Schatzoeken naar je missie

Schatzoeken naar je missie. Dat is de titel van hoofdstuk 1 van het boekje ‘Reis van de Ziel’ van Willem Glaudemans, een mooi kort boekje dat ik getipt kreeg en in één avond uitlas.

Het gaat ongeveer zo:

Als je hier op aarde komt dan zegt men dat je hier iets komt doen. Heb je dan een opdracht meegekregen, en zo ja, wat is deze dan?

Het begint bij je talenten. Je ontdekt in je leven dat bepaalde dingen je gemakkelijk af gaan, zonder al te veel inspanning. Het gaat eigenlijk vanzelf. Je vindt het heel gewoon maar anderen bewonderen je erom. Sommige talenten ontdek je al op jonge leeftijd, andere pas later. Sommige zijn al compleet, sommige vragen om verdere ontwikkeling.

Deze talenten heb je niet toevallig. Je talenten kunnen je namelijk op het spoor van je opdracht, je missie brengen. Als je een Willem Glaudemans - Reis van de Zielmissie hebt, dan heb je ook de benodigde talenten meegekregen om die missie uit te voeren.

Het vinden van je opdracht is net als het zoeken naar een schat. Je bent met een bepaald idee, een verlangen van huis gegaan. Op zoek naar iets waarvan je eigenlijk niet eens weet dat je het kwijt bent. Onderweg ondervind je tegenslagen, maar die maken je alleen maar sterker om verder te gaan. Ook komen er helpers op je pad: mensen, middelen en mogelijkheden die je vaak op wonderlijke wijze verder brengen. En je merkt dat je talenten je ook helpen om de schat te vinden. Want ook daar zit logica in: daar waar je talenten het beste samenwerken, daar ligt je missie.

Dan vind je eindelijk je schatkist, eureka! Maar tot je grote schrik ligt er een enge draak op. Het lachen vergaat je want nu kun je nog niet bij je schat! Je wilt je omdraaien en weer vertrekken maar iets houdt je tegen. Ergens weet je dat je het af moet maken. Je komt dichterbij de draak en ziet dat op iedere schub teksten staan. Oude beperkende overtuigingen die je tegenhouden om je opdracht te vervullen. ‘Ik kan het toch niet’. ‘Wie ben ik om …..?’. ‘Het moet eerst perfect zijn’.

Je kijkt er nog eens naar en je ontdekt dat je ze eigenlijk niet meer gelooft. Wat een onzin, en eigenlijk moet je er een beetje om lachen. Je pakt je zwaard en als je op het punt staat de draak te doden wordt hij wakker. Hij kijkt je aan en ziet dat je niet meer bang bent. Ter plekke wordt hij kleiner en kleiner totdat het een lief klein draakje is geworden. Eigenlijk is het een lief klein draakje die al die tijd jouw schat heeft bewaakt tegen indringers. Want alleen jij kunt je schat vinden en je hindernissen overwinnen.

Je talenten staan intussen te juichen. Je trekt aan het deksel maar de schatkist gaat niet open. Hij zit op slot. Er is namelijk nog één ding dat je kan hinderen: je angst voor wat je aan zult treffen. En als je hem openmaakt ben jij verantwoordelijk voor de inhoud en moet je met je missie leven. Opnieuw komen er oude overtuigingen naar boven die je klein willen houden. Maar tegelijkertijd komt er ook iets groters in je op en je gaat staan. Je voelt dat je jouw bestemming niet langer wilt ontlopen. Meteen laat de draak de sleutel in je handen vallen en je opent de kist. Daar ligt een oude boekrol en je herkent je eigen handschrift. Misschien is het al eeuwen geleden maar het is nog steeds waar: ‘Mijn levensmissie is …….’

En nu je het weer leest herken je het. En weet je dat je dit al heel lang wist, maar je was het vergeten. Je herinnert je allerlei momenten in je leven dat je hieraan herinnerd werd. Kleine gebeurtenissen die richtingbepalend waren, momenten van onverwacht enthousiasme en vreugde, ontwaakmomenten waar je levenspad je levensmissie even kruiste en je opeens weer wist: ja dit is het! En al die gebeurtenissen volgen dezelfde lijn en wijzen maar één kant op: de plek waar je nu bent. Je hebt je missie gevonden.

En dan is het de bedoeling dat je je schat de wereld in brengt. Je gaat jouw missie leven, zodat anderen daardoor geholpen kunnen worden of gestimuleerd worden om ook hun mooie missie te zoeken en te leven.

Maar dan kom je de eerste mensen tegen: ‘Wat ben jij nou aan het doen?’ ‘Wie denk jij dat je bent?’. Besteed geen aandacht aan hen, voor hen is jouw schat niet bedoeld. Zij wachten blijkbaar op iemand anders. Gelukkig word je al snel enthousiast begroet door mensen die nieuwsgierig zijn. Ze willen alles van je reis en je schat weten en stonden al op je te wachten. Zij zijn degene voor wie jij jouw missie leeft. En pas door je schat te geven weet je echt wat je missie is en wat die werkelijk betekent.

Je kijkt je talenten opnieuw aan en je ziet een aantal ervan met glinsterende ogen naar je kijken. Je weet dat dit de talenten zijn met wie je jouw missie in de wereld vervult. Ze zijn krachtig en stralend en vertegenwoordigen precies die levensgebieden waarop jouw missie zich voltrekt.

 

Bron: Willem Glaudemans – Reis van de ziel

Wil je meer inspiratie? Hier is het boekje te bestellen

 

***

 

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom! NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *