Een pot vol successen

In mijn vorige artikel vertelde ik je hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit jaar wél je goede voornemens werkelijkheid kan maken.  Ik had daarin ook wat statistieken opgenomen; waarvan de belangrijkste zijn dat 45% goede voornemens maakt in het nieuwe jaar, en dat slechts 8% ze ook daadwerkelijk het hele jaar volhoudt. Als je dit artikel hebt gemist dan kun je hier alsnog lezen.

In mijn ogen is een van de belangrijkste motivatoren om je doelen ook daadwerkelijk te bereiken heel regelmatig je successen te vieren. Dat kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen: je kunt iedere keer als je weer een stap(je) hebt gezet een feestje geven en een fles champagne opentrekken,  maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Een paar weken geleden kwam ik een leuk idee tegen op Facebook, waar ik meteen heel enthousiast van werd. En die wil ik heel graag met je delen. Zodat jij ook in de positieve flow komt en blijft, terwijl je aan je doelen werkt dit jaar.  Zodat je plezier beleeft aan je successen en mooie momenten zonder het meteen heel ingewikkeld te maken.

gratitude jar

Het idee dat ik tegenkwam is het volgende: de Gratitude Jar. Eigenlijk is het heel simpel: je schrijft iedere dag iets op een papiertje waar jij die dag dankbaar voor bent. Dat papiertje vouw je op en doe je in de Gratitude Jar. En zo spaar je een heel jaar lang je dankbaarheden.

Om de vertaling iets meer te maken naar het verwezenlijken van mijn doelen heb ik mijn pot  ‘Successes & Gratitude Jar’ genoemd. Daarmee trek ik het iets breder en schrijf ik de ene dag de naam op van een persoon die iets voor me heeft betekent die dag, een andere dag een actie die ik genomen heb en waar ik trots op ben, en weer een andere dag een leuke meevaller of positief resultaat.  Dat kan natuurlijk van alles succes jarzijn, en voel je vrij om hier in te variëren en creatief te zijn!

Het dagelijks stilstaan bij wat er goed gaat in je leven, je successen, wat je fijn vindt, de dierbare mensen om je heen en andere inspiratie zorgt voor positieve energie. Je bent je iedere dag even bewust van de positieve dingen in je leven. En dat trekt meer positiviteit aan.  Jezelf leren dankbaarheid te zien en trots te zijn op de kleine dingen, vooral in de dagelijkse sleur.

En juist op de momenten waar het even niet loopt zoals je zou willen, dan is het heel versterkend om juist de positieve dingen te zien die er óók zijn. Want hoe gemakkelijk is het om te verdwijnen in de negatieve neerwaartse spiraal als het allemaal even tegenzit. Dat kennen we ook allemaal!

Bovendien heb je straks aan het einde van het jaar een pot, fles of doosje met 365 briefjes vol met successen, mooie momenten en dankbaarheid. Het is als het geven van een cadeau aan jezelf aan het einde van het jaar. Want hoe snel vergeten we niet alles wat we gedaan hebben de mooie dingen die we hebben meegemaakt en de mensen die iets voor ons betekenen?

In principe is het een eenvoudig project en je hebt er maar een paar dingen voor nodig:

  • Pot  met deksel (een fles met wijde hals of doosje kan ook, als je straks maar weer je papiertjes eruit kan halen ;-))
  • Papier – Normaal of gekleurd papier dat je in kleinere papiertjes snijdt of knipt
  • Pennen/stiften – Normale ballpoint of gekleurde stiften, met glitters, etc.

En als je helemaal los wilt gaan dan kun je natuurlijk je pot ook nog een mooi uiterlijk geven en deze versieren. Leef je uit!

De stappen voor jouw Successes & Gratitude Jar:

Stap 1) Schrijf je doelen voor het komende jaar op. Lees voor inspiratie en tips nog even mijn laatste artikel: Zo worden je goede voornemens werkelijkheid!

Stap 2) Koop een mooie pot, versier deze zoals je wilt, en geef het een naam die voor jou symboliseert wat je erin wilt stoppen.

Stap 3) Stop iedere dag een briefje in je pot met daarop jouw successen, dingen waar je blij van werd, acties die je hebt genomen, mensen die je hebt ontmoet, etc.

Stap 4) Aan het einde van dit jaar lees je nog eens je goede voornemens, en vervolgens alle briefjes die je in jouw pot hebt gestopt.  Welke voornemens of doelen heb je bereikt? Welke successen heb je gehad? Wie hebben je daarbij gesteund? Wat heeft je erbij geholpen? Waar ben je trots op? En het is misschien nog een beetje ver weg nu, maar wat ga je hiervan inzetten voor 2015?


Een leuk alternatief voor de Jar is om iedere dag een foto te maken in plaats van een briefje in een pot.
Dat kun je tegenwoordig eenvoudig doen met je smartphone, zodat je niet iedere dag met een camera rond hoeft te lopen ;-). Aan het einde van het jaar heb je dan straks 365 foto’s die jouw dankbaarheid, successen e.d. weergeven. Ook heel leuk om te doen!  En je kunt er zelfs een mooi album van (laten) maken. Kijk eens hier voor meer informatie en inspiratie om het met foto’s te doen!

Mijn Successes & Gratitude Jar begint zich al mooi te vullen en elke keer als ik mijn briefje erin stop kijk ik net even anders terug op mijn dag!

***

Ik ben benieuwd naar jouw ‘Jar’! Reacties zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2014 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Tineke de Wilde says:

    Ik heb het idee gedeeltelijk al uitgevoerd,mooi potje staat klaar en geluksmomenten al verzamelt,nu nog op gekleurde papiertjes schrijven en erin doen.Tineke de Wilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *