Hoe schattige Gremlins in saboterende monsters veranderen

Een van de grootste redenen waarom je op dit moment niet bent waar je wilt zijn, zijn je overtuigingen en oude programmering. Je blijft hangen in een baan of een relatie waar je niet meer gelukkig bent, je droom om voor jezelf te beginnen stel je al jaren uit, of je ben het normaal gaan vinden dat je alsmaar moe bent. Ergens diep van binnen vind je waarschijnlijk dat je iets niet mag, niet kan, per se moet of niet waard bent.

Ik noem deze belemmerende overtuigingen over jezelf of het leven ook wel je Gremlins. Als je een beetje uit mijn leeftijdscategorie komt dan ken je ze misschien nog van de gelijknamige film uit de jaren 80? Die schattige, aandoenlijke wezentjes waar je er vroeger ook graag eentje van wilde? Maar die niet zo schattig bleken te zijn als je de volgende regels overtrad:

sabotage, zelfsabotage, overtuigingen

 • Geen eten geven na middernacht
 • Geen fel licht op ze schijnen
 • Niet in aanraking laten komen met water

Want dan veranderden ze namelijk in kwaadaardige monstertjes.

 

Zo zit het ook met je overtuigingen. Ze worden in het leven geroepen als je nog heel jong bent. Meestal ontstaan ze in je zogenaamde ‘imprintperiode’ tot een leeftijd van ongeveer 7. En ik geloof dat je al heel veel meekrijgt ook van voor die tijd. Wat dacht je van alle indrukken die je al meekreeg toen je in de baarmoeder zat? En alles wat je met je meedraagt vanuit vorige generaties? Dit weet je vaak niet op een bewust en cognitief niveau, maar ligt wel op celniveau opgeslagen in je lichaam. En het heeft hoe dan ook invloed op je leven nu.

Je overtuigingen zitten dus, zolang je je daar nog niet bewust van bent, opgeslagen op een onbewust niveau. Je moet het zien als een ijsberg: het puntje dat boven de waterlijn zichtbaar is is je bewuste. Alles wat je weet, waar je je dus bewust van bent, en waar je ‘bij kan’. Alles wat onder water zit is je onbewuste en heb je geen weet van. Daar zitten bijvoorbeeld je patronen, blinde vlekken, programmering en overtuigingen, zolang je die niet onderzoekt. Het is als het ware de bril waardoor je alles wat je tegenkomt in je leven filtert en betekenis geeft.

Je onbewuste stuurt voor circa 95 procent je gedrag, gedachten en communicatie aan. Net als bij de ijsberg, is het deel onder water vele malen groter dan het deel boven water. Best eng, als je bedenkt dat je dus geen weet hebt van wat er zich allemaal in je onbewuste afspeelt, terwijl daar je grootste drijfveren zitten.

Deze Gremlins ontstaan, of creëer je (onbewust) niet voor niets in je vroege jaren. Ze dienen als beschermingsmechanismen: de overtuigingen en patronen zorgen ervoor dat je kunt overleven, je staande kunt houden en om kunt gaan met lastige of soms zelfs levensbedreigende situaties en gebeurtenissen. Want als je nog niet weerbaar bent heb je anderen (of iets anders) nodig om te overleven. Ze hebben dus een hele belangrijke functie! Vandaar dat ze er dan nog uitzien als lieve, aaibare beestjes.

Het probleem is echter dat je deze patronen en overtuigingen meeneemt in je volwassen leven, waar ze je vaak niet meer dienen. Je bent nu zelfredzaam, kunt jezelf uiten en verweren, en de omstandigheden waarin je leeft zijn ook anders. Als je dan deze zelfde overtuigingen inzet, kunnen ze in vernietigende monstertjes veranderen. Ze gaan dan tegen je werken, waardoor je bijvoorbeeld merkt dat je niet lekker in je vel zit, steeds maar moe bent, steeds in conflicten terechtkomt, werk blijft doen waar je niet gelukkig van wordt, enzovoorts. Als dat het geval is dan wordt het dus tijd om je Gremlins te onderzoeken.

Een van mijn (grote) Gremlins is dat ik denk dat ik hard moet werken om dingen voor elkaar te krijgen. Om succesvol te zijn, en ook om gelukkig te zijn. Dit wezentje heeft me heel veel gebracht. Door hard te werken en mijn best te doen heb ik mijn opleidingen succesvol afgerond, stages gelopen in de mooiste landen, voor gave bedrijven en merken gewerkt en in 2006/2007 een ommezwaai gemaakt en mijn eigen bedrijf begonnen. Daar ben ik natuurlijk heel trots op!

En tegelijkertijd heeft dit me ook veel gekost. Ik putte mezelf uit, was vaak niet écht gelukkig en belandde uiteindelijk in een burnout. Door het harde werken en mezelf bewijzen was ik mezelf kwijtgeraakt. De overtuiging die mij vroeger diende was veranderd in een lelijk monster.

Gelukkig is dit monster inmiddels afgezwakt tot een ‘monstertje’ en ken ik deze inmiddels heel goed. Maar zo af en toe steekt ie weer de kop op. Als ik ‘m na middernacht eten geef, als ik ‘m in het licht zet of als ik er water op mors ;-). Ik heb dus heel goed voor hem (lees: dat deel van mezelf) te zorgen. Dit doe ik door me bewust te zijn van mijn oude overtuiging ‘Ik moet hard werken om succesvol te zijn’, en deze om te buigen in een soort mantra waar ik mezelf regelmatig aan herinner: ‘Als ik goed voor mezelf zorg dan creëer ik (energetisch) ruimte voor succes, liefde en overvloed’.

Voor mij betekent dat dus, hoe druk het ook is, dat ik voor mijn rust en ontspanning heb te zorgen. Door bijvoorbeeld mijn dag rustig te beginnen, tijdens de werkdag regelmatig even pauze te nemen en rustig de tijd te nemen om te lunchen en even naar buiten te gaan. En dat ik de momenten die ik vrij wil zijn ook daadwerkelijk vrij neem. Zodra ik merk dat dit alles er bij inschiet, dan weet ik dat mijn monstertje weer actief is. En dat gebeurt echt nog wel eens!

Gremlins film poster

 

Als je het leuk vindt kun je hier de trailer bekijken van de film, voor het geval je ‘m niet kent of weer even herinneringen wilt ophalen. Wel even door de jaren ’80 look en feel heenkijken ;-). Klik op de afbeelding.

 

***

 

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.
(i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

Similar Posts

2 Comments

 1. Super leuk blog Gertrude! Heel herkenbaar en leuke vergelijking met de gremlins. 🙂
  ‘s nachts komen die gremlins ook vaak tot leven als je ligt te piekeren in bed.
  Ik vind je tips over de dag stress vrij beginnen erg goed. Ik merk dat mensen uit mijn trainingen dat ook aangeven. Dat als ze mindful het ontbijt klaar maken dat ze dan de hele ochtend wat meer ontspannen blijven.

  Dank voor je leuke artikel. Ik ga je fb liken, dan kom je een stapje dichterbij de 1000.

  1. Dankjewel voor je reactie en compliment Judith, leuk om te lezen! En welkom ook op mijn Facebookpagina 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *