Schaam jij je voor je burnout?

burnoutMensen schamen zich vaak voor het feit dat ze overspannen zijn geraakt of een burnout hebben. Het wordt vaak nog door de buitenwereld gezien als een teken van zwakte. En ook al is het niet altijd handig om het zover te laten komen, voor veel ‘slachtoffers’ heeft deze periode voor een positieve ommekeer in hun leven gezorgd.

Opgebrand
Het woord burnout betekent letterlijk ‘opgebrand’ of ‘afgebrand’. Mijn eerste gedachte gaat dan meteen naar de beelden die we in de zomerperiode vaak volop op TV zien: bosbranden in Zuid-Europa en andere delen van de wereld. Hectares aan prachtige natuur die in luttele seconden vernietigd en opgeslokt worden door de immense vuurzee. Alles ziet er troosteloos en verloren uit. Alsof er nooit meer iets gaat groeien. En toch blijkt dat bosbranden vaak heel nuttig zijn voor de natuur. De grond wordt er namelijk vruchtbaar van. Sommige bomen en gewassen hebben zelfs vuur nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen; de omhulsels van de zaden barsten namelijk pas open bij enorme hitte, zoals bij een brand.

Oude patronen tot de grond afgebrand
En zo kunnen veel mensen gelukkig ook terug kijken op hun burnout. Na een lange tijd van aanmodderen lijkt het alsof het vuur ineens heel snel om zich heen grijpt en alles wat ze hebben opgebouwd vernietigt. Totdat er alleen nog maar een paar zwartgeblakerde stompjes over zijn van wat eens een mooi bos vol met oude bomen leek. Het is een grote grijze, triest ogende vlakte geworden zonder nog enige kleur. Een metafoor voor een heel tere periode in je leven waarin oude patronen en gewoonten tot de grond zijn afgebrand.

Nieuw leven creëren
Na een periode van rust en bezinning blijkt de grond toch vruchtbaar, en beginnen langzaam wat groene blaadjes te ontluiken. En voor je het weet zie je prachtige, nieuwe bomen en planten tevoorschijn komen die hier nog nooit eerder groeiden! En schitterende bloemen die staan voor allerlei nieuwe ideeën, inzichten en nieuwe energie, die je doen beseffen dat je eigen persoonlijke ‘bosbrand’ heel nuttig is geweest. Door deze vuurzee kreeg jouw grond, jouw basis, de tijd om tot rust te komen en zodoende nieuw leven te creëren. Je ware passie en kracht te ontdekken, en datgene te doen waar je écht blij en gelukkig van wordt, zowel op persoonlijk vlak als in je werk.

Leer je valkuilen kennen
Bepaalde gebieden zullen altijd vatbaar voor bosbranden zullen blijven. Ik zeg dan: “misschien kun je het klimaat niet veranderen, maar je kunt wel zorgvuldiger omgaan met de lucifers.” En dat is vaak een van de belangrijke lessen die we kunnen halen uit een burnout: leer je valkuilen kennen en zorg ervoor dat je er niet weer in valt. Signaleer ze op tijd zodat je er de volgende keer, met een glimlach om je oude ‘fouten’, veilig om heen kan lopen.

En tot slot nog een opsteker voor degene die in een burnoutsituatie zitten of hebben gezeten: luie mensen krijgen geen burnout, alleen mensen met vuur branden op!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.
(i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2016 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *