Succes Blokkade 3: Schaamte

Succes Blokkade 3: Schaamte

In deze serie over de grootste Succes Blokkades voor Vrouwen sprak ik al over de eerste twee:

 

Vandaag ga ik je vertellen over Succes Blokkade Nr. 3: Schaamte

Schaamte is misschien wel de allergrootste barrière die we als vrouwen tegenkomen, en die ons ervan weerhoudt om ons ware potentieel te leven.

En met schaamte heb ik het niet over je schamen voor die koffievlek op je bloes, het struikelen over de stoeptegel waardoor je bijna onderuitgaat, of je ‘natte hond’ kapsel na die fikse regenbui tussen het station en kantoor.

Schaamte (toxic shame) gaat over een diepliggende overtuiging die je hebt over jezelf: ik ben niet ok. Ik ben niet goed genoeg. Het gaat over wie je (denkt dat je) BENT.

 

Schaamte niet goed genoeg

Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat voortkomt uit de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen

liefde en verbondenheid waard zijn. (Brené Brown)

 

Schaamte is misschien wel de meest ondermijnende en ontkrachtende zijnstoestand die je als mens kunt ervaren. Wanneer je je schaamt, gaat dat altijd gepaard met een afkeer van jezelf, en de gedachte dat er iets vreselijk mis is met je. Eigenlijk zeg je “Sorry dat ik besta” en energetisch verdwijn je. Het is het niet kunnen vertrouwen op jezelf, het niet geloven in jezelf. Schaamte berooft je van je levensenergie en levensvreugde. Je verschuilt je achter een masker van perfectionisme omdat je bang bent dat anderen je onhebbelijkheden zien.

Schaamte is een diep verankerde overlevingsstrategie uit de kindertijd en ook zit het in onze cultuur. Het is een basisinstinct om niet verstoten te worden, om erbij te horen. En dus ga je je ‘slechte’ kanten zoveel mogelijk wegstoppen zodat niemand ze zal ontdekken.

Het is iets onzichtbaars. Iets wat verborgen is, diep weggestopt in je gewaarzijn. Maar het sluimert, het is er altijd op de achtergrond. Het belemmert je in het werkelijk durven staan voor jezelf en het werkt als een glazen plafond.

 

Het omvat namelijk ook de overtuigingen die je hebt over wat er wel en niet mogelijk is voor jou. Het is een oud verhaal dat zich onbewust afspeelt en werkt als een filter waar je alles doorheen haalt. En op die manier krijg je steeds weer het bewijs dat je niet goed genoeg bent. Je verdwijnt als het ware en voelt je dan slachtoffer omdat anderen je niet zien. En zo co-creëer je steeds weer de bewijzen die deze oude verhalen van ‘ik ben niet ok’ bekrachtigen.

Bovendien, en dat is de wérkelijke blokkade, hebben de meesten van ons een verhaal/excuus over dat het iets buiten ons is dat niet in orde is. De economie is slecht momenteel, hij/zij kwam er te laat op terug waardoor …, ik heb onvoldoende tijd, die assertieve collega was er eerder bij …, en dat is waarom … Je voelt je een slachtoffer.

Het is niet dat dit allemaal onwaar is, maar de verborgen barrières zitten in JOU!

 

Vaak gaat het over deze twee conclusies:

1) Geloven dat je het niet waard bent
Gedachten als “Ik verdien geen liefde, succes, aandacht, geld, goede gezondheid, enzovoorts” horen hierbij. Deze hebben te maken met eigenwaarde. Een ander kan het wel bereiken, maar jij niet. Jij bent niet speciaal genoeg. Je hebt de overtuiging dat het niet voor jou is weggelegd.

2) Denken dat het niet mogelijk is 
Denken dat het niet mogelijk is zorgt ervoor dat je niet in actie komt. En dus ook nooit bereikt wat je eigenlijk graag zouden willen. Noem het doemdenken: “Het lukt me toch niet, ik kan het niet, het heeft toch geen zin, ik ben niet goed genoeg, ik heb de kennis/ervaring niet in huis”.

 

Ergens ben je gaan geloven dat er niets voor je kan veranderen. Dat dit het leven is waar je genoegen mee moet nemen.

Dus als je wilt groeien, als je vanuit je eigen waarheid een vervuld leven wilt creëren en je authentieke bijdrage aan de wereld wilt leveren, dan moet je jezelf bevrijden van deze desastreuze ondermijner.

Je uitdaging is dan om deze dieperliggende schaamte, het niet goed genoeg zijn, te identificeren, te onderzoeken hoe het zich laat zien, en te helen. Zodat je jezelf welkom kan heten met al je ‘perfecte imperfecties’’ en je vrij kan voelen.

 

Dans, alsof er niemand is die kijkt,
Heb lief, alsof je nog nooit gekwetst bent,
Zing, alsof niemand je kan horen,
Werk, alsof je het geld niet nodig hebt,
Leef, alsof de hemel op aarde is.

Rumi

 

***

Welke nieuwe mogelijkheden zouden zich kunnen ontvouwen als jij je schaamte los zou laten en in je vrouwelijke ‘power’ zou stappen?

Post ze hieronder!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *