Perfectionistische trekjes? Nee hoor, ik niet!

Perfectionistische trekjes? Nee hoor, ik niet!

Ben je een perfectionist? Of doe je misschien heel hard je best om dát te ontkennen ;-)?

Heb je een erg hoge kwaliteitsnorm in alles wat je doet: je werk, je sporten, je uiterlijk, het huishouden, enzovoorts? Heb je het gevoel dat je alles wat je doet moet perfectioneren, zelfs als het ten koste gaat van je gezondheid en je welzijn?

Perfectionisme vrouw werk

Een perfectionist is iemand die geen genoegen neemt met minder dan perfect. In de psychologie is perfectionisme een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door “streven naar perfectie en erg hoge prestatienormen, gepaard met overdreven kritisch zelfevaluaties en zich zorgen maken over de beoordeling van anderen.” [Wikipedia]

Perfectionisme gaat dus vooral over gericht zijn op de buitenwereld en goedkeuring krijgen. En het gaat ook over je tekortkomingen bedekken. Bewijzen dat je wél goed genoeg bent, terwijl je dat vaak van binnen niet voelt. En dus ga je dat compenseren door heel hard je best te doen. Je probeert de erkenning, waardering en goedkeuring van anderen te krijgen. Dit is een vorm van navigeren op een extern kompas i.p.v. je eigen interne kompas. Het niet kunnen vertrouwen op jezelf, het niet geloven in jezelf. En als je dat niet vanbinnen kunt voelen, het niet aan jezelf kunt geven, dan ga je het daar proberen te halen.

Hoe weet je nu of je een perfectionist bent? Wat kenmerkt eigenlijk een perfectionist? Laten we eens een aantal valkuilen van perfectionisme onder de loep nemen (en voel je vrij om ze aan te vinken als je ze herkent!):

Nooit (goed) genoeg

 • Je verlangt van jezelf dat je alles zo goed mogelijk doet, ook al is het iets wat je niet eens zo belangrijk vindt.
 • Je spendeert veel van je tijd aan het verbeteren of zelfs perfectioneren van zaken, zelfs als het ten koste gaat van je eigen gezondheid en welzijn.

Had ik maar …

 • Je bent heel streng voor jezelf. Je bent boos op jezelf als ook maar het kleinste dingetje fout gaat. Het maakt ook niet uit of het wel of niet aan jou te wijten was.
 • Als dingen niet zo perfect gaan als je had bedacht, dan blijf je obsessief malen over het resultaat en hoe je het anders had moeten doen.

Onhaalbare doelen

 • Succes is nooit genoeg. Wat je ook bereikt, je bent er nooit tevreden over. Er is altijd meer en het kan altijd beter.
 • Je kan dagen, zelfs weken balen als je een doel niet hebt bereikt. De teleurstelling in jezelf is groot.

Fouten niet toegestaan

 • Je ziet constant fouten, terwijl anderen ze niet eens opmerken.
 • Tegelijkertijd is geen ruimte voor fouten. Je bent je enorm bewust van je eigen én andermans fouten, en bent daar dan ook heel kritisch op.

Mijn manier is de beste

 • Je hebt een hele specifieke manier in hoe dingen gedaan moeten worden. Een andere manier is niet acceptabel, of vind je in ieder geval erg lastig.
 • Delegeren is voor jou dan ook een dingetje ;-).
 • Ook vind je het vaak moeilijk om de juiste mensen te vinden om mee samen te werken.
 • En ook vinden andere mensen het misschien moeilijk om met jou samen te werken.

Alles of niets

 • Je stelt absolute doelen en idealen. Er is alleen zwart en wit, je doet het óf heel goed, of je doet het niet. Grijs komt niet in je vocabulaire voor.

Life’s NOT a journey

 • De quote ‘Life’s a journey, not a destination’ gaat voor jou niet op. Je bent zo bezig met het bereiken van je doel dat je je vaak niet eens bewust bent van de reis er naartoe, laat staan dat je ervan kan genieten. Je wilt alsmaar DAAR zijn.
 • En ben je ER, dan is er weer een volgende DAAR.

De antennes naar buiten gericht

 • Je bent zo op de ander gericht dat je steeds afvraagt of je het wel goed doet en of de ander je wel aardig, slim of competent vindt.
 • Je voelt je continue beoordeeld, waardoor je alsmaar op je qui-vive bent. Dit kost enorm veel energie.
 • Je bent super sensitief voor kritiek en schiet snel in de verdediging.

Meester in uitstellen

 • Je hebt hoge normen als het gaat om je prestaties en de kwaliteit die je levert. Wat je ook van plan bent om te doen, de lat zal hoog liggen.
 • Je bent dan ook een meester in uitstellen, omdat je steeds wacht op het juiste moment of totdat je voldoende weet of iets goed genoeg kan. Je hebt faalangst ontwikkeld omdat je bang bent dat je je eigen lat niet gaat halen.
 • Je to-do-lijst wordt daardoor alsmaar langer en je voert daarmee de druk op. Steeds is er wel iets in je achterhoofd ‘Oh ja, dat moet ik ook nog doen. En dat ligt er ook nog…’.

 

Pfff, niet mis hè? Hoeveel heb je er aangevinkt?

Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik er ook best een (flink) aantal van herken. En gelukkig kan ik er ook steeds vaker gewoon om glimlachen. Ach ja, daar istie weer, die hoge lat. Of: Hmmm, zij doet dat eigenlijk veel handiger! (had ik maar wat eerder naar haar geluisterd ;-)).

 

Perfectie perfectionist perfectionisme

‘On the bright side’:

Als je terugkijkt dan zul je zien dat perfectionistisch zijn je ook veel heeft gebracht. Je bent waarschijnlijk iemand die zichzelf doelen stelt en daar voor gaat. Het heeft je vast geholpen om je studie goed te doorlopen. En je hebt je huidige baan of eigen onderneming niet voor niets voor elkaar gekregen. Je levert kwalitatief goed werk af en ze zijn blij met je. Perfectionisme is dan ook een van de redenen waarom je jezelf regelmatig overstijgt als het gaat om persoonlijke en professionele doelen. Sta dus ook dagelijks even stil bij je grote en kleine successen!

Daarnaast is het belangrijk om met mildheid naar jezelf te kijken. Je eigen valkuilen leren kennen en ze steeds vaker gaan hérkennen als ze zich aandienen. Zodat je op dat moment je patronen kunt doorbreken door heel moedig andere keuzes te maken in je denken, gedrag en communicatie. Want geloof me, dan komt er een moment dat je steeds vaker kunt lachen om je eigen gekke, perfectionistische trekjes ;-)!

***

 

Worstel jij dagelijks met je perfectionisme, op je werk en prive  Neem dan eens een kijkje bij het Fabulous Femme programma, dat ik binnenkort weer start. In dit programma coach ik zelfbewuste vrouwen om zowel persoonlijk als professioneel te groeien en te bloeien.

 

Fabulous Femme - Empowerment voor hoogopgeleide vrouwen

 

 

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom! NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *