Snel weer aan de slag na je burnout?

mediteren

Lange tijd was het advies van de huis- en bedrijfsarts bij een burnout: rust, rust en nog eens rust. Yogalessen gaan volgen, de buitenlucht in of een cursus mindfulness om te leren ontspannen. Maar vooral niet werken.

De tendens is de laatste tijd echter om mensen sneller weer aan het werk te laten gaan. Omdat ze daarmee juist het beste geholpen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO Arbeid in 2011, waarin duidelijk wordt dat werk een belangrijk medicijn is voor mensen met psychische klachten.

Maar wat als je juist van je werk ziek bent geworden, zoals bij burnout meestal het geval is? Daarvan wordt ook gezegd: de oplossing ligt daar waar het probleem begon. Bij straatvrees is dat weer de deur uit gaan, en dus bij een burnout weer te gaan werken. Want, zeggen deskundigen: de klachten of terugval worden niet minder als mensen langer dan twintig weken thuis blijven.

Mijn ervaring is dat deze stelling ook vaak wat te kort door de bocht is; medewerkers raken meestal niet burnout door alleen hun karaktereigenschappen en patronen. Negen van de tien keer spelen er ook zaken op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan hoge werkdruk, slechte werksfeer, spanningen door een reorganisatie, pesten, en dergelijke. En dan wordt de drempel om terug te keren natuurlijk wel erg hoog, en is het heel begrijpelijk dat je dan als werknemer maar één ding wilt: thuisblijven en rust in de tent.

Dus óók de werkgever is verantwoordelijk voor de burnout, en de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen. Als er bijvoorbeeld onmogelijke verwachtingen bij een werknemer worden neergelegd, er sprake is van structureel moeten overwerken door onderbezetting, of de sfeer op de afdeling te snijden is door onduidelijke taakomschrijvingen, dan is daar een taak voor de organisatie weggelegd. Dit zijn zaken die een werknemer niet eigenhandig op kan lossen. Maar ze staan wel een snellere terugkeer in de weg en/of zullen zeer waarschijnlijk leiden tot terugval.

Het is dus belangrijk dat eerst de oorzaken van de burnout boven tafel komen, en gekeken wordt naar wie wat aan moet pakken. Daarin heeft de werknemer uiteraard ook de taak om naar zijn of haar aandeel te gaan kijken. Wat heeft er bij jou voor gezorgd dat je uit bent gevallen? Zijn dat omstandigheden in je privésituatie? Of heb je het meer te zoeken in karaktereigenschappen als perfectionisme, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel of de neiging de lat erg hoog te leggen voor jezelf? Of is het een kwestie van beter je grenzen leren voelen en aangeven of je werk anders indelen zodat het minder tijd en energie kost? Allemaal voorbeelden van een breed scala aan oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een burnout, en die dus meer op het persoonlijke vlak aangepakt moeten worden.

Het inschakelen van een professionele burnouttherapeut of psycholoog is daarbij aan te raden, omdat je zelf niet goed in staat bent – zeker als je burnout bent – om je eigen patronen te doorzien. Zelf de symptomen oplossen lijkt misschien niet zo moeilijk, maar door ook de onderliggende patronen te onderzoeken en inzichtelijk te maken haal je de daadwerkelijke angel weg en kun je zorgen voor blijvende verandering. En dat leidt weer naar verantwoorde en duurzame terugkeer in je werk, met meer plezier en ontspanning.

En als laatste is het bij een snelle terugkeer van groot belang dat het re-integratieproces goed wordt begeleid. Aan de werknemerskant kan dat de therapeut of psycholoog zijn die de medewerker ondersteunt en bijstuurt bij het toepassen van het geleerde. Maar ook binnen de organisatie is het belangrijk dat er een soort mentor is die fungeert als vast aanspreekpunt. Dit kan bijvoorbeeld iemand van Personeelszaken zijn. Deze persoon bewaakt samen met de medewerker de werklast, de uren die gewerkt worden en de algemene voortgang.

Een snelle terugkeer kan dus prima werken als de belangrijke oorzaken van de burnout bloot zijn gelegd en er bij beide partijen de wil is om te werken aan zijn aandeel. Het herstel en de re-integratie is dus ook iets wat samen, in goed overleg, moet gebeuren. Het is en blijft maatwerk, omdat iedere situatie anders is. Daarnaast is het belangrijk dat dit proces goed begeleid wordt zodat er tijdig aan de bel getrokken kan worden als het mis dreigt te gaan.

***

 

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2014 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *