Waarom je moet stoppen met multitasken

Je staat te koken terwijl je die ene klant nog even te woord staan, je appt terwijl je zit te broeden op een offerte, denkt na over het boodschappenlijstje tijdens vergaderingen en checkt tussen alle bedrijven door ook nog de hele dag Facebook. We multitasken wat af. Reuze handig want het bespaart veel tijd. Dat denken we tenminste. Maar niets is minder waar.

Van alles tegelijk doen heeft invloed op je gedrag en je brein. Verschillende recente studies laten zien dat je werk- en studieprestaties lijden onder het vele multitasken. Dat komt omdat het brein het eigenlijk niet aankan om meerdere dingen tegelijk te doen. De stress die dat veroorzaakt zet je brein juist onder druk en kan zorgen voor chronische stress en psychische problemen.

Daarnaast zorgt multitasken ervoor dat je langzamer bent en meer fouten maken. Van de beoogde tijdsbesparing is dan weinig sprake meer. Maar ook de kwaliteit van je werk lijdt eronder. De verschillende centra in je hersenen, die worden aangesproken als je meerdere dingen tegelijk wilt doen, gaan namelijk de strijd met elkaar aan. Neuropsychiater Theo Compernolle zegt daarover: “Veel mensen denken dat ze kunnen multitasken, maar dat is een illusie. Ons brein is daar simpelweg niet toe in staat. Niemand kan twee denkprocessen tegelijk uitvoeren.” Dat betekent dat als er een beroep op het ene centrum wordt gedaan, de capaciteit in het andere afneemt. En dat leidt nog wel eens tot gevaarlijke situaties.

Bovendien kost het continue switchen tussen verschillende taken (en dus hersencentra) veel energie en verlies je tijd en informatie. Het is dus compleet inefficiënt volgens Compernolle.

De reden dat we dit inefficiënte gedrag vertonen heeft volgens hem een aantal redenen. De eerste is dat we kleine kickjes krijgen van (met name digitale) prikkels . “Steeds als we iets nieuws zien, een spelletje winnen, berichtjes krijgen en likes, krijgen onze hersenen een shotje dopamine. Dat is een stofje dat een rol speelt bij het ervaren van genot. We willen steeds meer van dat stofje, dus gaan steeds op zoek naar nieuwe prikkels. Het werkt verslavend, net als drugs.”

Een andere reden voor het veelvuldig bekijken van nieuwssites, sociale media en e-mail is de angst om iets te missen: ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out). “Mensen die een tijd geen toegang hebben tot hun mobiel kunnen zich werkelijk angstig gaan voelen en onrustig. Ze gaan gedrag vertonen dat typische verslaafden ook vertonen”, zegt Compernolle.

De boodschap lijkt dus helder: heb aandacht voor wat je aan het doen bent. Want als je steeds van alles tegelijkertijd doet dan ga je waarschijnlijk supergejaagd door het leven, heb je nooit werkelijk ergens aandacht voor, en levert het alleen maar meer stress op. Waardoor je nog meer dingen tegelijk gaat doen. De bekende vicieuze cirkel dus.

HEB je nooit tijd of NEEM je nooit tijd? Dat is volgens mij de grote hamvraag.

 

MultitaskenWaar ik voorheen best trots was op het feit dat ik zo goed kan multitasken, is dat gevoel inmiddels echt anders.
 Sinds ik bovenstaand weet voelt het niet meer als een talent, maar meer als een last. En ook al lukt het opvolgen van handige tips me natuurlijk niet altijd, er zit een goeie stijgende lijn in ;-). Ik probeer steeds meer dingen een voor een te doen, met aandacht. Plannen deed ik altijd wel. Maar wat anders is dat ik me er nu beter aan houd. Maar het voornaamste is dat het resultaat anders is! Want ik heb mijn to-do-lijstje sneller weggewerkt en het brengt me echt meer rust. En een voldaner gevoel. Probeer het ook eens zou ik zeggen, en kijk wat het jou op kan leveren!

Bron quotes Compernolle: Nieuwsuur

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *