Hoe je als hooggevoelige de werkvloer overleeft

hoogsentitief

Ongeveer vijftien tot twintig procent van de bevolking is hoogsensitief. Deze HSP-ers zijn bovengemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf. Zij voelen zich snel overweldigd door harde geluiden, sterke geuren, fel licht en het gedrang van mensenmassa’s. Ook pikken ze gemakkelijk emoties op van anderen en zijn ze sfeergevoelig. Dat is niet altijd handig. Hoe handhaaf je je als HSP-er bijvoorbeeld op de werkvloer?

Een aantal praktische tips voor HSP-ers op de werkvloer:

Tip 1: Neem je werkplek onderhanden
HSP-ers zijn extreem gevoelig voor sfeer. Menig kantoortuin is echter totaal sfeerloos. TL-lampen, veel grijstinten en overal rinkelende telefoons. Wapen je hiertegen door van jóuw werkplek een kleine oase van rust te maken. Je kunt via je iPod naar rustgevende achtergrondmuziek luisteren. Koptelefoon op en daar ga je. Hang familiefoto’s op of inspirerende afbeelding uit de natuur. Neem verse bloemen mee. Zeker in een kunstmatige omgeving brengt dit alles je zenuwstelsel meer tot rust. Zorg er ook voor dat je lekker zit. Dat ontspant je spieren.

Tip 2: Creëer plezierig werk
Hoe kijk jij naar je werk? Kom je mopperend binnen? Beleef je er weinig plezier aan? Probeer dan eens een andere bril op te zetten. Een meer positieve houding helpt je om je werk als minder belastend te ervaren. Zorg daarom voor plezierige contacten met collega’s, help anderen, en probeer enthousiast te zijn over wat je doet. Zelfs een eentonige baan krijgt betekenis en wordt plezieriger wanneer je een positieve houding ontwikkelt. Maak eens een lijst met dingen die wel positief zijn aan je werk, bijvoorbeeld die leuke collega of die ene taak die je wel energie geeft. Daarmee leer je ook je werk door een andere bril te zien en zul je merken dat het nooit alleen maar kommer en kwel is. Lukt dat echt niet? Overweeg dan om van baan te wisselen.

Tip 3: Ga vaker vanuit huis werken
Het Nieuwe Werken is in. En het lijkt meer dan de zoveelste hype te zijn. Veel bedrijven zien er langzamerhand de voordelen van in om flexibeler omgaan met arbeidstijd en werkomgeving. Thuiswerken is daar onlosmakelijk mee verbonden. Voor veel HSP-ers is dit een uitkomst, want thuis je werk doen is een belangrijke vermindering van overprikkeling. Praat eens met je baas of dit op jouw werk ook gerealiseerd kan worden! Al is het maar een dag in de week: het scheelt veel stress.

Tip 4: Neem kleine pauzes
Zit jij de hele dag op je werk? Sta dan geregeld even op. Neem telkens een mini pauze om even te lopen en te stretchen, zeker als je veel achter de computer zit. Of doe elk uur een progressieve spierontspanning. Stel je voor dat alle spieren in je lichaam zich steeds verder ontspannen terwijl je een paar keer langzaam en diep ademt. Of doe een korte meditatie. Op het internet zijn diverse oefeningen te vinden, ook in audiobestanden. En als het mogelijk is, ga af en toe even een paar minuutjes naar buiten om frisse lucht te scheppen.

Tip 5: Word zelfstandig ondernemer
Nederland telt steeds meer ZZP-ers – Zelfstandigen Zonder Personeel – die parttime ondernemen. Eigen baas zijn kan voor veel HSP-ers die niet langer onder druk van een baas willen werken dé oplossing zijn. De voordelen zijn legio. Je hebt controle over je eigen werktijden, het soort mensen met wie je omgaat, en er zijn geen moeilijkheden met collega’s of superieuren. Valkuilen zijn er echter ook, zoals het isolement en de totale verantwoordelijkheid. Zoek dus eerst uit of het ondernemerschap bij je past. Bijvoorbeeld door eens te gaan praten met de Kamer van Koophandel of met een loopbaancoach.

Bron: Ted Zeff – Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen

Wij bieden regelmatig de workshop ‘In 7 stappen naar meer zelfvertrouwen!’ aan, speciaal voor vrouwen die steviger in hun schoenen willen staan, duidelijker hun grenzen aan willen geven en zaken gemakkelijker voor elkaar willen krijgen.

Interesse? Kijk dan hier voor meer informatie.

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

©2011 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *