed in!” hoor ik ze vaak zeggen. En dat vinden ze vaak erg lastig.

Lastig omdat ze:

 • het ingewikkeld vinden aan anderen uit te leggen wat ze nou precies doen
 • niet goed weten waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden en daardoor geen idee hebben hoe nu verder
 • bij het zoeken naar ander werk door de bomen het bos niet meer zien en overweldigd raken door alle keuzemogelijkheden. Daardoor komen ze in ‘analysis-paralysis’ terecht en doen vervolgens maar niets …
 • keer op keer het advies krijgen, door recruiters, werkgevers en hun omgeving, dat ze zich moeten specialiseren
 • aanvoelen dat ze in een hokje worden geduwd waar ze niet in passen
 • denken dat ze niet voldoen, dat er iets mis met ze is
 • achteraf vinden dat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt (opleiding, banen, etc.)

Als dit je bekend in de oren klinkt dan ben je waarschijnlijk ook een Multipassionista en een Multitalent. Andere benamingen zijn Multipotential of Renaissance Soul.

 

Renaissance Soul

Laten we eens teruggaan in de tijd voor uitleg van deze term.

Naast zijn creaties van prachtige beelden was Leonardo Da Vinci ook architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, schrijver, tekenaar en componist. En zo waren er in de Renaissance meer mensen zoals hij, die meerdere talenten en passies hadden en deze ook tot uitvoering brachten.

Maar wat zou er gebeurd zijn als Da Vinci het goedbedoelde advies van anderen had opgevolgd om zich te gaan specialiseren?

Dan was hij alleen beeldhouwer geweest, of misschien alleen schilder. En dan had hij de wereld al zijn andere indrukwekkende kunstwerken en belangrijke uitvindingen onthouden en ontnomen.

 

Een eeuw of twee later was Mozart daarentegen helemaal gefocust op zijn muziek; hij was componist, pianist, violist en dirigent. Hij was een echte specialist en werd op dat gebied een van de belangrijkste musici die we ooit hebben gekend. Aan hem hadden we waarschijnlijk niet moeten vragen om een natuurkundig vraagstuk op te lossen of de Mona Lisa te schilderen.

Wordt jou ook regelmatig verteld dat je een Mozart moet zijn: een specialist, met een focus op één specifiek onderdeel van je functie, beroep of vakgebied?

 

Multipassionista Multitalent Multipotential

 

Slapeloze nachten

Hoe vaak heb ik zelf niet het advies gekregen van diverse business coaches dat ik me veel te breed in de markt zette en dat ik meer moest ‘nichen’ (specialiseren). En iedere keer weer had ik slapeloze nachten. Hoe dan? Wat dan? Ik kreeg het gewoon niet rond voor mezelf. Ik wilde niet alleen met loopbaanvraagstukken bezig zijn. Of met burnoutherstel. Of met coaching. Of met energy healing …

Ik wil het allemaal doen! Omdat ik het allemaal leuk vindt en omdat ik weet dat ik daar allemaal goed in ben. Lang durfde ik dat niet uit te spreken. Maar ik besefte me dat het waar is. En pas toen kon ik mezelf écht toestaan dat ik niet kon kiezen, niet wilde kiezen en dat dat ook niet hoefde.

“Don’t try to fit a square peg into a round hole’

En dat is precies waarom het altijd schuurde als men mij in een specialistisch hokje probeerde te duwen.

Ook in de tijd dat ik in loondienst werkte had ik altijd een functie waarbij ik heel diverse taken had. Soms was ik strategie aan het uitstippelen, dan weer marktonderzoek aan het coördineren, en dan weer met productontwikkeling bezig. En altijd was ik een soort schakel tussen diverse afdelingen en/of externe partijen. Deze afwisselende functies waren perfect voor mij.

 

De onmisbare generalist

Dus rijst de vraag: is het echt zo erg om een generalist te zijn? NEE!!

Sterker nog, Multipassionista en Multitalent zijn is juist geweldig!!

Want, ook generalisten zijn keihard nodig op de arbeidsmarkt. We zijn bijvoorbeeld de perfecte verbinders, spinnen in het web, managers, teamleiders, projectmanagers, coördinatoren, en vul zelf maar in …

Als je je maar beducht bent op de behoeften en valkuilen die je als Multipassionista en Multitalent hebt, zoals:

 • Regelmatig wisselen van functie of zelfs organisatie, want je raakt snel verveeld
 • Veel afwisseling met verschillende soorten werkzaamheden, want je houdt niet van routine
 • Voldoende geprikkeld worden, want je hebt een nieuwsgierige aard en wilt steeds nieuwe dingen leren
 • Interactie, want je wilt graag een soort spin in het web zijn waarbij je de (verbindende) schakel bent tussen diverse partijen
 • Het ruimte bieden aan ál je interesses, want je wilt immers niet kiezen! Dus als je niet alles in één baan of business kan stoppen, kijk dan hoe je er op andere manieren vorm aan kunt geven.

Belangrijk is wel dat je al je puzzelstukjes, je interesses en talenten, bij elkaar kan brengen tot één geheel als het gaat om werk. Een soort paraplu waarmee je jezelf positioneert, waaronder jouw talenten en interesses passen. Want je wilt natuurlijk wel duidelijk zijn over hoe jij inzetbaar bent en helder kunnen overbrengen waar ze jou wakker voor mogen bellen.

 

Had ik maar een vak gekozen!

Kortom, generalist zijn wordt vaak ervaren en gezien als ingewikkeld. “Had ik maar een vak gekozen!” (vaak gevolgd door een diepe zucht ;-)), zijn misschien bekende woorden voor je, als je voor de zoveelste keer weer eens niet weet hoe nu verder in je carrière.

Maar het is echt een kwestie van de pluspunten ervan inzien en die juist inzetten als kracht!

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw mogelijkheden als Multipassionista?

Vraag dan een gratis WerkgelukScan aan

 

***

PS: Leuk als je jouw ervaringen en inzichten hieronder wilt delen!

 

Similar Posts

7 Comments

 1. O wat herkenbaar Gertrud!!
  Ik vind zo veel dingen leuk en interessant!
  En wat worstel ik met het antwoord als mensen vragen wat mijn niche is…

  Sowieso al fijn in er een ander positiever woord aan te geven: multipassionista. I love it!

  1. Ja fijn om hier een ander perspectief op te krijgen hè? Ik was zelf ook zo blij toen ik dit ontdekte 😉

 2. Alexandra says:

  Alsof je de spijker op z’n kop slaat! Hoe je het zo omschrijft geeft rust, ik hoef dus niet in een hokje te denken, maar heb veel opties open. Zolang de talenten, wensen en waarden maar in de juiste balans zijn

 3. Inderdaad heel herkenbaar! Op de middelbare school koos ik al breed, en ook toen je me in 2010/2011 vroeg met welke doelgroep ik wilde werken, kon ik alleen maar denken: jong, oud, man, vrouw, ik vind het allemaal leuk en wil me niet focussen op een te specifieke doelgroep. Eigenlijk wil ik nog steeds meerdere banen elke week 🙂 Inmiddels heb ik besloten komend schooljaar logopedie te gaan studeren: concrete vraagstukken en de optie om te werken met pasgeborenen, kinderen, volwassenen en bejaarden, met zeer kleine tot zeer heftige hulpvragen. En ook nog meerdere aansluitende masters mocht ik daar zin in hebben 😀

  1. Dankjewel voor je reactie Karen, en wat een stoere stap die je gaat zetten! Fijn dat je als Multipassionista breed aan de slag kan in je nieuwe vak, ik wens je heel veel studieplezier en straks Werkgeluk toe!

 4. Christina says:

  Wát een (h)erkenning, dankjewel Gertrud voor het zo helder en positief omvatten waar wij Multipassionista’s zoal tegenaanlopen. Zo fijn om dit te kunnen omarmen en door het beestje een leuke naam te geven kan deze Multitalent zichzelf volmondig toestemming geven om het allemaal (naast elkaar) te mogen doen 🙂

  1. Ja fijn hè, dat we onszelf niet in een hokje hoeven te laten stoppen waar we niet inpassen. En het begint met het veranderen van onze eigen mindset hierover, dat we het juist als een kracht kunnen zien, en het vervolgens ook vol zelfvertrouwen kunnen ‘verkopen’ aan de buitenwereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *