De Perfectionisme Test

De Perfectionisme Test – Ontdek of je een perfectionist bent

We moeten ontzettend veel van onszelf vandaag de dag, en dat wat we doen moet ook nog een keer perfect. Helaas zijn zowel perfectionisme als ‘moeten’ een bodemloze put. Het stopt niet, want daarna is er weer de volgende klus die moet en ook weer meer dan goed moet zijn. Daarom is het zo vermoeiend en is het in veel gevallen een belangrijke oorzaak van stressklachten en burnout raken.

Veeleisend

Met de huidige technologie vandaag de dag, staan we altijd in de ‘aan-stand’. Hard werken en overwerken heeft een bepaalde status gekregen. Ergens hebben we onszelf ervan overtuigd dat goeie werknemers of ondernemers altijd beschikbaar moeten zijn.

Ook de standard voor een goede moeder zijn wordt steeds hoger, waardoor veel vrouwen naast een veeleisende baan er thuis nóg een veeleisende ‘baan’ bij hebben. Daarnaast zijn veel mensen bang om een slechte beoordeling te krijgen, opmerkingen te krijgen van collega’s of zelfs hun baan te verliezen, en dus werken ze meer en blijven langer op kantoor. En beetje bij beetje wordt dat de norm bij veel organisaties en durft niemand meer om 17 uur naar huis te gaan.

Daarnaast omarmen we massaal het druk zijn. Dat geeft een bepaald aanzien, status, we scheppen op over hoe vol onze agenda is. Je hoort er tegenwoordig ook al niet meer bij als je geen burnout hebt gehad ;-). Het even rustig aan doen, ontspannen en een goede nacht draaien is bijna een zwaktebod geworden.

Hoe sta jij ervoor? Tijd voor de Perfectionisme Test!

Ik ga hieronder 16 stellingen aan je voorleggen. Zet er een vinkje voor als de stelling méér waar is dan niet waar:

Dus pak er een pen bij, hier gaan we. En wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf toe.

 1. Je MOET ontzettend veel van jezelf.
 2. Je verlangt van jezelf dat je alles zo goed mogelijk doet, ook al is het iets wat je niet eens zo belangrijk vindt.
 3. Er is geen ruimte voor fouten. Je bent je enorm bewust van je eigen én andermans fouten, en bent daar dan ook heel kritisch op.
 4. Je ziet constant fouten of iets dat beter kan, terwijl anderen ze niet eens opmerken.
 5. Je hebt een hele specifieke manier in hoe dingen gedaan moeten worden. Een andere manier is niet acceptabel, of vind je in ieder geval erg lastig.
 6. Je spendeert veel van je tijd aan het verbeteren of zelfs perfectioneren van zaken, zelfs als het ten koste gaat van je eigen gezondheid en welzijn.
 7. Je stelt absolute doelen en idealen. Er is alleen zwart en wit, je doet het of heel goed, of je doet het niet.
 8. Je bent boos op jezelf als ook maar het kleinste dingetje fout gaat.
 9. Je hebt (een enorme) angst om te falen.
 10. Als dingen niet zo goed gaan als je had bedacht, dan blijf je obsessief malen over het resultaat en hoe je het anders had moeten doen.
 11. Je kan dagen, zelfs weken balen als je een voorgenomen doel niet hebt bereikt.
 12. Je bent super sensitief voor kritiek en schiet snel in de verdediging.
 13. Je bent zo bezig met het bereiken van je doel dat je je vaak niet eens bewust bent van de reis er naartoe, laat staan dat je ervan kan genieten. Je wilt alsmaar DAAR zijn.
 14. Succes is nooit genoeg. Wat je ook bereikt, je bent er nooit tevreden over.
 15. Je bent een meester in uitstellen, omdat je steeds wacht tot je voldoende kennis hebt, ervaring, enz. en dus pas in actie komt als je zeker weet dat je heel goed werk aflevert.
 16. Je houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Hoeveel van deze stellingen heb je aangevinkt?

0 – 4      
Wees gerust, van perfectionisme is bij jou geen sprake.

5 – 8      
Je zit in de gevarenzone. Je hebt een aantal van de kenmerken, maar weet het meestal nog behapbaar voor jezelf te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd neemt om je hoofd leeg te maken en te ontspannen, zodat je emmertje niet overloopt. 

9 – 12    
Een duidelijke perfectionist. Je vraagt veel van jezelf, bent kritisch op alles wat je doet. Dit geeft regelmatig stress en je vindt het lastig om te ontspannen. Het is raadzaam om je ‘niet-dienende’ patronen te onderzoeken en aan te pakken, om ergere stressklachten te voorkomen.

13 – 16
 Jij bent een überperfectionist, en je zult jezelf regelmatig behoorlijk in de weg zitten. Je stelt enorm hoge eisen aan jezelf en ervaart veel stress in je leven. Een burnout ligt op de loer (als dit al niet gebeurd is), en de fase van ‘raadzaam’ om met je perfectionisme aan de slag te gaan is nu overgegaan naar ‘noodzaak’!


Het goeie nieuws

Perfectionistisch zijn heeft je gelukkig ook veel gebracht. Je bent waarschijnlijk iemand die zichzelf doelen stelt en daar voor gaat. Het heeft je vast geholpen om je studie goed te doorlopen. Je hebt je huidige baan gekregen. Je levert kwalitatief goed werk af. Het is een van de redenen waarom je jezelf regelmatig overstijgt als het gaat om persoonlijke en professionele doelen.

Het minder goeie nieuws

Maar er is helaas ook een keerzijde aan perfectionisme.

Veel hoger opgeleiden kennen dit maar al te goed, en vooral vrouwen hebben er last van.  We moeten alles goed doen van onszelf, hebben de lat hoog gelegd, maken eindeloze to-do-lijstjes die nooit af zijn en weten precies wat er nodig is om van iets goeds iets perfects te maken. Geen wonder dat je je werk mee naar huis neemt (letterlijk en figuurlijk) en niet meer kunt ontspannen. Waardoor je slecht slaapt, een kort lontje hebt en altijd maar moe bent.

Tijd dus om te leren wat milder naar jezelf te zijn en wat vaker ‘goed genoeg!’ te zeggen.

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw perfectionisme en hoe het jou belemmert, en ontdekken hoe het ook anders en makkelijker kan? Klik dan hier

Tip: lees ook de boeken van Brené Brown eens. Zij is auteur van o.a. ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’. Beiden erg leerzaam leesvoer!

***


Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom!
NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *