NLP: het bewust maken van onbewuste processen

 

NLP

NLP: het bewust maken van onbewuste processen

NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, is in het kort: het bewust maken van onbewuste processen. Ik omschrijf de afkorting NLP dan ook liever als Neuro Linguistische Processen omdat het woord Programmeren nogal eens vragen oproept. Het is een communicatie- en veranderingsmethodiek die zich bezighoudt met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan ons gedrag en onze communicatie. En als je weet dat de verhouding bewuste / onbewuste zo’n 10% / 90% is, zou jij dan niet eens wat meer willen weten over wat zich daar allemaal afspeelt?

De grondleggers van NLP
NLP wordt ook wel de kunst en de wetenschap van succesvol functioneren genoemd. Het is ontstaan in de zeventiger jaren toen twee wetenschappers, John Grinder (taalkundige) en Richard Bandler (wiskundige), mensen bestudeerden die opvallend functionele eigenschappen hadden. Ze bestudeerden onder andere Milton Erickson (hypnotherapeut), Virginia Satir (gezinstherapeute) en Gregory Bateson (antropoloog). Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die nu middels NLP overgedragen worden. Op deze manier kunnen snel en doelgericht succesvolle structuren worden aangeleerd waar anderen soms jaren over hebben gedaan.

Communiceren met onszelf
NLP is een methodiek die ons niet alleen leert om succesvol met de ander te communiceren, maar veel eerder zichtbaar maakt hoe wij met onszelf communiceren. Hoe klinkt jouw interne dialoog? Is dat veelal positief? Of neig je toch ook regelmatig naar negatieve gedachten, doemdenken en jezelf op de kop geven? NLP geeft ons inzicht in hoe wij de wereld aan onszelf weergeven en biedt handvatten om dit op een zodanige manier te doen dat het onze persoon en ons handelen versterkt. Hiervoor maakt NLP een onderscheid tussen inhoud en structuur. Daar waar de inhoud telkens anders kan zijn (gebeurtenissen die we meemaken verschillen van elkaar) is de structuur (het patroon dat we hanteren om met die gebeurtenissen om te gaan) vaak dezelfde. NLP is daarom minder geïnteresseerd in de inhoudelijke verhalen, maar veel meer geïnteresseerd in de structuur en de manier waarop onze patronen veranderd kunnen worden.

NLP is nieuwsgierigheid
NLP is vooral een praktische benadering en de meest effectieve manier om het te leren is het te doen. Met het lezen van een boek begrijp je misschien wel waar het over gaat, maar mis je de ervaring die het zo krachtig maakt. Wat je ervoor nodig hebt is een basishouding die gekenmerkt wordt door nieuwsgierigheid en de bereidheid tot experimenteren, want dit zal je leerproces bevorderen. Want in de NLP zeggen we: neem niet alles zomaar klakkeloos aan, ga erop uit en ontdek hoe het voor jou werkt!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

©2010 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *