Niemand is perfect, toch?

 

perfectionsme

Hoewel iedereen de uitdrukking ‘Niemand is perfect’ kent, menen veel mensen dat deze niet voor hen geldt. Regelmatig spreek ik dertigers die menen dat hun identiteit, hun aantrekkelijkheid voor anderen, hun bestaansrecht gerelateerd is aan perfect handelen.

Niet goed genoeg
Misschien herken je dit wel: honderd procent je best doen is niet goed genoeg, als dat een slecht resultaat inhoudt. Omdat perfectie zo van belang is, is het ook essentieel dat je controle houdt op alles wat op je pad komt. Ook al is het niet jouw pakkie-an! Voor perfectionisten is het ook heel gewoon om alles serieus te bekijken. Het is lastig ergens een grapje over te maken, of erom te lachen als iemand anders dat doet. Relativeren en perfectie staan tegenover elkaar en gaan vaak moeilijk samen. Maar een grapje relativeert juist en kan de druk er even afhalen.

Mensen die perfectie nastreven doen dat vaak dwangmatig. Omdat het zo moeilijk is die toestand te bereiken, ben je altijd bezig met een zweepje jezelf te pijnigen. ‘Had ik niet dit’ en ‘Het is me wéér niet gelukt. Stommeling die ik ben!’ Complimentjes ontvangen, daar hunkert een perfectionist naar en tegelijkertijd zal hij deze complimentjes afzwakken of tenietdoen.

Stress en burnout
Het gevolg: weinig tevredenheid, een altijd knagend gevoel van onrust: de ideale voedingsbodem voor chronische stress en burnout.

Advies 1): Leer naar je lichaam luisteren. Volg bijvoorbeeld een cursus mindfulness om meer in contact te komen met je lijf om zo eerder te kunnen signaleren wanneer het niet goed met je gaat. Je lichaam geeft dit altijd haarfijn aan, maar onze ratio praat het meestal wel weer goed zodat we er niets mee doen. Zorg goed voor jezelf, niemand zal dit voor jou in de plaats doen!

Advies 2): Onderzoek je overtuigingen. Welke (hardnekkige) gedachten heb jij over jezelf? Welke boodschappen heb jij van huis uit meegekregen? Doe dit eventueel met een coach die je hierin kan begeleiden.

En ook: Geef je grenzen aan. Leer los te laten. Leer een punt te zetten achter voorbije zaken.

Een andere blik
Ben jij ook iemand die altijd alles perfect wil doen, zowel thuis, in je vrije tijd als op het werk? Lees dan eens het volgende ‘herkaderende’ verhaaltje:

Een man ging ieder dag naar de rivier om water te halen. Hij deed dat met twee kruiken aan een houten juk. De ene kruik was zo goed als nieuw, puntgaaf en zonder lek, de andere kruik was oud en gebarsten en verloor permanent water. Bij thuiskomst was de oude kruik dan ook vaak al halfleeg. De oude kruik leed daaronder.

Op een dag kon hij het niet meer voor zich houden en zei hij tegen de waterdrager: ‘Meester, ik schaam me zo omdat ik niet in de schaduw van uw andere kruik kan staan. Hij levert dagelijks de volle inhoud water af, terwijl ik onderweg steeds water verlies.’ ‘Oh, maar dat wist ik immers allang,’ antwoordt de waterdrager. ‘En toch heb ik je al die tijd graag willen gebruiken. Zijn die bloemen langs de kant van de weg je dan niet opgevallen? Ze groeien alleen maar aan jouw kant. Enige tijd geleden heb ik daar zaad uitgestrooid, jij hebt ze elke dag bespoten en nu kan ik steeds een prachtig boeket plukken.’

Zo heeft de gebarsten kruik het nog nooit bekeken. Hij heeft die bloemen wel zien groeien, maar dat zijn meester hem bewust in dienst heeft gehouden en dat hij hem ondanks alle gebreken toch kan gebruiken, dat was nog nooit bij hem opgekomen.

Bron: Coachingskalender 2007

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

©2011 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *