Ongeïnspireerd weer aan het werk na je vakantie?

Je hebt een heerlijke vakantie gehad en je probeert dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Maar ja, het gewone leven is weer begonnen. ’s Ochtends vroeg op om naar je werk te gaan en terug naar een strakke planning om werk, huishouden, kids, sporten e.d. weer in het gareel te krijgen.

En dan komen de vakantieblues. Je verlangt terug naar die heerlijke lange, luie dagen waarin je even helemaal niets hoefde. Je bent niet de enige: voor veel professionals (werknemers, zelfstandigen én ondernemers) is het lastig om terug te keren in het werkritme na de vakantie.

Want ook al ben je uitgerust teruggekomen, misschien begin je na de  vakantie toch met tegenzin aan je werk: 

  • je krijgt bij voorbaat al stress van die overvolle mailbox die op je staat te wachten
  • je ziet er tegenop om weer in het ‘gareel’ te moeten
  • je hebt moeite met vroeg opstaan
  • je kijkt er niet naar uit om je leidinggevende of bepaalde collega’s weer te zien
  • je raakt meteen gestresst als je aan dat project denkt dat nog lang niet af is
  • je denkt veel terug aan je vakantie en wilt dat het altijd zo kon zijn
  • je droomt van een heel ander leven en overweegt om het roer compleet om te gooien

 

ongeïnspireerd na vakantie

 

Nu zijn deze gevoelens en gedachten niet zo heel vreemd; ik denk dat dit voor iedereen wel een beetje herkenbaar is. En meestal gaan deze ‘symptomen’ van de vakantieblues na een tijdje wel weer voorbij en zit je weer helemaal in je ritme.

Maar wat nou als het blijft knagen? Als je na een maand nog steeds je draai niet hebt gevonden? Als je je werk steeds meer gaat zien als iets wat tussen je vakanties in moet gebeuren? En je alweer bezig bent met uitrekenen wanneer je weer weg kunt?

Dan ontbreekt het je waarschijnlijk aan inspiratie. Of passie. Misschien is het bevlogenheid of toewijding. Allemaal nuances van hetzelfde probleem: je werk boeit je niet meer. Je hebt er geen plezier meer in en je haalt er geen energie en voldoening uit.

Dan wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar de volgende 5 aspecten:

1) Wat zijn de specifieke elementen in je werk die energie kosten?
Is het de bedrijfscultuur en de sfeer, het niveau van je functie, zit het ‘m in de afwisseling, uitdaging, de werkomstandigheden, de collega’s, mis je affiniteit met het product of dienst, de beloning of is het gebrek aan groei en ontwikkeling? De lijst is nog veel langer, maar hiermee heb je al een belangrijk aantal elementen waar je eens naar kunt kijken. Waar knelt bij jou de schoen?

2) Hoe zou je werk eruit moeten zien wil je er wél blij van worden? 
Dus welke elementen geven je juist heel veel energie en zou je graag meer van willen doen of hebben?

3) Welke invloed kun jij uitoefenen om verbetering in je situatie te bewerkstelligen?
Belangrijk is dat je vervolgens gaat kijken hoeveel jij er zelf aan kan doen om weer geïnspireerd te raken. Vaak zijn er best dingen te bedenken die ervoor kunnen zorgen dat je zelf weer de regie pakt over je eigen werkplezier. Want dat geeft per definitie al een ander gevoel!

4) Welke andere (functie)mogelijkheden zijn er nog meer voor jou binnen de organisatie?
Als je dat nog niet gedaan had kan het heel zinvol zijn om eens verder te kijken dan je eigen functie binnen de organisatie. Welke kansen liggen er wellicht nog voor je? Welke kansen zou je zelfs kunnen creëren? Heb jij je ambities duidelijk kenbaar gemaakt bij de mensen die daar iets in zouden kunnen betekenen voor je? Want ook al lijkt het alsof er niets anders beschikbaar is, door het gesprek aan te gaan en duidelijk zijn in wat je wilt kun je soms ook mogelijkheden creëren!

5) Of is het tijd geworden om je werkgeluk ergens anders te zoeken?
Als bovenstaande aspecten en acties je niet de inspiratie, bevlogenheid en toewijding hebben opgeleverd die je graag zou willen dan is het misschien tijd geworden om een volgende stap te zetten. Wellicht heb je tijdens je vakantie (op je strandbedje of tijdens die mooie bergwandeling) al gemijmerd over wat je het allerliefst zou willen. Heb je even helemaal weg kunnen dromen. Of misschien was het meer een gevoel van ‘tijd voor iets anders’ maar heb je nog geen idee wat dat moet zijn.

Hoe ver je ook bent op dit pad, zorg ervoor dat je helder hebt hoe je volgende stap er uit moet komen te zien. Want met (klakkeloos) solliciteren om hier maar weg te zijn ga je hoogstwaarschijnlijk van de regen in de drup belanden en zit je binnen no-time weer in hetzelfde schuitje.

Je wilt toch werk waar je hart sneller van gaat kloppen? Werk dat uiting geeft aan jouw ‘life purpose’? Werk waarmee je met jouw talenten een bijdrage kan leveren? Werk waarvoor je gewaardeerd en beloond wordt?

 

Om een eerste indruk te krijgen van jouw werkbeleving kun je hier de gratis BevlogenheidsScan aanvragen

 

***

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom! NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *